Helena Juuso, operationssjuksköterska

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Helena Juuso, 51 år. Hon är operationssjuksköterska på Sunderby sjukhus centraloperation, som ingår i AnOpIva (anestesi-, operations- och intensivvårdsavdelningen).

Porträtt av Helena Juuso i arbetskläder.
Foto: Michael Törnkvist/Northworks

"Det är ett viktigt yrke med många möjligheter"

 Hej Helena! Vad gör du på jobbet?
–Jag bidrar till en bättre livskvalitet för våra sjuka patienter. Jag har alltid fokus på patienten och helheten. Ibland kan det också innebära palliativ vård, att ta hand om en person som är döende. Då kan jag ge extra fin omvårdnad och styrka utifrån att jag själv förlorade min älskade son då han var 26 år i en tragisk olycka för tre år sedan. Det förändrade hela mitt liv och jag var sjukskriven i tre månader. Med ansvar för min familj valde jag livet igen före depression. Kollegor och chef på den här underbara arbetsplatsen hjälpte mig att komma tillbaka till min yrkesroll. Idag känner jag mig ödmjuk, erfaren och tacksam. Jag kan också tillägga att jag är donationsansvarig sjuksköterska på centraloperation.

Berätta mer om vad en operationssjuksköterska gör!
– Vi ansvarar för patientens omvårdnad före, under och efter en operation eller kirurgisk undersökning. Upplägget på operationsbordet är jätteviktigt. Vi håller också ett preoperativt samtal med patienten där syftet är att både fånga upp och ge viktig information av betydelse samt att skapa trygghet och tillit inför operationen. Operationssjuksköterskan steriltvättar och klär också in patienten och ansvarar för instrument, allt sterilt material, all medicin-teknisk apparatur samt hygien och sterilitet på salen. Vi instrumenterar och assisterar operatören till bästa resultat, leder och samarbetar med operationsteamet och ser till att ha god kommunikation med alla. Vi kontrollräknar dessutom instrument, kompresser och allt sterilt material före, under och efter operationen, dokumenterar i operationsjournalen och överrapporterar till uppvakningsavdelningen. Vi ansvarar även för all preparathantering och mycket mer.

Vad har du för bakgrund?
– Redan vid fyra års ålder ville jag bli kirurg och ha många barn. Sedan insåg jag senare i livet att jag måste välja. Då valde jag att bli kirurgens högra hand: operationssjuksköterska – och dessutom mamma till elva barn. Jag blev undersköterska 1990 och operationssjuksköterska 1993. Först arbetade jag på operation vid dåvarande Luleå lasarett och efter det operation på Bodens centrallasarett. Därefter fyra år privat som bemanningsoperationssjuksköterska. Jag var med från starten när Sunderby sjukhus centraloperation öppnade 2000 och det är här jag fortfarande är kvar och jag stortrivs! Jag firade 30 år som operationssjuksköterska i våras och känner att jag har många fina år kvar att ge.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det är så mycket! Det är ett fantastiskt intressant och viktigt yrke med många möjligheter. Att jobba med akutsjukvård på operation som specialistsjuksköterska passar mig perfekt! Det innebär om jag ska sammanfatta det: snabba beslut, kunskap, kvalitet, flexibilitet, samarbete, säkerhet, noggrannhet, god omvårdnad, utmaningar och flöde. Ingen dag är den andra lik och på semestern får jag abstinens. Man kan med god omvårdnad på operationssalen göra en sådan skillnad för patienten och känna sig som en modern Florence Nightingale. Det finns många spännande apparater här, men det är operationerna, kollegorna och mötet med patienterna som jag uppskattar allra mest. Jag älskar att sprida värme och glädje, och min arbetsplats är som min andra familj! 

Vad är bäst med Norrbotten?
– Naturen, skärgården, årstiderna och alla trevliga människor.

Mer om Helena Juuso 
Ålder: 51 år
Bor: Rutvik, Luleå
Familj: Make och elva barn
Yrke: Operationssjuksköterska
Intressen: Familjen, tre barnbarn, fyra hundar, naturen och musik. Hon är även sångerska och älskar att sjunga.