Anna-Lena Svensson, rehabkoordinator

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Anna-Lena Svensson, 54 år. Hon arbetar som rehabkoordinator och arbetsterapeut på Lärkans hälsocentral i Boden.

Porträtt av Anna-Lena Svensson

"Jag stöttar patienter som är sjukskrivna"

Hej Anna-Lena! Vad gör du på jobbet?
– Jag är arbetsterapeut och rehabkoordinator så jag har ganska splittrade arbetsuppgifter. Jag gör demensutredningar, bashabilitering eller hjälper patienter med hjälpmedel efter till exempel höft- eller knäplastik. Jag hjälper även patienter med olika handproblematik. Rehabkoordinering handlar om att stötta patienter som är sjukskrivna och ska tillbaka till arbetet. Jag tycker det är roligt med så varierande arbetsuppgifter.

Vill du berätta lite om din bakgrund?
– Jag är arbetsterapeut och har jobbat med det i hela mitt liv. Jag har tidigare arbetat 20 år inom primärvården och har även jobbat 9 år inom närpsykiatri. Men nu är jag tillbaka i primärvården eftersom jag tycker det är jätteroligt.

Vad gjorde att du sökte dig just hit?
– Jag fångades av annonsen för den här tjänsten. Jag tyckte att det lät lockande att jobba i team och att man har enkla beslutsvägar. Men också för att man får jobba utvecklande och har mandat att förändra eftersom, det tilltalade mig.

Vad är du mest stolt över efter dina 30 år som arbetsterapeut?
– Arbetet har ju utvecklats, både med digitaliseringen och att vi jobbar mer strukturerat och evidensbaserat än vad vi gjorde tidigare. Vi går framåt och utvecklas, vi står inte still. Det är jag stolt över.

Vad finns det för utmaningar i ditt arbete?
– Utmaningen just nu är att vi är så få arbetsterapeuter, det är en stor brist i regionen men även i övriga delar i landet.

Region Norrbotten behöver anställa fler arbetsterapeuter och rehabkoordinatorer. Vad är lösningen, tror du?
– Jag tänker att vi behöver fokusera på arbetsmiljö. Att man får chans till att utvecklas och att vi har rimliga dagsprogram så att vi hinner det vi ska på den utsatta tiden. Möjligheten att utvecklas inom sitt yrke tror jag också är viktigt. Och löneutvecklingen. Det är stor skillnad mellan olika län och huvudmän.

Mer om Anna-Lena
Ålder: 54 år
Bor: Övernattningslägenhet i Boden och hus i Niemisel
Familj: Man och dotter
Yrke: Rehabkoordinator och arbetsterapeut
Intressen: Läsa böcker, träna och umgås med vänner