Den Guldbaggevinnande sjuksköterskan

Fariba Haidari jobbar som sjuksköterska på Piteå sjukhus och stormtrivs med sitt jobb. Men hon har en annan passion som hon också brinner för. ”Min förståelse för människor har kommit genom mitt arbete och det speglar sig i mitt filmskapande.”, säger hon.

Fariba Haidari + Guldbagge
Fariba Haidari på Guldbaggegalan i januari.

Måndagen den 15 januari prisades Fariba Haidari, 48, med en Guldbagge för bästa kortfilm med ”Leila”. Den handlar om den 64-åriga transkvinnan Leila och hennes liv i Afghanistan.

– Jag hade drömt om att få en Guldbagge någon gång men hade absolut inte tänkt att det skulle hända nu. Jag är jätteglad, det var verkligen som en dröm, säger hon.

Nu har det gått några veckor sen filmen belönades med det ärofyllda priset och Fariba är tillbaka på sitt arbete som sjuksköterska vid Piteå sjukhus. När vi går i korridoren är det flera på avdelningen som inte sett henne sen hon fick priset och glada grattis rop fyller lokalerna.

– Att mina kollegor är så glada för min skull betyder jättemycket. Den glädjen är mycket större än själva priset.

Hyllar kollegorna

Just kollegorna vill Fariba hylla extra mycket då de varit hjälpsamma i hennes process att både skapa filmen och att få ut den till allmänheten.

– Jag måste verkligen tacka min chef och mina kollegor. Jag jobbar 75 procent och är tjänstledig 25 procent, men ibland har schemat ändå krockat med filmarbetet. Då är det så fint att mina kollegor bytt pass med mig utan några problem. Utan dem hade jag inte kunnat jobba med film, säger hon.


Fariba Haidari försöker prioritera mesta av tiden utanför arbetet till filmskapande.

Under 2023 var Fariba i väg på olika filmfestivaler runt om i Europa för att visa upp den nya filmen. I juni förra året blev hon inbjuden till en festival i Hamburg, men det krockade med hennes sommarschema.

– Mina kollegor sa på en gång att jag inte skulle tänka på det och boka resan. De förstår att jag behöver tid och vill verkligen att jag ska lyckas. Det är deras förtjänst att det gått så bra.

Intervjuer på distans

Resan till att filmen ”Leila” prisades med en Guldbagge har inte varit enkel förklarar Fariba. Från början var det tänkt att det skulle bli en långfilm, men det gick inte som planerat.

– Arbetet med filmen började redan 2020. Jag hade inget svenskt medborgarskap och började min research härifrån eftersom jag inte fick åka till Afghanistan utan mitt svenska pass. Det blev en hel del telefonintervjuer, säger Fariba Haidari.

Under hela processen med att ta fram filmmaterialet kände hon en stress. Det pågick en diskussion om att Talibanerna skulle ta över makten i landet igen. Senare blev det så.

– Jag hade tur som kände lite människor i Afghanistan som jag jobbat med tidigare. Jag satte i gång projektet med ett team där ganska snabbt, även om det var lite komplicerat på distans.

Research blev film

Efter ett flertal intervjuer med Leila valde Fariba ut några viktiga platser och skrev tillhörande scener. Sen bad hon teamet filma Leila på dessa platser.


"Leila" hade Sverigepremiär i mars 2023 och kort efter världspremiär i London.

– De började filma lite försiktigt så att Leila skulle bli van vid kameran. Sen var tanken att jag skulle åka dit och vara med och komplettera filmen med mer klipp. Men så blev det inte. Tre månader efter inspelningen kom Talibanerna tillbaka och det blev omöjligt att resa.

Det slutade med att Fariba, tillsammans med två andra hon känner inom filmbranschen i Sverige, sökte bidrag för att göra en kortfilm av researchmaterialet. Så blev det. De fick bidrag både från svenska filminstitutet och Filmpool Nord för att göra en film.

– Jag var först lite besviken för att jag inte kunde göra klart filmen. Det tog några månader innan jag ens tittade på materialet för det kändes inte som någon idé, eftersom det bara var researchmaterial. Men jag är väldigt glad att vi gjorde den ändå och att det gått så bra.

Nu i efterhand kan Fariba se tillbaka på resan till att filmen stod klar som en bra erfarenhet. Även om hon hade tänkt sig något helt annat från början, blev filmen en succé.


En tacksam och lycklig Fariba Haidari på Guldbaggegalan i januari.

Sjuksköterska och filmskapare

Fariba pratar om filmskapande på ett målande sätt men också som något skört och komplext. Enligt henne går jobbet som sjuksköterska bra ihop med arbetet inom film.

– Jag tycker väldigt mycket om att jobba med människor och att dela känslor med andra. Man lär sig jättemycket om livet och relationer till människor genom jobb i vården, säger hon.

Människors olika brister och styrkor har hon med sig i båda sina yrken.

– Jag tar med mig mycket av det jag upplever i mitt jobb när jag ska skapa en karaktär i ett filmmanus. Min förståelse för människor har kommit genom mitt arbete och det speglar sig i mitt filmskapande.

När Fariba arbetar med olika filmprojekt och är tjänstledig från jobbet längtar hon ganska snart till sjukhuset.

– Direkt det gått över en vecka sedan jag varit på jobbet längtar jag till avdelningen och mina kollegor.


Fariba har alltid velat jobba som sjuksköterska och älskar sitt jobb.

Vägen till svensk legitimation

Fariba Haidari läste till sjuksköterska i Iran och jobbade som det där innan hon flyttade till Afghanistan. Där jobbade hon med filmundervisning för unga tjejer och startade även sitt företag inom film. 2012 kom Fariba till Sverige och hamnade till en början i Boden men efter sex månader flyttade hon till Piteå, där hon är kvar än.

– Det tog lite tid innan jag började jobba som sjuksköterska i Sverige. Eftersom jag kom från ett land utanför EU behövde jag en svensk legitimation. Först krävdes det att jag skulle klara av det svenska språket, vilket tar lite tid. Sen ska man komplettera sin utbildning och det tar ungefär ett år.

När Fariba skulle söka till utbildningen i Sverige fanns den bara i Gävle och Stockholm. Dit ville inte hon flytta, eftersom hon trivdes så bra i Piteå.

– 2018 kompletterade jag min utbildning för då kom den till Luleå. Innan det studerade jag svenska och jobbade bland annat som studiehandledare inom skolan och i projekt för nya svenskar.


Fariba längtar alltid tillbaka till arbetet på sjukhuset efter att hon varit borta.

I februari 2019 började hon jobba som sjuksköterska på medicinavdelning 3B på Piteå sjukhus. Nu har hon arbetat på sjukhuset i fem år, som nattsjuksköterska. Det passar henne bäst för att kunna anpassa med både sin mans jobbtider, sonens skolschema och filmarbetet.

– Jag trivs jättebra! Jobbet är väldigt varierande och avdelningen är toppenbra, säger Fariba Haidari.

Text: Henny Bucht
Foto: Privat, Henny Bucht