Gott samarbete nyckeln till trygg natt
Det är tidig morgon på avdelning 62 på Sunderby sjukhus. Sjuksköterskan Emma Dahlberg och undersköterskan Madelene Jönsson ser oförskämt pigga ut när helgens sista arbetspass går mot sitt slut.
Avdelningen för internmedicin har 18 vårdplatser. På natten har två arbetslag ansvar för nio patienter vardera, en sjuksköterska och en undersköterska i varje lag. Emma Dahlberg arbetar denna helg ihop med undersköterskan Madelene Jönsson. De har arbetat tillsammans i tre år och känner varandra väl vid det här laget.
– Vi samarbetar tätt i dem flesta moment, vilket skapar både en trygghet och effektivitet. Det är en stor fördel att vi är samspelta och insatta i varandras arbetsuppgifter, säger Emma.
På avdelning 62 vårdas främst patienter med gastroenterologiska, nefrologiska eller endokrina sjukdomar, till exempel leversvikt, njursvikt eller diabetes. Patienterna kan ligga inne allt från några dagar till flera veckor och de flesta är multisjuka.
Patienternas behov styr
När Emma och Madelene börjar klockan 21.15 läser de in sig på patienterna och får en rapport från kvällspersonalen. Därefter är det dags för nattens första runda:
– Vi går runt till alla patienter, kontrollerar deras vitalparametrar och skapar oss en bild över hur de mår.
Vitalparametrar är mätning av några av kroppens viktiga funktioner, bland annat puls, blodtryck, andning och temperatur. Mätningarna hjälper till att avgöra en persons hälsostatus och kan ge tidiga varningar på försämring av sjukdom eller skada.
Varje natt följer samma rutin, samtidigt är ingen natt den andra lik. Allt beror på hur patienterna mår, deras behov styr. Säkert är att vid något tillfälle under nattens gång ska läkemedelsvagnarna och stickvagnarna fyllas på och förberedas inför morgonens provtagningar. Nattsköterskorna ser också till att läkemedelsrummet städas och fylls på.
Vid nattarbete är att alla timmar betald arbetstid. Det är ingen obligatorisk obetald halvtimme för matrast. Äter gör de när det passar för verksamheten.
Natt ger mer fritid
Färre arbetstimmar per vecka är en av fördelarna med nattarbete.
– Jag ville jobba natt för att det är bättre betalt, ger mer fritid och mer tid för återhämtning, säger Madelene.
Önskeschema som används när arbetspassen planeras in ger flexibilitet.
– Vi kan justera tiden och arbeta mer timmar en vecka och få mer sammanhängande ledighet veckan efter, det är väldigt värdefullt, säger Emma.
Båda två har varit nattsköterska i många år. För cirka ett år sedan förändrade Region Norrbotten ersättning för obekväm arbetstid (OB). Ett välkommet tillskott i plånboken.
– Lönemässigt har den dubblerade ersättningen påverkat jättemycket. Det ger en större anledning att jobba natt. Jag antar att förändringen gjordes för att locka folk, säger Madelene.
Av sköterskorna som jobbar 100 procent natt arbetar sjuksköterskor 32 timmar per vecka och undersköterskor 34,33 timmar. Anledningen till skillnaden i veckoarbetstid är att kollektivavtalen för de två fackförbunden är olika.
– Personligen känner vi att sjuksköterskor och undersköterskor borde ha samma veckoarbetstid då vi arbetar under samma förhållanden. Det är en fråga som våra respektive fackförbund driver, säger Emma.
Emma hittade vården
Emma blev färdig sjuksköterska 2018. Ett vägval som inte var givet från start. Hon hade siktat in sig på att bli civilingenjör. Efter en termin styrde ett extra arbete inom vården hennes framtid i en annan riktning.
Efter cirka ett år i sjuksköterskeyrket kände hon sig mogen för nästa steg i arbetslivet. Två år fördelades tiden jämnt mellan arbete och studier. 2021 fick hon sin examen som specialistsjuksköterska i internmedicin på Karolinska institutet.
– Specialistutbildningen har betytt jättemycket för mig. Jag har verkligen fått fördjupa mina kunskaper i internmedicin, teamarbete och utvecklingsarbete. Jag lärde mig också hur förbättringsarbeten ska bedrivas inom verksamheten utifrån evidensbaserad kunskap, säger Emma.
Hon förklarar att en nattsjuksköterska har större eget ansvar för patienterna när färre är i tjänst.
– Du behöver känna dig trygg med att hantera situationer och fatta egna beslut om patienter blir dåliga, när inga läkare är i tjänst på avdelningen nattetid. Om det behövs har vi läkare på akuten vi kan kalla på, säger Emma.
Emma och Madelene rekommenderar att börja med att arbeta dagtid först, för att få mer kunskap och erfarenhet, innan man går över till natt.
Gör hälsosamma val
Om det positiva med nattarbetet är mer tid för patienterna, den fina gemenskapen med kollegorna, längre sammanhängande ledigheter och dubblerat OB finns det förstås också nackdelar.
– När du jobbar natt är du som i en egen bubbla. Det sliter med nattarbete så då är det fokus på jobb och återhämtning, säger Emma.
Det finns en sak som är avgörande sak för att klara av nattskift tycker kollegorna.
– Det kan vara jobbigt att växla dygnsrytm, så det gäller att kunna vända dygnet när du går på nattpassen och vända tillbaka när du ska vara ledig, säger Madelene.
De är medvetna om de hälsorisker som finns vid nattarbete men båda tänker att leva hälsosamt i övrigt skapar balans.
– Det är viktigt att träna, vara ute i naturen och att äta rätt, säger kollegorna.
De är också noga med att hålla sig till sina egna rutiner, lägga sig och stiga upp vid ungefär samma tid under jobbnätterna.
När morgonen nalkas
Morgonrundan är mellan klockan 4 och 6.30. Då tas blodprover, vitalparametrarna kontrolleras åter igen, patienterna får antibiotika och andra mediciner och personlig omvårdnad. Just den här morgonen är det relativt lugnt och arbetet med morgonrutinerna flyter på bra.
– Det är jättesvårt att säga hur en morgon ser ut, ibland är det lugnt och ibland har vi verkligen fullt upp och springer.
Från klockan 6.30 sitter nattsköterskorna på expeditionen, dokumenterar och rapporterar nattens händelser för att slutligen lämna över ansvaret för patienterna till dagsköterskorna.
Klockan är 07.15. Det har ljusnat ute. I stället för att starta arbetsveckan avslutar Emma Dahlgren och Madelene Jönsson helgens sista tiotimmarsskift.
Namn: Emma Dahlberg
Bor: Luleå
Ålder: 30 år
Familj: Sambo
Gillar att göra på fritiden: Fjällvandra och träna.
Namn: Madelene Jönsson
Bor: Björkskatan, Luleå
Ålder: 21 år
Familj: Morsan och farsan
Gillar att göra på fritiden: Umgås med vänner och familj, träna och läsa böcker
Text och foto: Anneli Sundbom