Följ med på en starroperation i Stockholm

Under årets två första månader opererades drygt 300 norrbottningar för grå starr utanför länet. Lennart Englund, 88 år, åkte närmare 100 mil från bostaden i Piteå till ögonkliniken Capio på Östermalm i Stockholm. ”Visst är det en lång resa, men allt gick bra och det är skönt att ha det gjort”, säger han.

Lennart Englund och Ulla-Britt Jonsson i väntrummet efter operationen.
Lennart Englund, Piteå, och Ulla-Britt Jonsson, Gällivare, valde att resa till Stockholm i stället för att vänta på en behandling på hemmaplan. Varje vecka opereras upp till 40 norrbottningar på Capio, en av Region Norrbottens fyra upphandlade ögonkliniker.


I vintras fick Lennart Englund erbjudande om att operera sina ögon för grå starr, katarakt, i Stockholm. Han tackade ja och blev därmed ännu en i statistiken. Under 2023 skickade Region Norrbotten 2 048 patienter söderut och under januari och februari i år reste 308 personer iväg för att göra en kataraktoperation.

Alla hade först varit i kontakt med Vårdgarantienheten. Det är dit patienter vänder sig vid misstanke om att besöket hos en specialist eller tid för behandling/operation kommer att dröja längre än vad lagen säger.

Stegvis förändring

Lennarts resa börjar vid lunchtid en onsdag i februari, då en flygtaxi hämtar honom vid bostaden på Strömnäs i Piteå. Synen har försämrats successivt de senaste åren och han är glad över att operationen nu ska bli av.

– Jag har sett bra hela mitt liv, men de senaste åren har det skett en stegvis förändring. Jag har inga problem när jag dagtid är ute och promenerar eller åker skidor, däremot märker jag av det när jag ska läsa Piteå-Tidningen eller när det är mörkt ute. I min ålder vill man inte heller skjuta upp en operation alltför länge, säger han.


Lennart Englund anländer till flygplatsen i Luleå. ”Med grå starr blir synen bara sämre. Det känns bra att ha bestämt sig och få det överstökat”, säger han.

Grå starr sägs tillhöra det normala åldrandet – hälften av alla 65-74-åringar har ögonsjukdomen. Bland personer som är 75 år och äldre är 70 procent drabbade av grå starr, som även förekommer hos unga människor.

En av fyra kliniker

Som medföljare möter jag upp min pappa vid flygplatsen i Luleå. Just ögonpatienter får ofta beviljat att ha med sig en anhörig eller annan närstående som kan hjälpa till. Framför allt på hemvägen, efter operationen, kan dimsyn göra det svårt att ta sig fram på egen hand.

På Arlanda väntar en flygtaxi som tar oss till hotellet, som ligger i närheten av ögonmottagningen. Capio på Östermalmsgatan är en av fyra ögonkliniker som Region Norrbotten har upphandlat och det är dit vi beger oss tidigt nästa morgon.

Enhetschefen Angelica Lindberg är på plats, liksom optiker, ögonkirurger, sjuksköterskor och undersköterskor.

– En till två dagar i veckan har vi ”Norrbottensdagar” då vi enbart tar emot patienter från Region Norrbotten. Ofta hinner vi med 20 norrbottningar på en och samma dag. Idag är det mest Stockholmspatienter, men ni är två norrifrån som ska opereras, berättar hon för Lennart.

Försämrad livskvalitet

Vid grå starr grumlas ögats lins, vilket leder till en gradvis försämring av synen. En suddig lins kan göra att omgivningen uppfattas som disig eller dimmig. Det kan också leda till ljuskänslighet, svårigheter att se konturer och bländningsbesvär.

– För många innebär grå starr en försämring av livskvaliteten, till exempel om de inte längre kan göra sådant de är vana vid. Dessutom ökar risken för exempelvis fall och olyckor om man inte ser ordentligt, säger Angelica Lindberg.

Första anhalten för Lennart är hos optikerna Anna Björkholm och Louise Roempke. De går igenom hälsodeklarationen och undersöker hans ögon.

Louise Roempke gör olika mätningar av Lennarts syn.

Anna Björkholm möter varje dag många patienter, men hinner ändå småprata en stund mellan informationen hon ska förmedla. ”Hur olika individer påverkas av en kataraktoperation varierar. Även ögonen hos en och samma patient kan reagera på olika sätt”, berättar hon.

Råd om eftervård

Bland annat mäter optikerna ögats längd och hornhinnans form, värden som behövs för att bestämma den nya linsens styrka. De ger pupillvidgande ögondroppar och berättar vad som kan hända efter operationen.

– Många ser dimmigt och känner irritation i ögat efteråt, speciellt under de första två till tre dygnen när ögat är svullet. Det är också vanligt med en skavande känsla i ögat som kan hålla i sig i ett par veckor, säger Anna Björkholm.

Hon betonar hur viktigt det är att under de första veckorna ta det lite lugnare fysiskt, undvika att gnugga i ögonen och regelbundet ta antiinflammatoriska ögondroppar.

– Det gäller att minimera risken för infektioner, förklarar hon.

Tio minuter

Ögonkirurgen Marju Kuusik står för nästa genomgång. Hon har 40 års erfarenhet och under de åren framför allt varit verksam vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Numera arbetar hon varannan vecka i Stockholm, där hon hinner med upp till 24 ögonoperationer per dag.

De flesta patienter opereras för grå starr, men det finns också de som kommer till Capio med andra ögonbesvär eller för att korrigera ett synfel.

Ögonkirurgen Marju Kuusik bestämmer bland annat graden av grå starr. I vanliga fall arbetar hon vid Norrlands universitetssjukhus där hon också möter ögonpatienter från Norrbotten.

När hon undersöker Lennarts ögon tittar hon också på synnerven och gula fläcken. Det har vid enstaka tillfällen visat sig att patienten i själva verket lider av en annan ögonsjukdom än grå starr.

– I ditt fall behöver du operera båda ögonen för grå starr. Det kommer att ta cirka tio minuter per öga och sedan är det klart, förklarar hon.

Bedövande droppar

En del patienter har katarakt i enbart det ena ögat, medan andra har förändringen i båda men väljer att operera ett i taget ifall någon komplikation skulle uppstå.

– Har jag nu tagit mig till Stockholm är det lika bra att klara av bägge ögonen på samma gång, menar Lennart Englund.

I nästa rum ger optikern John Johansson bedövande droppar i Lennarts båda ögon, ett läkemedel som ska verka en stund. I båset intill sitter Gällivarebon Ulla-Britt Jonsson och väntar, även hon iförd en grön operationsmössa.

Ulla-Britt berättar att hon drog på det en vecka innan hon tackade ja till operationserbjudandet.

– Men det senaste året har synen på mitt ”bättre” öga också försämrats, så det var på tiden att göra något åt båda två. Jag åkte från Gällivare igår och har min dotter med som stöd, säger hon.


Ulla-Britt Jonsson och Lennart Englund tillsammans med optikern John Johansson i väntan på att de bedövande ögondropparna ska verka.

Starkt ljus

Så är det dags för förberedelser inne i operationssalen. Lennart får sätta sig i en stol som sänks ner till ett horisontellt läge. Ögonen sköljs och huden runt om tvättas. En steril duk läggs över ansiktet med en öppning för det högra ögat.

– Nu ska vi sätta dit en hållare som gör att du inte kan blinka. Under operationen kommer du att titta in i ett starkt ljus, berättar undersköterskan Melissa Möllersen.

Undersköterskan Melissa Möllersen tvättar huden runt Lennarts ögon.

Under själva operationen jobbar Marju Kuusik snabbt och koncentrerat, med assistans av en operationssköterska. På en tv-skärm på väggen går det att följa när hon gör en millimeterstor öppning i kanten av hornhinnan och går in i ”kapseln” där linsen ligger.

Vecklas ut

Med ultraljud pulveriserar hon den, avlägsnar resterna och för in en konstgjord plastlins, som sakta vecklar ut sig och hittar sin plats.

På mindre än tio minuter är hon klar, precis som utlovat.

– Det känns fint att som ögonläkare kunna bidra till människors livskvalitet. Men det är viktigt att söka vård i god tid om man har grå starr. Väntar man för länge kan det tekniskt sett bli ett mer komplicerat ingrepp, säger hon.

Under tiden Lennart förbereds inför nästa operation hinner Marju Kuusik med en annan patient, för att sedan komma tillbaka och lika rutinerat operera in en plastlins i hans vänstra öga.

Marju Kuusik börjar med att operera in en ny lins i Lennarts vänstra öga…

… och fortsätter en stund senare med det högra. Den konstgjorda linsen förs in genom ett snitt på två millimeter i kanten av hornhinnan och vecklar sedan ut sig.

Återhämtar sig

I väntrummet efteråt smakar det bra med en kopp kaffe. Ulla-Britt Jonsson är också klar. De pustar ut och enas om att det kirurgiska ingreppet varken var smärtsamt eller särskilt obehagligt.

– Nu är det bara att hoppas att det läker som det ska, säger Ulla-Britt innan hon ringer till sin dotter och meddelar att operationen är avklarad.

Hur ett nyopererat öga reagerar skiljer sig åt mellan olika individer. Medan en del knappt får några besvär efteråt kan andra – precis som optikerna varnade för – både få ont och svårigheter att se.


På väg hem drabbas Lennart av dimsyn och värk i ögonen. ”I det här läget hade det varit svårt att klara sig utan medföljare”, konstaterar han.


Det senare är något Lennart Englund får uppleva. På väg i flygtaxin till Arlanda försämras synen kraftigt, samtidigt som ögonen svider.

– Det är jobbigt just nu, men förhoppningsvis ordnar det upp sig på något dygn, säger han och låter dyster.

Och det gör det. Idag, snart två månader senare, är besvären sedan länge borta och hans syn betydligt bättre än före resan till Stockholm. Inom några veckor är det dags att byta till nya glasögon med svagare styrka.

– Jag kan tycka att det är synd att det inte finns ögonläkare på närmare håll för oss norrbottningar, men allt var bra ordnat med taxi, flyg, hotell och själva operationen. Jag är glad över att jag bestämde mig för att göra slag i saken, summerar han.

Text och foto: Ulrika Englund