Emma Kuoljok, barnmorska

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är barnmorskan Emma Kuoljok som sedan två och ett halvt år arbetar på ungdomsmottagningen i Gällivare.

Porträtt av Emma Kuoljok i arbetskläder.
Foto: Moa Höjer

"Jag har alltid drömt om att jobba på en ungdomsmottagning"

Hej Emma! Hur trivs du på ditt jobb?
– Jag trivs jättebra! Jag har alltid drömt om att jobba på en ungdomsmottagning, så när den här tjänsten blev ledig kände jag att jag måste ta chansen.

Du har tidigare arbetat sju år som barnmorska på förlossningen. Vilka är de största skillnaderna?
– Förlossningen är ju en akutverksamhet, så det är såklart en skillnad. Där träffas man också under en kort period, typ en dag på BB. Här, med ungdomarna, skapar man en relation på ett helt annat sätt. En annan skillnad är att man här har chansen att arbeta preventivt. Det är jätteviktigt, framför allt när det kommer till ungdomar och unga vuxna.

Hur är de unga som du möter?
– De ärliga och funderar kanske inte så mycket på vad som är okej att säga eller inte. Jag vet ju inte hur det har varit tidigare, men jag tycker att ungdomar är mer öppna med sitt mående nu och har mer koll på sina känslor. Det är positivt. De kan säga att de har ångest, förr i tiden visste man knappt vad det var.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
– Jag kommer in på morgonen och kollar om det är någon som har ringt på telefonen, eller skrivit meddelande i chatten. Sedan kollar jag signeringslistan, för att se om jag har fått några provsvar. Sedan kommer första patienten klockan åtta eller halv nio. Då kan det till exempel handla om preventivmedelsrådgivning. Sedan är dagen i gång.

Vad är roligast med att jobba här på ungdomsmottagningen?
– Att träffa alla de här ungdomarna, att få skapa relationer. Förhoppningen är ju att kunna göra skillnad i unga människors liv.

Mer om Emma

Ålder: 35
Bor: Gällivare
Yrke: Barnmorska på ungdomsmottagningen i Gällivare
Familj: Man och två barn
Andra intressen: Träning. Umgås med kompisar och familj. Sy och fixa. Renovera.