Malin Lundh, säkerhetsskyddstrateg

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Malin Lundh, som jobbar som säkerhetsskyddstrateg i Regionhuset i Luleå.

Porträtt av Malin Lundh utanför Regionhuset i Luleå.
Foto: Moa Höjer

"Jag jobbar med Sveriges säkerhet, inom regionen"

Hej Malin! Vad gör du på ditt jobb?
– Jag jobbar faktiskt med Sveriges säkerhet, men inom regionen. Det kan vara lite svårt att förstå, men vi ska helt enkelt skydda våra hemligheter här i Norrbotten, alltså specifika saker som vår region gör som kanske gör oss sårbara även nationellt. Mitt jobb är bland annat att hitta sådana saker.

Nu får du allt förklara lite mer.
– Okej, men då hittar jag bara på ett exempel, för att förklara. Men det skulle kunna vara så att vi här i Norrbotten har en mycket speciell ögonklinik, där det jobbar fyra specialister på splitterskador. Det är bara de i hela Sverige som jobbar med just det. Alltså är den kliniken och de specialisterna viktiga för Sveriges säkerhet och måste skyddas.

Vad måste de då skyddas mot?
– Det kan till exempel vara mot främmande makt eller kriminella nätverk. Det kanske inte är hemligt att vi har en bra ögonklinik, men det är hemligt att vi har fyra unika specialister (återigen ett exempel). För om det blir känt kan man ju försöka komma åt och påverka dem.

Hur trivs du på arbetet?
– Det här är det bästa jobbet som finns i hela världen, jag älskar det och har verkligen hittat hem. Det är så varierande varje dag, man lär sig alltid nya saker.

Vad ska man ha för egenskaper för att passa som säkerhetsskyddsstrateg?
– Man ska vara strukturerad, gilla ordning och reda. Sedan är det viktigt att ha förmågan att lära ut och få andra att förstå. Samt att vara ödmjuk.


Mer om Malin

Ålder: 49
Bor: Luleå
Familj: Man och tre barn
Gör: Säkerskyddsstrateg
Andra intressen: Vinterbad, träning, läser böcker.