Emelie Engström Grahn, undersköterska

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Emelie Engström Grahn, 35 år, som arbetar som undersköterska inom akut omhändertagande på Kiruna sjukhus.

Porträtt av Emelie Engström Grahn.
Foto: Ulrika Englund

"Jag känner att jag har hamnat helt rätt"

Hej Emelie! Vad gör du på jobbet?
– Allt mellan himmel och jord! Jag sköter bland annat omvårdnaden av patienter, tar blodprover, sätter urinkateter, lägger om sår och assisterar läkare.

Vad har du för bakgrund/utbildning?
– Jag är skötare och undersköterska. Har tidigare jobbat inom psykiatrin och sedan på en medicinsk vårdavdelning innan jag för fem år sedan började här på akuten.

Varför ville du bli undersköterska?
– Vården har alltid lockat mig och jag känner att jag har hamnat helt rätt, jag är här för att stanna. Jag hör hemma i vården!

Berätta mer om dina arbetsuppgifter?
– Jag triagerar, alltså bedömer patientens tillstånd, genom att ta vitalparametrar och göra en anamnes. Det betyder att jag dels kontrollerar tryck, puls, temperatur och syresättning, dels tar reda på sjukdomsbakgrund och vad det aktuella problemet är. Jag sköter även arbetet runt patienterna, själva omvårdnaden. Jag försöker få dem att må bättre genom att till exempel ge dem en filt, en extra kudde, höja bakom ryggen och se till att de når sina tillhörigheter. Vi undersköterskor hjälper dem också till och från toaletten och röntgen.

Är en undersköterskas uppgifter alltid desamma?
– Nej, inte exakt. Vi undersköterskor på akuten i Kiruna har ett utökat ansvar, vilket innebär att vi även gipsar skenor, kör vissa labbprover och assisterar läkare vid elkonvertering, en behandling som kan användas när ett hjärta inte slår som det ska.

Varför vill du jobba inom akut omhändertagande?
– Det är roligt att ha ett omväxlande arbete där ingen dag är den andra lik. Jag har ingen aning vad som väntar när jag kommer till jobbet och det passar mig.

Vilka egenskaper är bra att ha som undersköterska?
– Det är bra att vara hjälpsam, omtänksam och ha ett stort tålamod. Här på akuten är det dessutom nödvändigt att vara stresstålig.

Vad är det roligaste med ditt yrke?
– Att jag får träffa så många olika människor och har så fantastiska kollegor.

Vad finns det för utmaningar?
– Den största utmaningen är avstånden. Kiruna är en stor kommun och vi har långt till de andra sjukhusen. Ibland kan vi ha svårt att skicka iväg patienter på grund av väderförhållandena.

När känner du dig som mest uppskattad?
– Då patienter är nöjda med sitt besök hos oss och när kollegor lyfter något positivt som man har gjort under passet.


Mer om Emelie
Ålder: 35
Bor: Kiruna
Familj: Oliver, 14 år, Lova, 12 år, Vilgot, 1,5 år, maken Marcus och två katter.
Yrke: Undersköterska
Intressen: True crime i olika former; mest poddar men även filmer, serier och dokumentärer. När jag läser så väljer jag alltid deckare.