Uppskattade frakturpass i tandvården

Under frakturpassen i Luleå lagas skadade tänder på löpande band. "Den som bitit sönder en tand får en tid för sina besvär och slipper kontakta oss flera gånger. Det i sin tur minskar belastningen på oss som bemannar telefonisystemet TeleQ", säger Carina Andersson, administratör.

Tandläkaren Sara Azadian och tandsköterskan Hanna Olli i arbetskläder.
Tandläkaren Sara Azadian och tandsköterskan Hanna Olli är två av medarbetarna på Folktandvården Porsudden.

För drygt två år sedan framförde medarbetare på Porsuddens tandvårdsklinik förslaget att börja med så kallade frakturpass. Upplägget innebär att som mest sex tandläkare samt en tandhygienist tillsammans med tandsköterskor bemannar sju rum på kliniken.

Mellan klockan 7.30 och 9.40 hinner man med cirka 20 patienter. Motsvarande frakturpass körs samtidigt på de två systerklinikerna på Örnäset och i centrala Luleå.

– Till en början avsatte vi en förmiddag, men märkte snart att det räckte med drygt två timmar. Skulle behovet öka kan vi utöka tiden igen, berättar Anna Sundberg, enhetschef.

Liv och rörelse

Frakturpassen inverkar positivt på arbetsmiljön på flera sätt.

– Medarbetarna ser fram emot frakturpassen, som bryter av från det dagliga arbetet. Blir man snabbt klar med en patient hjälper man sina kollegor. Det är liv och rörelse och många patienter i väntrummet, säger hon.


Frakturpassen uppskattas av både patienter och personal, berättar Carina Andersson, administratör, och Anna Sundberg, enhetschef.

Tidigare kunde det vara svårt för Luleåbor med en enkel tandfraktur eller en tappad fyllning att få en tid för lagning.

– De med värk, inflammation och kanske feber går alltid först, det är dem våra akuttider är till för. Det var tråkigt för oss att behöva avvisa patienter och be dem återkomma. Och naturligtvis frustrerande för de drabbade, som ibland var tvungna att ringa flera gånger innan de fick en tid, säger Carina Andersson.

Det fanns också en risk att patienter skulle få värk, om de behövde gå för länge med en obehandlad fraktur.

– Även den insikten bidrog till en stress för oss medarbetare.

Under frakturpassen samarbetar all personal för att på bästa sätt hjälpa patienterna. Lovisa Persson, tandläkare, och Therese Kristoffersson, tandsköterska, svarar på en fråga från en kollega.

En gång i månaden

Det mesta är sig likt från införandet för två år sedan, medan annat på kliniken förändrats allt eftersom.

– Det roliga med vår klinik är att medarbetarna är så engagerade och sprudlar av förbättringsförslag. De har hela tiden förslag på nya lösningar för att få arbetet att flyta på smidigare. Självklart får de även testa – det är ju så en verksamhet utvecklas till det bättre, säger Anna Sundberg.

Frakturpass planeras in ungefär en gång i månaden på de tre klinikerna i Luleå. Det innebär att de aktuella patienterna kan få vänta upp till fyra veckor för att få hjälp med sina besvär.

– Det är sällan någon klagar över att det är en viss väntetid. För dem som besväras av en vass tandyta tipsar vi om en provisorisk tandfyllning som finns att köpa på apoteket, säger Carina Andersson.

Inget akut

I ett av patientrummen tar tandläkaren Sara Azadian och tandsköterskan Hanna Olli emot Bensbybon Jan-Erik Juto. Han har haft problem med en tand ett bra tag.

– Det är absolut inte akut, så för min del var det inga problem med en bokad tid två veckor fram i tiden, säger han och sätter sig tillrätta i stolen.

Jan-Erik Juto berättar om sin tand för Sara Azadian och Hanna Olli.

Koncentrerat arbete i behandlingsrummet.

”Det där gick ju bra”, konstaterar Jan-Erik Juto, en av de 20 patienter som den här morgonen får hjälp på Porsuddens tandvårdsklinik.

Sara Azadian och Hanna Olli jobbar snabbt och effektivt. När de är klara och sagt hej då till Jan-Erik tar de sig en titt på översikten på datorskärmen. Under frakturpassen hjälps alla behandlare åt med de väntande patienterna.

– Det är ju inte mina patienter utan hela klinikens, förklarar Sara Azadian.

Både hon och Hanna tycker att frakturpassen är ett smidigt sätt att jobba. För att det ska fungera som det är tänkt är det dock viktigt att rätt patienter bokas in.

– Det är avgörande att redan under telefonsamtalet få fram rätt information. Det är inte bra om det skulle komma en patient med till exempel värk, eftersom den behandlingen ofta tar längre tid, säger Hanna Olli.

Patienterna bokas till en tid, inte till en speciell behandlare. Översikten visar alla som väntar och Sara Azadian kan snabbt ta emot nästa patient.

Får komma tillbaka

De flesta patienter blir färdiga som det är tänkt. Om det visar sig att någon har mer omfattande problem kan det bli aktuellt med en ny tid.

– Då gör vi undersökningen och ber sedan patienten återkomma för att få en akuttid, säger hon.

Sara Azadian och Lovisa Persson, även hon tandläkare, har båda jobbat två år i yrket. De hinner normalt med tre patienter var under varje frakturpass, medan en nyutexaminerad tandläkare kanske klarar två. Tandläkaren utför även vissa moment inne hos tandhygienisten, som annars jobbar helt självständigt.

Det är en speciell energi på kliniken under frakturpassen, berättar tandläkarna Sara Azadian och Lovisa Persson. "Alla hjälps åt och jobbar med samma patientgrupp”, säger Lovisa, till höger i bild.

Uppskattar omväxlingen

En vanlig arbetsdag tar medarbetarna på Porsudden främst emot akuta patienter samt barn och unga för planerad tandvård. En annan prioriterad grupp i Folktandvården är patienter med rätt till särskilt tandvårdsstöd på grund av omsorgsberoende eller sjukdom.

– Under frakturpassen handlar det om vuxna med ganska enkla problem, vilket känns roligt som omväxling. Det känns också bra att kunna hjälpa en patientgrupp som inte är högst prioriterad, säger Lovisa Persson.

Att besvären oftast går snabbt att åtgärda är ytterligare en aspekt.

– Det rör sig om kortare besök och mindre omfattande behov. Det minskar belastningen på kroppen för oss tandläkare, förklarar Sara Azadian.

Text och foto: Ulrika Englund