Hälsocentral i Region Norrbotten

Haparanda hälsocentral

Vi gör vårt bästa för att du ska bli nöjd och få så god service och vård som möjligt av vår kunniga personal. Hälsocentralen har personal med bred kompetens och erfarenhet inom olika områden vilket gör att vi kan ge dig ett professionellt omhändertagande och ett gott bemötande.

Me terveyskeskuksessa teemme parhaamme hyvän hoidon ja palvelun eteen. Henkilökunnan laaja-alainen osaaminen sekä pitkäaikainen kokemus hoitotyössä ovat pohja ammatilliselle kohtaamiselle ja hyvälle vastaanotolle.

Måndag-fredag 08.00-17.00
Maanantai-perjantai 08.00-17.00

Ring alltid före besök/soita aina ennen käyntiä.

  • Öppettider

    Måndag-Fredag 08:00-17:00
  • Telefontider

    Måndag-Fredag 07:30-16:30
  • Växeltelefonnummer

    0922-251 00
  • Telefonnummer

    0922-252 25

Kvällar och helgdagar ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vid akuta sjukdomsfall ring 112.

Iltaisin ja viikonloppuisin soita 1177 puhelinneuvontaan. Akuuteissa sairaustapauksissa 112.

Dina synpunkter är viktiga för att vi i hälso-, sjuk- och tandvården ska kunna förbättra vården och erbjuda en god kvalitet i ditt möte med oss.

Om du vill lämna synpunkter kan du beskriva vad som fungerat bra, sådant du är missnöjd med eller som du tycker behöver förbättras.

Det olika sätt som finns att lämna synpunkter på hittar du mer om på sidan Klagomål och synpunkter

Lämna in synpunkter via webbaserat formulär

Outi Liakka

Enhetschef
Växel:
0920-28 40 00

Jari Havela

Distriktsläkare, Medicinsk rådgivande läkare
Växel:
0920-28 40 00

Driftsform: Region

Våra åtgärder är riktade på att träna förmåga, anpassa omgivningen eller lära ut nya sätt att utföra dagliga sysslor. Det kan också innebära att prova ut hjälpmedel och att bedöma och intyga behov av bostadsanpassade åtgärder. 

Du når oss genom remiss till arbetsterapeut via din läkare. Du kan också själv eller som anhörig kontakta oss. Ring till arbetsterapeuten på telefontiden eller lämna meddelande så ringer vi upp.

Exempel på vad vi kan hjälpa dig med

  • Bedömning av aktivitetsförmåga vid funktionsnedsättning
  • Bedömning av kognitiva förmågor 
  • Rådgivning och instruktioner vid aktivitetsnedsättning
  • Träning av aktivitet, t ex förflyttning
  • Rehabilitering av olika handskador
  • Utprovning av hjälpmedel för att kompensera och/eller förebygga funktions- och aktivitetsnedsättning
  • Medverka vid ansökan av bostadsanpassning
  • Korttidslån av hjälpmedel
  • Rehabilitering i hemmiljö
  • Arbetsplatsbesök 

Kontakt

Telefon: 0922-251 48 (Callme)

Öppettider: måndag-fredag 08.00-17.00

Sanna-Maria Strand
Distriktssköterska

Sanna Kaikkonen
BVC-sköterska

Diabetessköterskor når du via våran telefonrådgivning telefon 0922-252 25

Utlämning av diabeteshjälpmedel

Ta med dig hjälpmedelskortet du har fått av din diabetessköterska. Du kan hämta diabetshjälpmedel från kassan måndagar till fredagar kl.08.00-11.30 och 12.15-16.00. Fredagar stänger kassan kl.15.30.

Diabeteshoitajan tavoitat puhelinneuvonnan kautta 0922-252 25

Diabetes omahoitotarvikkeiden jakelu

Omahoitotarvikkeiden saantia varten tarvitaan apuvälinekortti, jonka saat omalta diabeteshoitajaltasi. Voit hakea omahoitotarvikkeet kassalta, kun sinulle perhaiten sopii, maanantaista perjantaihin kl.08.00-11.30 ja 12.15-16.00. Perjantaisin kassa sulkee kl.15.30.

Vi arbetar både mot sjukhuset och hälsocentralerna i Kalix upptagningsområde. Dietisten ger individuell kostbehandling till både barn och vuxna.

Dietister arbetar på samtliga fem sjukhus och inom primärvården.

Dietister har en samlad kompetens om sambandet mellan mat, näring och hälsa. Vi ordinerar individuellt anpassad kostbehandling till barn och vuxna på sjukhusen och hälsocentralerna. 

Dietistmottagningen Kalix

Här har vi samlat barnhälsovård, mödra- och kvinnohälsovård, preventivmedelsrådgivning och öppen förskola under samma tak. Här arbetar även socionom och familjeterapeut.

Vi erbjuder råd och stöd till barnfamiljer under barnens uppväxt.

Öppna förskolan är en mötesplats för föräldrar med barn. Där har ni möjligheter att träffa andra föräldrar för utbyte av erfarenheter och trevlig samvaro och delta i lek och aktiviteter tillsammans. 

Öppna Förskolan

Anita Torkkeli-Laukkanen, förskollärare
Öppettider: måndag-torsdag 09.00-15.30, fredag 9.00-12.00

Perhekeskuksesta löytyvät niin lasten- ja äitiysneuvola kuin ehkäisyneuvonta sekä avoin esikoulutoiminta. Perhekeskuksessa työskentelevät myös sosionomi ja perheterapeutti.

Perhekeskus tarjoaa tukea ja neuvontaa lapsiperheille.

Avoin esikoulu on kohtaamispaikka lasten vanhemmille, joka tarjoaa mahdollisuuden tavata muita vanhempia ajatustenvaihdon, mukavan seurustelun, leikkien ja aktiviteettien merkeissä.

Om du har besvär från rygg, leder eller muskulatur kan du ringa till fysioterapeut för bedömning. Du behöver inte någon remiss från läkare.

Fysioterapi innebär att förebygga, undersöka och behandla funktionsstörningar som begränsar eller hotar att begränsa människans rörelseförmåga. Med fokus på patienten som aktiv samarbetspartner syftar åtgärder, behandlingar och övriga insatser till att göra henne medveten som sina resurser och därigenom förbättra möjligheten att klara det dagliga livets krav.

Kontakt 

Telefon: 0922-251 48 (Callme)

Telefontid: måndag-torsdag

Telefon: 0922-251 15   

Puhelinaika: maanantai-torstai

Puhelin: 0922-251 15  

Ring alltid före besök. Vi har ett automatiskt återuppringningssystem. Ring och följ instruktionerna.

Telefon: 0922-252 25 måndag-fredag 07.30-16.30.

Om du behöver vård eller rådgivning efter kl 16.30, ring sjukvårdsrådgivningen 1177.

Kun tarvitset vastaaottoaikaa soita aina ensin puhelinneuvontaan, joka toimii automaattisella takaisinsoittojärjestelmällä. Kuuntele ohjeet.

Puhelin: 0922-252 25 maanatai-perjantai 07.30-16.30

Jos tarvitset terveysneuvontaa kello 16:30 jälkeen, soita 1177-terveysneuvontaan.

Heli Harri, barnmorska
Öppettider: måndag-fredag 08.00-17.00

Umo.se Ung i Norr

Här kan du - tjej eller kille - fråga eller bara prata om din kropp, sex och samlevnad. Vi ger dig råd om preventivmedel, eller så du kanske behöver dagen efter-piller.

På ungdomsmottagningen jobbar Heli Rundgren och Mari Saloniemi, båda är barnmorskor.

Telefonkontakt och mottagning

Drop-in varje måndag kl. 13-16
Telefon: 0922-251 37

Övriga dagar mellan kl. 8.00-12.00
Telefon: 0922-251 37

Ungdomar och unga vuxna till och med 25 år får så kallat akut p-piller, kostnadsfritt på länets ungdomsmottagningar, jourcentraler samt mödravårdscentraler.

Akut p-piller (1177.se)

Om du tror att du har en sexuellt överförd infektion kan du kontakta din ungdomsmottagning eller hälsocentral för provtagning. Provtagning och behandling är kostnadsfri.

Jourhavande kompis är en chattjour för barn och unga upp till 25 år som drivs av Röda Korsets Ungdomsförbund. Oavsett vem du är eller var du befinner dig så kan du chatta med oss. Hos oss är du anonym och de som svarar i chatten är också det. Vi är inga psykologer eller experter, bara andra unga människor som finns här för dig när du behöver det.

Jourhavande kompis

Sned? Slak? Prickar? Lukt? Trång förhud? Svårt att få stånd? Kort sträng? Frågor om storleken? Det finns många frågor och funderingar kring snoppar.

Killars underliv - umo.se

Ung i Norr är din digitala ungdomsmottagning. Här kan du få kontakt med ungdomsmottagningens personal via video direkt i din mobil. Ingen fråga är för liten eller oviktig.

Boka tid för videosamtal eller skicka meddelande till barnmorska, kurator och vägledare för unga män via vår app Ung i Norr.

Du får svar inom 1-2 arbetsdagar. Ladda hem appen i din telefon. 

AppStore    Play Butik

Med appen Ung i Norr kan du som är 12 till 25 år prata med personal på ungdomsmottagningen via videosamtal var du än är. Du kan till exempel ställa frågor om din hälsa, preventivmedel, abort, könssjukdomar, alkohol och droger.

För att logga in och boka tid via appen behöver du BankID eller Freja eID. Läs på din banks hemsida om hur du gör för att skaffa ett BankID. Du kan även använda Freja eID för att identifiera dig i vår app. Freja eID laddar du ned som app och registrerar själv med din vanliga legitimation.

Besöket vid den digitala ungdomsmottagningen är kostnadsfritt och sker med tystnadsplikt. Välj gärna en lugn plats med bra belysning och använd headset för bästa ljud när du genomför ditt videosamtal. Tänk på att din internetuppkoppling behöver vara stabil för att videosamtalet ska kunna genomföras på bästa sätt.

HPV (humant papillomvirus) är ett mycket vanligt virus som finns i fler än hundra olika typer. Det finns vacciner som skyddar mot två typer av cancerframkallande HPV. De typerna av HPV orsakar de flesta fallen av livmoderhalscancer. För att vaccinet ska ha bäst effekt, ska man helst vaccinera sig innan man har haft sexuella kontakter med någon annan. Men det är bra att vaccinera sig även om man har haft sex. Man behöver ju inte ha blivit smittad av HPV. Och om man skulle ha blivit smittad av en virustyp, så får man ändå skydd mot de andra typerna som vaccinet skyddar emot.

Även om man är vaccinerad mot HPV ska man fortsätta att gå på de cellprovskontroller man blir kallad till.

Ta kontakt med din hälsocentral om du vill vaccinera dig.

HPV-vaccination i Norrbotten
Vaccination mot HPV och livmoderhalscancer (1177.se)

Preventivmedelsrådgivning

Innan du besöker oss för preventivmedelsrådgivning rekommenderar vi att du ser denna film, som i första hand vänder sig till tjejer.

Förutom distriktsläkare har vi sjuksköterskor med specialistkompetens bl.a. inom diabetes, astma/KOL, ambulans. Hos oss jobbar även fysioterapeuter, arbetsterapeut och fotvårdsspecialist. I vårt uppdrag ingår ambulansverksamhet. Vi har även röntgen-, laboratoriemottagning och ljusbehandling.

På Familjecentralen finner du våra barnmorskor och BHV-sköterskor.Vi arbetar hela tiden med att bli bättre. En viktig del i kvalitetssäkringsarbetet är feedback från befolkningen.

Terveyskeskuslääkärin lisäksi meillä työskentelee eri aloihin erikoistuneita sairaanhoitajia mm diabetes, astma/KOL, ensihoito. Meiltä löytyvät myös fysioterapia, toimintaterapia ja jalkahoito. Sairaankuljetus on yksi vastuualueistamme. Lisäksi terveyskeskuksesta löytyvät röntgen, näytteenotto ja valohoito, sekä perhekeskuksesta äitiys- ja lastenneuvola samoin ehkäisyneuvonta.

Teemme pitkäkestoista kehitystyötä potilaiden ja perusterveydenhuollon hyväksi. Potilaspalaute on tärkeä osa laadunparannustyötämme.

Välj oss

  • Sanna-Maria Strand

    Distriktssköterska
  • Sanna Kaikkonen

    BVC-sköterska

Dina synpunkter är viktiga för att vi i hälso-, sjuk- och tandvården ska kunna förbättra vården och erbjuda en god kvalitet i ditt möte med oss.

Om du vill lämna synpunkter kan du beskriva vad som fungerat bra, sådant du är missnöjd med eller som du tycker behöver förbättras.

Det olika sätt som finns att lämna synpunkter på hittar du mer om på sidan Klagomål och synpunkter

Lämna in synpunkter via webbaserat formulär

Du kan hitta alla lediga tjänster under lediga jobb. Hittar du ingen tjänst är du välkommen att skicka in en spontanansökan.

Lediga jobb - spontanansökan