De lämnade Aten för ett liv i Luleå
I december 2015 flyttade urologen Periklis Koumoutsakos från ett milt Aten med drygt tio plusgrader till Luleå med 17 minusgrader. Barnmorskan Georgia Iliopoulou gjorde samma flytt i maj 2017. Båda trivs och tänker stanna med sina familjer permanent.
Det är lördag kväll och fullt med folk i alla åldrar från Boden, Luleå och Skellefteå i festlokalen på ett hotell i centrala Luleå. På en scen i mitten spelar den Stockholmsbaserade grekiska musikgruppen Taxima. Buffén med grekiska maträtter är nästan slut och nu kan gästerna inte vänta längre på att börja dansa. Stämningen är uppsluppen när en av männen tar täten i en traditionell grekisk långdans i festlokalen.
Efter Region Norrbottens rekryteringssatsning har många greker flyttat till länet och bidrar till vården på sjukhus och hälsocentraler. Före ett par år sedan bildade de en egen kulturförening, Hellenes, vilket betyder greker. Den har drygt 60 medlemmar, varav åtminstone ett 20-tal arbetar i regionen.
– Vi har startat föreningen för att vi vill bevara och sprida vår kultur, säger föreningens ordförande Georgia Iliopoulou.
Efterlängtat arrangemang
Den övervägande delen av medlemmarna är greker men även svenskar som är intresserade av grekisk kultur har gått med, berättar hon.
Pandemin kom emellan, så höstens fest var ett av deras första arrangemang. Förutom föreningsmedlemmar från Norrbotten och Västerbotten deltog även Sveriges grekiska ambassadör, ordföranden i riksföreningen för greker och Luleås kommunalråd Carina Sammeli.
Georgia Iliopoulou är mycket nöjd när hon summerar festen.
– Den blev stor succé, konstaterar hon.
Georgia Iliopoulou är ordförande i föreningen Hellenes som samlar greker och Greklandsintresserade.
Lite tid med barnet
Till vardags arbetar Georgia Iliopoulou som barnmorska på BB och förlossningen samt som ultraljudsbarnmorska i Sunderbyn. I Aten jobbade hon på ett stort privat sjukhus. Det var ett tufft jobb, särskilt efter att hon blev mamma. I Grekland finns inte mycket stöd till nyblivna föräldrar, berättar hon. Hon fick vara mammaledig i två månader, därefter kunde hon ta ledigt i ytterligare fem, sex månader, men bara med väldigt låg ersättning.
– Jag jobbade mycket och hade inte så många lediga dagar. Det var jättesvårt när jag hade ett litet barn. Det bygger på att du har ett starkt eget socialt nätverk.
Såg en annons
Georgia Iliopoulou och hennes man började fundera på att flytta till ett annat land. De hade bekanta som redan flyttat till Sverige och jobbade i Region Norrbotten. Via dem hörde de att det var bra för barnfamiljer att bo i Sverige, bland annat att det fungerade bra med förskola och skola, försäkringskassa och föräldraledighet.
När hon hos den grekiska arbetsförmedlingen fick syn på en annons efter sjukvårdspersonal i Region Norrbotten skickade hon in sitt cv.
På den tiden gjorde Region Norrbotten rekryteringsresor till Aten och i samband med ett sådant besök stämde hon träff med representanterna.
Här är några av de greker som numera jobbar i Region Norrbotten. Från vänster barnmorskan Georgia Iliopoulou, Loukia Gamvrili, specialist i allmänmedicin och ST-läkare på reumatologen i Sunderbyn, Katerina Giannakopoulou, barnmorska och teamledare på mödravården på Björknäs hälsocentral, Ioannis Sypsas, överläkare på kvinnokliniken, Sunderbyn, och Periklis Koumoutsakos, överläkare urologi, Sunderby sjukhus.
Katerina Giannakopoulou och Periklis Koumoutsakos dansar traditionell grekisk dans.
Hus i Sunderbyn
I mars 2017 åkte Georgia Iliopoulou på studiebesök till BB och förlossningen i Sunderbyn. Hon fick ett bra intryck och erbjudande om anställning. Bara ett par månader senare flyttade hon, hennes man och dotter hit.
Familjen fick hjälp med att hyra först lägenhet och sedan ett hus. Dessutom med allt annat praktiskt, från att skaffa personnummer till att ordna bankkonto.
Georgia hade redan gått en kurs i svenska hos Svenska kyrkan i Aten och på plats i Luleå fick hon privatlektioner i svenska som regionen ombesörjde. Parallellt jobbade hon som undersköterska den första tiden tills hon hade tillräckliga språkkunskaper för att få sin svenska legitimation som barnmorska.
Den enda svårigheten var att hennes man, som är utbildad it-tekniker, inte fick jobb. Ett tag funderade de på om de skulle flytta tillbaka till Grekland. Till slut omskolade han sig till lastbilschaufför och då gick de bättre. Idag har de ytterligare en dotter och har köpt ett hus i Sunderbyn.
Familjevänligt land
En av hennes grannar är Periklis Koumoutsakos, överläkare på urologen i Sunderbyn. Han och hans fru och två barn, idag sju och tio år gamla, flyttade till Luleå redan 2015.
Han kom inte i kontakt med Region Norrbotten via någon rekryteringskampanj. I stället hade han en god vän som flyttat till Norrbotten, som hade mycket gott att berätta om både regionen och om urologen.
Periklis fru kommer från Italien och de hade redan testat att bo på olika ställen i Europa när de fastnade för Sverige.
– Vi tänkte att det var ett familjevänligt land med ett bra arbetsliv, berättar han.
Georgia Iliopoulou och Periklis Koumoutsakos trivs med det nya livet i Sverige.
Svårt för medföljande
Periklis Koumoutsakos tog själv kontakt med regionen och fick en tjänst på urologen i Sunderbyn. Precis som Georgia Iliopoulou studerade han först svenska hos Svenska kyrkan i Aten. När han och familjen kom till Sverige hjälpte regionens HR-avdelning till med bostad och den svenskundervisning han behövde ytterligare för att kunna arbeta som läkare i Sverige.
Han trivdes direkt på urologen, men hans fru som är forskare hade precis som Georgia Iliopoulous man svårt att hitta jobb. Till slut fick hon ett arbete i Uppsala som hon till stor del kan sköta hemifrån.
– Det är något att tänka på i rekryteringsprocessen. Det behövs en plan för hela familjen, så att båda har jobb när de flyttar hit. Det går inte att leva på en lön, säger han.
Idag trivs både Periklis Koumoutsakos och Georgia Iliopoulou och deras familjer. De gillar sina arbetskamrater och tycker att det fungerar bra med patienterna.
– De norrbottniska patienterna är jättesnälla, säger Periklis Koumoutsakos och ler.
Georgia Iliopoulou kan bara instämma.
Vant sig vid klimatet
De tycker att den svenska sjukvården fungerar bra på många sätt, men särskilt Georgia Iliopoulou märker av personalbristen. Att rekrytera mer personal från fler länder vore en god idé, tror båda två.
Själva tänker de stanna i Luleå.
Just i början var det lite svårt att knyta nya kontakter, men i och med att de har barn har det gått lätt att komma in i samhället och hitta vänner.
Klimatet har de också vant sig vid.
– Jag brukar skoja och säga när jag kommer tillbaka till Grekland att jag har blivit svensk. Jag gnäller när det är för varmt och gillar den här mer lagom sommaren som är i Sverige, säger Georgia Iliopoulou.
Periklis Koumoutsakos håller inte helt med.
– Den nivån är jag inte på än. Men jag tycker ändå om när det är snö och kallt också, säger han och skrattar.
Text och foto: Frilansjournalist Ulrika Vallgårda/Yours
Bakgrund:
- När arbetslösheten sköt i höjden under den ekonomiska krisen i Grekland anordnades under några år mässan ”Swedish Week” i Thessaloniki och Aten.
- Mässan var ett samarbetsprojekt mellan Eures i Grekland och Sverige. Eures är ett europeiskt nätverk av arbetsförmedlingar.
- Region Norrbotten deltog 2015, 2016 och 2017 och representerades av personer från regionen som arbetade med rekrytering samt av greker som redan bodde i Norrbotten och jobbade i sjukvården.
- Totalt anställde Region Norrbotten ett 20-tal personer vid mässorna i Grekland. Av dem är drygt hälften kvar idag.
- Regionen erbjöd intensivutbildning i svenska med sjukvårdsterminologi och hjälp med insatser efter behov, till exempel ett första boende, kontakt med förskola och skola, arbetsförmedling för medföljande, kontakt med Skatteverket samt hjälp med personnummer, bankkonto med mera.