Många fördelar med fasta screeninglokaler för mammografin
Mammografin i Norrbotten genomgår en modernisering, där en mer individanpassad mammografiscreening är huvudfokus. För att åstadkomma det är fasta screeningenheter på länets samtliga fem sjukhus ett första steg.
Röntgensjuksköterskan Olga Johansson på mammografienheten vid Sunderby sjukhus tycker det är viktigt att uppmärksamma den internationella bröstcancermånaden i oktober, även kallad den rosa månaden.
Lisa Hällstig, överläkare och bröstradiolog på mammografin i Sunderbyn, lyfter fram behovet av en mer individanpassad mammografiscreening, något som Region Norrbotten har tagit flera steg på vägen för att införa.
– Vi har bland annat identifierat ett behov av fasta screeninglokaler, vilket snart finns på alla våra sjukhus.
Röntgensjuksköterskorna Susanne Wuopio och Ida Häggström visar hur den nya moderna mammografen på Kalix sjukhus hanteras.
Olika tidsintervall
I Piteå har fasta lokaler på sjukhuset funnits sedan 2017. På Kalix och Kiruna sjukhus har nya mammografiavdelningar öppnats 2022. I Gällivare öppnar de nya lokalerna i februari 2023 och även Sunderbyn ska om allt går enligt planerna ha sina nya lokaler klara att invigas under 2023.
– Individuell screening förespråkas starkt av den europeiska mammografiföreningen och det svenska bröstcancerförbundet. En förutsättning för detta är fasta screeningenheter. Istället för att alla ska undersökas på samma sätt vartannat år är det mycket troligt att Socialstyrelsen framöver kommer att justera sina riktlinjer med ambitionen att undersöka kvinnor med olika tidsintervall och olika metoder som utgår från de enskilda kvinnornas riskfaktorer. Vi väljer att redan nu ligga i framkant, säger Lisa Hällstig.
Bröstradiologen Lisa Hällstig konstaterar att införandet av fasta mammografiscreeningenheter på Norrbottens fem sjukhus har underlättat rekryteringen av röntgensjuksköterskor.
Större flexibilitet
Införandet av fasta enheter underlättar också rekryteringen av röntgensjuksköterskor, särskilt de som har mammografi som specialitet.
– Sedan vi tog beslutet att inrätta fasta screeningenheter på sjukhusen har vi redan lyckats rekrytera fyra nya röntgensjuksköterskor medan det har varit svårt att rekrytera till de mobila vagnarna, säger Lisa Hällstig.
På frågan hur hon ser på att en del patienter behöver resa längre för att komma till mammografin svarar hon:
– Så är det förstås, men det skapar också en större flexibilitet för när man har möjlighet att göra sin screening. Om man har en längre resa går det förhoppningsvis också att kombinera sitt besök på sjukhuset med andra ärenden.
Susanne Wuopio har jobbat inom mammografin sedan 2014, men varit borta två år. ”Att jobba i en vagn kanske har sin charm, men det är stora fördelar att ha sin arbetsplats på sjukhuset. Det är nära till toaletten och man slipper frysa vintertid”, säger hon.
Fyra kommuner
I Kalix öppnades mammografiavdelningen i maj och upptagningsområdet är förutom Kalix även Överkalix, Övertorneå och Haparanda.
Ida Häggström har den nya mottagningen i Kalix som fast arbetsplats – förutom en vecka i månaden då hon är på Sunderbyn.
Hennes kollega Susanne Wuopio, som bor i Boden, turnerar liksom merparten av de elva röntgensjuksköterskorna runt i länet.
Tillsammans utgör de vid vårt besök under den ”rosa månaden” dagens Kalixteam.
– Vi är alltid två röntgensjuksköterskor. Normalt räcker det med att en av oss tar emot och screenar patienten, men ibland behöver vi hjälpas åt, berättar de.
Ida Häggström har återvänt till Region Norrbotten efter att ha jobbat privat i tre år. ”Jag sökte till mammografin i Kalix eftersom det var en ny fast enhet. Jag ville inte åka runt halva Norrbotten och jobba i en vagn. Det har jag gjort tidigare, fast i Västernorrland. Det är för jobbigt att ligga borta då man har familj”, säger hon.
Uttjänta vagnar
Att de mobila vagnarna, som haft många återkommande driftstopp, snart har gjort sitt tycker de känns skönt.
– Ja, de är uttjänta. Av de två som funnits är det nu bara en kvar som står parkerad i Boden i väntan på att mammografiscreeningslokalerna på Sunderby sjukhus ska bli klara.
Båda har jobbat i vagn tidigare och berättar vilka problem det har kunnat medföra:
– Det är mycket logistik för att få vagnarna på plats. De ska dras till en plats med lastbil och sedan ska de installeras med stödhjul och vatten och avlopp ska kopplas in. När de väl står på plats lutar golven, dörrar går inte igen ordentligt och på vintern blir det väldigt kallt, både för oss som jobbar där, men även för patienter som ska byta om. Under covid har patienterna dessutom fått vänta utanför vagnen på sin tur och det har inte varit så roligt när det varit 30 grader kallt.
– Dessutom är det omständligt att ta sig till en toalett. Man har fått planera sina skift så att man inte dricker för mycket innan och blir kissnödig, säger Ida Häggström.
De veckor Susanne Wuopio och Ida Häggström arbetar på Sunderby sjukhus erbjuder lite andra arbetsuppgifter än enbart screening, vilket är en omväxling de uppskattar. ”Det kan vara ganska påfrestande för axlar och ben att stå och screena och lyfta tunga bröst på ett 60 tal kvinnor en hel dag”, säger de.
Tystare och snabbare
Vad säger då de patienter som kommer långväga ifrån?
– Alla har sagt att det är skönt att slippa den trånga vagnen och de tycker också att det är skönt för oss, säger Ida Häggström.
– Nu har vi fått stora, ljusa och fina lokaler med en helt ny modernare, tystare och snabbare mammograf. Det är också nära till toan och lättare för kvinnor i alla storlekar och längder att bli undersökta utan att till exempel behöva knäa för att undvika att slå huvudet i taket, säger Susanne Wuopio.
De berättar att det för patienterna har inneburit en begränsning att bara kunna screena sig under ett visst antal veckor vartannat år.
– Om de missat vagnen har de fått vänta två år till nästa gång. Nu får de en kallelse till sjukhuset, men om de inte kan komma det datumet har de möjlighet att boka om till en tid som passar dem när som helst under hela året.
Text och foto: Jonas Hansson
Susanne Wuopio rengör mammografen inför nästa patient.
De fasta mammografienheterna i Norrbotten
- Kiruna sjukhus - Hit kallas du som bor i Kiruna kommun.
- Gällivare sjukhus - Hit kallas från och med februari 2023 du som bor i Gällivare, Jokkmokk och Pajala kommun.
- Kalix sjukhus - Hit kallas du som bor i Kalix, Överkalix, Övertorneå och Haparanda kommun.
- Piteå sjukhus - Hit kallas du som bor i Piteå, Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyns kommun.
- Sunderby sjukhus - Hit kommer du som bor i Luleå och Bodens kommun att kallas. Exakt när lokalerna står klara är inte klart, men planen är under 2023. Fram tills dess kommer mammografiscreeningen under en övergångsperiod fortsatt att göras på Stadsvikens hälsocentral i Luleå och i den mammografivagn som står uppställd i Boden.
Mammografin på Kalix sjukhus tar emot kvinnor från fyra kommuner.