“Viktigt att visa hur vi i norr arbetar med vårdhygien”
Mia Näslund Anda, hygiensjuksköterska, kommer under ett internationellt möte att representera norra Sveriges sjukvårdsregioner. "Vi har helt olika förutsättningar för det vårdhygieniska arbetet", säger hon.
Hej Mia! Vad är det för möte du ska på?
– Folkhälsomyndigheten har bjudit in Nationell arbetsgrupp vårdhygien till ett möte med WHO och EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. Jag representerar Norra sjukvårdsregionen och kommer att prata om hur vårdhygien är strukturerad i Sverige, hur samverkan med primärvården sker idag och om vårt arbete med Strama, alltså samverkan mot antibiotikaresistens.
Berätta mer om Nationell arbetsgrupp vårdhygien.
– Vi är 21 regioner i Sverige som arbetar på 21 olika sätt med vårdhygien. Man startade arbetsgruppen för att jobba fram gemensamma riktlinjer. Just nu tittar vi bland annat på riktlinjer för desinfektion och hur man kan förhindra att patienter får lunginflammation när de hamnar på sjukhus.
Spännande! Hur känns det inför dagens presentation?
– Upplägget för mötet är en gruppdiskussion där jag ska presentera i tio minuter på engelska. Att prata inför folk är inget problem, men att det ska vara på engelska känns som en utmaning. Det är svårt att uttrycka sig på ett språk man inte använder så ofta.
Gör Sverige något unikt som vi kan dela med andra länder?
– Att vi jobbar med Strama är ganska speciellt. I Sverige är vi duktiga på att minska antibiotikaförbrukningen jämfört med många andra länder. Men det är också viktigt att förmedla att vi är 21 regioner i Sverige som har helt olika förutsättningar för det vårdhygieniska arbetet, bland annat på grund av våra distanser här i norr.
Varför är det viktigt att vi deltar på mötet?
– Det här är ett möte för kunskapsutbyte. Även om man kan träffas online idag är det värdefullt att träffas fysiskt för att prata, byta erfarenheter och ge varandra tips.
– Sedan är det också viktigt att visa hur vi i norr arbetar med vårdhygien. Överkalix kommun fick svenska hygienpriset i år, vilket satte Norrbotten på kartan. Det tycker jag är oerhört kul eftersom vi ofta känner oss som den fattiga kusinen från landet när man träffas på nationella möten. Därför är det kul att visa vad vi har gjort och hur vi arbetar.