Specialistsjuksköterska – så funkar det

Specialistsjuksköterskor är en hett eftertraktad yrkesgrupp. "Även om vi behöver bli fler och det finns stora utmaningar så har vi i vart fall fantastiskt roliga jobb", säger specialistsjuksköterskan Simon Lundberg på Sunderby sjukhus. "Dessutom ger vi en grym vård till våra patienter", inflikar hans kollega Lina Pardén.

Specialistsjuksköterskor i ett sjukhusrum
Ett glatt gäng specialistsjuksköterskor på AnOpIVA (anestesi-, operations- och intensivvårdsavdelningen) vid Sunderby sjukhus. Från vänster: Anna Andersson, operationssjuksköterska, Lina Pardén, anestesisjuksköterska, David Hedberg, intensivvårdssjuksköterska, Jennie Arvidsson, intensivvårdssjuksköterska, och Simon Lundberg, anestesisjuksköterska.

I våras invigdes IVA:s lokaler i den nybyggda akutvårdsflygeln på Sunderby sjukhus i Luleå under pompa och ståt. Även akuten och andra verksamheter har fått nya lokaler i en helt ny vårdflygel.

– Det är väldigt fina lokaler även om vi inte hunnit med att orientera oss fullt ut i alla lådor och skåp, säger de fem specialistsjuksköterskor som vi samlat till ett samtal på IVA.

– Det blev inte direkt någon smekmånad när vi flyttade hit utan vi har haft ett väldigt hårt tryck med mycket överbeläggningar. Dessutom har vi fortsatt att vårda covidpatienter i de gamla lokalerna, berättar de.

Ljusare rum

Samtidigt ger de tummen upp till att de nu fått tillgång till större patientsalar, som rymmer all ny teknik och gör att de inte behöver tränga sig förbi sängarna för att komma åt patienterna.

Det är också ljusare rum och större personalutrymmen.

– Allt är nytt och fräscht. De nya lokalerna är ett stort lyft, säger David Hedberg.


”Att jobba som specialistsjuksköterska är något helt annat än att jobba som sjuksköterska”, säger David Hedberg, Simon Lundberg, Lina Pardén, Anna Andersson och Jennie Arvidsson.

Arbetar självständigt

De konstaterar att specialistsjuksköterskeyrket är något helt annat än att jobba som sjuksköterska.

– Det är ett helt annat sätt att jobba med helheten och fullt fokus på en enskild patient. Många sjuksköterskor konstaterar hur självständigt vi arbetar, säger Lina Pardén och tillägger entusiastiskt:

– För mig är det här världens bästa yrke!

Viss typ av personlighet

För sjuksköterskor som vill testa att jobba inom intensivvården finns det ett traineeprogram på Sunderby sjukhus, där man kan få en inblick i yrkesrollen.

– Man bör nog vara en viss typ av personlighet för att trivas som specialistsjuksköterska, exempelvis tycka om att arbeta i akuta situationer, säger Simon Lundberg.

– Det är ju lite av tjusningen att det händer saker hela tiden. Som operationssjuksköterska har man också en ansvarsfull roll som chef över en operation, där man ibland kan behöva höja rösten och bli något av en ”kommandora”, säger Anna Andersson.

– Med tiden bygger man upp en stor kompetens. Därför tar det otroligt lång tid att ersätta någon som jobbat länge, säger David Hedberg.


Anna Andersson och Jennie Arvidsson inspekterar förrådsskåpen i IVA:s nya lokaler.


”Det här är världens bästa yrke”, säger specialistsjuksköterskan Linda Pardén, nummer två från vänster, och får medhåll av kollegorna Anna Andersson, Jennie Arvidsson, Simon Lundberg och David Hedberg.

Behöver fler medarbetare

Att de nu, efter en tung period med covidvård – som inneburit jobb på andra avdelningar, pendling till covid-IVA på Piteå sjukhus och långa arbetsdagar – fått en nystart i de nya lokalerna är bara en halv sanning, konstaterar de.

– För att det skulle bli en riktig nystart skulle vi behöva fler medarbetare, säger David Hedberg och fortsätter:

– Vi har valt att jobba som specialistsjuksköterskor för att det innebär mer resurser att vårda patienterna och mycket teknisk utrustning som stöd, men eftersom allt hela tiden utvecklas krävs en kontinuerlig kompetensutveckling. Den har varit pausad under pandemin och nu har vi svårt att gå ifrån på utbildning för att vi är för få medarbetare.

– Så alla som kan, utbilda er till specialistsjuksköterskor och kom hit och jobba. Vi behöver er, vädjar specialistsjuksköterskegänget innan det är dags att återgå till jobbet, som just denna dag kanske är lite lugnare än vanligt.


Om jobbet som specialistsjuksköterska


Anna Andersson, David Hedberg och Jennie Arvidsson arbetar som specialistsjuksköterskor med olika inriktningar.

Anna Andersson, operationssjuksköterska:

– Jag har jobbat på Karolinska sjukhuset i Stockholm och det var jättestort och mycket specialiserade arbetsuppgifter. På Sunderbyn får man chans att lära sig oerhört mycket om många olika saker. Pandemin har också bidragit till att svetsa samman personalen. Alla stöttar varandra och gud vad mycket vi skrattar tillsammans. Vi har helt enkelt kul på jobbet!

David Hedberg, anestesisjuksköterska:

– Jag tycker att Sunderby sjukhus är lagom stort, exempelvis jämfört med Norrlands universitetssjukhus i Umeå, där jag också jobbat. Där det var tre nischade operationsavdelningar som inte hade så mycket med varandra att göra. Här blir man mycket bredare i sin kompetens och delaktig på ett helt annat sätt.

Jennie Arvidsson, IVA-sjuksköterska:

– Jag har alltid varit intresserad av högteknologisk vård och det är också inspirerande att alla som jobbar på IVA har ett driv och vill lära sig mer. Man har dessutom alltid en kollega som kan hjälpa till när det behövs. Man är aldrig ensam utan när det behövs är alla där och hjälper till.


Specialistsjuksköterskorna Lina Pardén och Simon Lundberg tycker att det råder en familjär stämning på Sunderby sjukhus.

Lina Pardén, anestesisjuksköterska:

– Jag har alltid velat bli narkossyrra och aldrig ångrat det. Jag uppskattar att det är snabba puckar och vård som ska ges ”här och nu”. Jag gillar att sjukhusets storlek i Sunderbyn gör att det blir väldigt familjärt och att det är lätt att lära känna kollegor. Det ger också stora möjligheter att utvecklas inom flera olika områden så att man blir väldigt allround.

Simon Lundberg, IVA-sjuksköterska:

– Jag hade just blivit färdig specialistsjuksköterska och hunnit komma in i rollen när pandemin slog till. Det blev en crash course i intensivvård … En stor fördel med att jobba här är att vi får göra nästan allt. Det är bara torax- och neuropatienter vi skickar vidare. Det jag också uppskattar är samspelet med andra yrkeskategorier, exempelvis läkare, som har stort förtroende för vår kunskap.

Text och foto: Jonas Hansson