Pride i Norrbotten 2024

I år hålls Prideevenemang i nästan alla Norrbottens kommuner och dessutom Sápmi Pride i norska Bodö. På kartan nedan framgår alla platser där det uppmärksammas och Region Norrbotten deltar på flera platser. För oss är det en självklarhet att stödja Pride och att vara ett län där den gröna omställningen består av fler färger än grönt! Klicka på kartan för en tydligare bild.

Pride är en arena för att hylla allas lika rätt till kärlek, ett tillfälle att lyfta glädjeämnen och samtidigt fokusera på vad som kan bli bättre. Region Norrbotten stöttar Pride i Norrbotten och i år bjuder vi på föreläsningar, parkmingel och artistframträdanden. På scen presenterar vi:

  • Bell i samarbete med Tornedalen Pride i Pajala och RFSL Luleå och norra Norrbottens län under Pajala marknad. Lyssna på Spotify.
  • Elecktra i samarbete med Piteå Pride och RFSL Piteå älvdal under Piteå dansar och ler. Lyssna på Spotify.
  • KEiiNO i samarbete med Kiruna Pride under Kirunafestivalen. Lyssna på Spotify.

Mer fakta om artisterna under respektive Prideort nedan.


Bell, Elecktra och KEiiNO.

Ett besök i Arjeplog är inplanerat under Pite älv Pride-turnén vecka 47 i november 2024. Exakt datum är inte fastställt än. Arrangeras av RFSL Piteå älvdal.

Pite älv Pride - Facebook

Pite älv Pride - Instagram

RFSL Piteå älvdal - hemsida

Human Pride i Arvidsjaur arrangeras 30 juni - 7 juli 2024 i samband med Let´s Go Arvidsjaur-festivalen.

Mångfaldsparaden hålls fredag den 5 juli kl 18:00. Start vid busstation alternativt Medan (för de som har svårt att gå hela vägen).

Ur programmet: regnbågsgudtjänst, filmvisningar, föreläsning "Queer och skräck i filmer", dragshowartisten Lilith De Vil från Arvidsjaur, föreläsning om RFSL:s arbete av Pär Brubäcken från RFSL:s förbundsstyrelse och RFSL Skellefteå, utdelning av Arvidsjaurs mångfaldspris och picknick.

Human Pride är en ideell, partipolitisk obunden och religiöst obunden förening med mål att förbättra förutsättningarna för mänsklig mångfald och skapa en gemenskap för alla som stödjer och accepterar hbtq-personer, nysvenskar och andra utsatta grupper.

Human Pride - webbplats

Human Pride - Facebook

Let´s Go Arvidsjaur - Facebook

Dessutom kommer Arvidsjaur att besökas under Pite älv Pride-turnén vecka 47 i november. Exakt datum är inte fastställt.

Pite älv Pride - Facebook

Pite älv Pride - Instagram

Boden Pride arrangeras den 31 maj - 1 juni 2024.

Ur programmet: 

Prideparad lördag den 1 juni  kl 15.00 från Järnvägsstationen i Boden mot centrum. 

Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian The Summer Sneak Peek direkt efter Prideparaden utomhus i Boden centrum cirka klockan 15:30.

Prideparty på hotell Quality Bodensia den 1 juni med Tess Merkel (f d Alcazar), Martin Rolinski (f d BWO) och Yarlie. 

Boden Pride arrangeras av Boden Event, Folkets hus Boden, Riksteatern Norrbotten, Bodens Riksteaterförening, RFSL Luleå och norra Norrbottens län, Svenska kyrkan, Filmpool Nord och Hotell Bodensia.

Boden Pride - Boden Event

Border Pride i Haparanda - Torneå (Tornio) - Kemi arrangeras den 2 - 8 september 2024 på båda sidor av svensk-finska gränsen.

Prideparaden hålls i Haparanda-Torneå.

Border Pride - Facebook

Border Pride - Instagram

Regnbågsveckan i Jokkmokk arrangeras för första gången den 30 augusti – 10 september 2024 med start under höstmarknaden. Arrangör är Jokkmokks kommun i samarbete med bland annat Jokkmokks hälsocentral och Samiskt resurscenter. På programmet står bland annat prideparad och en föreläsning av Dan Eriksson från Arvidsjaur om hur det är att vara gay i Sápmi.

Kalix Pride arrangeras 11 - 14 juli 2024 av föreningen Kalix för alla.

Prideparaden hålls lördag den 13 juli.

Kalix för alla arrangerar aktiviteter och evenemang som verkar för ett Kalix som inkluderar alla människor utifrån synsättet att alla har lika värde samt ökar toleransen för att människor är olika.

Kalix för alla - Facebook

Kalix för alla - Instagram

Kiruna Pride arrangeras av föreningen med samma namn torsdag den 27 juni 2024 och inleder Kirunafestivalen (som pågår 27-29 juni).

Det blir bland annat en Prideparad, som inviger hela Kirunafestivalen klockan 12.00, och RFSL Luleå och norra Norrbottens län är tillsammans med FPE på plats i ett tält.

Kiruna Pride och Region Norrbotten presenterar också tillsammans med Kirunafestivalen en konsert med den norska gruppen KEiiNO, kända från bland annat sin medverkan i Eurovision Song Contest 2019 (Spirit In The Sky), där de kom på sjunde plats (men fick flest röster av publiken). I år kom de på andra plats i norska Melodi Grand Prix, Norges motsvarighet till Melodifestivalen, med Damdiggida, och 2021 på andra plats med Monument. KEiiNO presenteras på scen av Kiruna Prides ordförande Jimmy Johansson.

Foto: Martin Myklebust.

De beskriver själva sin musik som en unik blandning av elektronisk danspop och samisk/norsk traditionell musik.

Gruppen består av den samiska rapparen och jojkaren Fred Buljo och sångarna Alexandra Rotan och Tom Hugo, varav den sist nämnda är öppet gay, en bidragande faktor till att de uppträtt på flera internationella pridefestivaler.

Tom Hugo, som också skrivit den officiella Pridelåten Family för Oslo Pride 2018, berättar till Aftonbladets Nöjesbladet att Spirit in the sky handlar om homosexuellas kamp och urfolks rättigheter. Han berättar också att han växte upp i ett konservativt och kristet samhälle i Norge. 

– Det var inte förrän jag var 27 år som jag vågade komma ut. Eftersom det tog så lång tid för mig att bli bekväm med min sexualitet så är det viktigt för mig att visa hur stolt jag är i dag, för att underlätta för någon som befinner sig i samma situation som jag gjorde då

På Kiruna Pride/Kirunafestivalen uppträder KEiiNO på Copperstonescenen.

Övriga artister under kvällen är bland annat Dear Sara från Karesuando, känd från Melodifestivalen i år, samt den samiska kören Sámi Goarra.

Kirunafestivalen arrangeras av den ideella föreningen Tusen toner som verkar för musiklivet och kulturen i Kiruna. Tusen Toner tolererar ingen rasism, homofobi, sexism, transfobi eller annat tråkigt.

Kiruna Pride - Facebook

Kiruna Pride - Instagram

Kiruna Pride - Kirunafestivalen

Luleå Pride arrangeras av RFSL Luleå och norra Norrbottens län den 19-25 augusti 2024. Det blir bland annat prideparad, föreläsningar,  fester, underhållning och en mötesplats i Stadsparken (där också Region Norrbotten kommer att finnas).

Maya Bergström Wuolo, folkhälsostrateg på Region Norrbotten, berättar om regionens arbete med htbqi-hälsa och pride samt är moderator för två föreläsningar på Luleå tekniska universitets seminarier på Vetenskapens hus kl 13.00-14.00 fredag den 23 augusti.


Ulrika Brusén och Johanna Tjäder föreläser på Vetenskapens hus den 23 augusti.

Mpox, hiv, klamydia och gonorré - ett norrbottniskt perspektiv över sexuellt överförbara infektioner med fokus på män som har sex med män

Ulrika Brusén, smittskyddssköterska på smittskyddsenheten Norrbotten, berättar om vilka sexuellt överförbara infektioner som florerar i Norrbotten. Finns mpox (som tidigare benämndes apkoppor) här? Hur vanligt är det med hiv och vad menas med välinställd behandling? Vart vänder man sig för att få råd och behandling i Norrbotten?

Samiska hbtqi-kvinnor mer utsatta för våld än samiska kvinnor i allmänhet

Johanna Tjäder, projektledare för jämställdhet vid Sametinget, berättar om rapporten Våld mot samiska kvinnor som tagits fram av Umeå universitet och där det framgår att samiska htbqi-kvinnor är särskilt utsatta. Rapporten i sin helhet finns här och texten "HBTQ-samers utsatthet för sexuellt, psykiskt och fysiskt våld" finns på sidan 57.

Luleå Pride

Luleå Pride - Facebook

Luleå Pride - Instagram

Tornedalen Pride Pajala arrangeras den 4 - 7 juli. Den 5 juli uppträder bland annat Bell som presenteras av Region Norrbotten.

Pridedagarna inleds med en klubbkväll på Folkets hus på torsdag. På fredag bir det marknadshäng, pridepyssel, föreläsningar och underhållning med bland annat Bell som spelar på Marknadshänget på skolgården, ett drogfritt arrangemang med ungdomsinriktning. På lördag är det prideparad och under hela veckan finns RFSL på plats med försäljning av regnbågsprylar.

Hässelbyarttisten Bell blandar inspiration från amerikansk pop, punk och hyperpop med svensk hiphop och metal. 

Hon har haft stora framgångar på TikTok där hon bjudit in till sin egen värld fylld av musik och personliga berättelser med både djup och humor. Hon har också haft framgångar med debutsingeln Bättre sent än aldrig, monsterhiten Missförstått som toppat Spotify, klubbhiten Pollen och musik som hon släppt tillsammans med bland annat Tjuvjakt, Peg Parnevik och Herbert "Afasi" Munkhammar.

På den EP hon släppte i maj i år finns bland annat kramiz<3, baserad på den gamla Jamba-klassikern Kramsången, där hon gästas av Elias Hurtig. Hon är också aktuell med årets Pantamera-låt, en kaxig elektronisk poplåt med ett kärleksfullt budskap.

I tidningen QX berättar hon att hon att hon är bi:

– Men det har aldrig varit en grej, och jag har aldrig haft nåt snack med mina föräldrar. De är väldigt öppna, och hade jag kommit hem med en tjej hade det varit helt fine. 

– Jag har verkligen haft turen att ha den sköna stämningen hemma, för jag vet hur tufft det kan vara för vissa.

Känner du dig som en del av HBTQ+communityt??

– Absolut. Det är en otroligt viktig rörelse, och jag är ju inte straight så det rör ju mina rättigheter att få vara den jag är, och att jag får leva som jag vill. Jag tror att den typen av gemenskap är superviktig, att connecta med andra som är i samma situation. När det finns ett så tydligt skevt synsätt på att vara nånting annat än straight, särskilt ute i landet, är det viktigt att hålla ihop.

Bell har spelat på bland annat den stora Göteborgsfestivalen Way Out West och hon har också nominerats till en Grammis för Årets nykomling 2023. Den 5 juli spelar hon på Tornedalen Pride i Pajala.

Pite älv Pride Piteå arrangeras av RFSL Piteå älvdal onsdag den 24 juli och inviger festivalen Piteå dansar och ler (som pågår 24 - 28 juli).

Prideparaden avgår från Badhusparken och går till RFSL:s lokal Polstjärnan invid Kaleido, där det blir pridetal vid 19-tiden följt av en show där Region Norrbotten presenterar dragshowartisten Elecktra, känd från bland annat TV-programmet Dragrace Sverige.

Elecktra är dragshowartisten som spelas av Robin Werner. Han är utbildad makeupartist och startade tillsammans med nuvarande maken Jonny dragshowen Cabaret Moulin som skulle bli Malmös största och enda dragshow. 

Robin har sminkat flera stora stjärnor: Anita Ekberg, Carolina Gynning, Carina Berg och Maja Nilsson Lindelöf för att nämna några. Elecktra har som soloartist flera gånger även uppträtt på scener i USA, bland annat i West Hollywood.

2016 medverkade han i After Dark med showen This is it, den sista stora produktionen som Christer Lindarw själv var med i.

I Drag Race Sverige slutade han på en fjärdeplats men vann folkets kärlek. I år tävlade han i Melodifestivalen med låten Banne Maj. Han är även känd för låten Unna daj (synd å slänga ju).

Pite älv Pride - Facebook

Pite älv Pride - Instagram

Piteå dansar och ler - Facebook

Sápmi Pride/Saepmie Pride arrangeras av föreningen Garmeres den 11 - 13 oktober 2024 i norska Bodö/Båddådjo/Bodø.

Världens första samiska pridefestival anordnades för första gången 2014 i Kiruna och har därefter turnerat runt i Sápmi.

Sápmi Pride - Garmeres

Sápmi Pride - Instagram

Artikel från Sápmi Pride 2023 (Region Norrbotten)

Pite älv Pride besöker Älvsbyn vecka 47 i november 2024 på sin turné genom Piteå älvdal. Exakt datum är inte bestämt. Pite älv Pride arrangeras av RFSL Piteå älvdal.

Pite älv Pride - Facebook

Pite älv Pride - Instagram

Överkalix Pride arrangeras vid två tillfällen 2024: dels i samband med Överkalix marknad fredag den 19 juli då det blir prideparad genom marknadsområdet, dels den 4 - 6 oktober.

Överkalix Pride arrangeras av Överkalix kommun tillsammans med RFSL Luleå och norra Norrbottens län med stöd av EU:s Leader Polaris-program.

Tornedalen Pride Övertorneå arrangeras fredag den 12 juli i samband med Matarengi marknad av RFSL Luleå och norra Norrbottens län. Det blir bland annat prideparad, försäljning av regnbågsprylar, föreläsning och uppträdande.