Susanne Martinsson, medicinsk sekreterare

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. Susanne Martinsson arbetar som medicinsk sekreterare vid medicin/rehab-kliniken på Kalix sjukhus sedan 2004. Hon är en av cirka 300 sekreterare inom vårdadministration i regionen.

Porträtt av Susanne Martinsson.
Foto: Ulrika Englund

”Vi är vårdens viktigaste stöttepelare”

Hej Susanne! Vad gör du på jobbet?
– Jag skriver läkardiktat och ansvarar för jourlistor och en viss del av läkarscheman. Jag har hand om patientnämndsärenden och ärenden till IVO/LÖF, rapporterar avvikelser och är dessutom webbredaktör. Vi medicinska sekreterare rör oss i cirka 35 administrativa vårdsystem av totalt 600 IT-system i Region Norrbotten.

Hur skulle du beskriva ditt yrke?
– Det är ett mycket mångsidigt arbete. Vi medicinska sekreterare är vårdens viktigaste stöttepelare!

Vad gjorde att du sökte dig till yrket?
– Jag ville jobba inom sjukvården men inte i klinisk vård. Det passar mig att ansvara för ordning och reda och kvalitet. Jag har varit medicinsk sekreterare i 37 år, älskar mitt jobb och är stolt över mitt yrkesval.

Vad är det bästa med arbetet?
– Mångsidigheten och möjligheten att utvecklas. Förutom att säkerställa god kvalitet innehållsmässigt i patientjournaler har vi många andra uppdrag. Vi planerar för fortsatta vårdinsatser för patienten och säkerställer att diagnoserna klassificeras rätt, så den nationella statistiken blir korrekt. Det är roligt också, journalgrodor kan få vilken trist höstdag som helst att bli toppen!

Vilka egenskaper är bra att ha som medicinsk sekreterare?
– Man måste vara noggrann, intresserad, se det positiva i en utmaning, vara en teamspelare och förstå vikten av en god värdegrund. Det kan vara nog så stressigt vid akuta överflyttningar, till exempel när ambulanshelikoptern står redo för avfärd, så viss stresstålighet är också en nödvändig egenskap.

Vad är på gång framöver?
– Hösten 2024 blir den tvååriga distansutbildningen till medicinsk vårdadministratör via Lernia äntligen av, med några träffar i Luleå. Till hösten/vintern i år tas det nya journalsystemet Cosmic i bruk i regionen. Det blir en utmaning, men är ett viktigt steg.

Region Norrbotten behöver anställa fler medicinska sekreterare. Vad är lösningen, tror du?
– Att vi får fler utbildningsplatser med länsintag i Norrbotten – det här är ett bristyrke så möjligheterna till jobb är goda. En kartläggning av yrkets framtida bredd vore också önskvärt, i och med den ökande digitaliseringen. Yrket borde även kvalitetssäkras med en skyddad yrkestitel, vilket är på gång. En yrkeslegitimation vore ytterligare ett steg i rätt riktning. Vi går en spännande framtid till mötes!

Mer om Susanne
Ålder: 60
Bor: Kalix. Härstammar från Frösön, Jämtland.
Familj: Frånskild, 3 vuxna barn.
Intressen: Antikt, second hand/loppis, vara ute i naturen, musik/konserter, Luleå hockey.