Han har jobbat 37 år inom folktandvården: ”Jag blir aldrig less”

Rolf Hinnerson är tandläkare i Piteå och har arbetat inom folktandvården i 37 år. Variationen och det tekniska är två delar som han värderar högt i yrket. ”Det är en kombination av hantverk och att få hjälpa människor”, säger han.

Rolf Hinnerson, tandläkare Piteå
Folktandvården har varit hans arbetsplats i nästan 40 år. Rolf Hinnerson, 62, har jobbat som tandläkare från Kristinehamn i söder till Haparanda i norr.

Han är ursprungligen från Linköping men studerade till tandläkare i Umeå. Där träffade han också sin sambo som är från Piteå. Tillsammans har de jobbat inom fyra olika regioner.

– Jag blev färdig 1986 och har jobbat som tandläkare sedan dess. Det var en svår period att få jobb när jag blev färdigutbildad, man fick kriga om tjänsterna som fanns, säger Rolf Hinnerson, tandläkare inom folktandvården i Piteå.

Till slut nappade de i Kristinehamn där han och sambon fick jobb och gjorde sitt AT-år, allmäntjänstgörings år. Men på grund av arbetsbristen fick de flytta runt i Bergsslagsskogarna i några år.

– Men sen lossnade det lite grann och de ringde från Norrbotten och frågade om vi ville komma upp och jobba. Vi önskade jobb någonstans längs med kusten och då blev det Haparanda. Där skulle vi prova på att arbeta i ett år, men det blev tio år. Vi trivdes så bra.


Allmäntandläkaren Rolf Hinnerson, i Piteå, har jobbat inom folktandvården i 37 år och blir aldrig less.

Norrbotten i framkant

Från 1989 – 1999 arbetade Rolf och sambon som tandläkare i Haparanda. Men eftersom sambon Lena är från Piteå och ville bo närmre släkt och vänner sökte de sig hit. Än idag arbetar de inom folktandvården i Piteå.

– Norrbotten har hela tiden velat ligga i framkant när det gäller teknik. Jag är lite nischad på just det tekniska och gillar att arbeta med digitala avtryck. Vi här i Piteå var först i Norrbotten med att skaffa en digital skanner för lite drygt tio år sedan, säger han.

Han berättar att några av kollegorna var skeptiska till en början.

– De tyckte det gick så fort att ta avtryck redan och frågade varför jag skulle hålla på med det digitala. Men jag tjatade på om kvalitén, som blir mycket bättre när man gör digitala avtryck.

Gillar de digitala

Fördelen enligt honom är också att patienten slipper en kladdig massa i munnen och att skannern ger direkta bilder på tänderna i 3D.

– Vid större arbeten är det också lättare att torrlägga en sida i munnen åt gången och filma av den i stället för att göra allt på samma gång. När vi använde oss av de kladdiga silikonmaterialen var det ganska svårt. Blåste man tort på ena sidan kunde man ge sig på att det började blöda på andra sidan innan man var klar, säger han.


Rolf Hinnerson visar upp hur bilderna av tänderna blir i den digitala skannern.

Vad är den absolut största skillnaden på tekniken idag och när du började?

– Enligt mig är den roligaste skillnaden på tekniken idag att allt förfinas hela tiden och även materialen i sig. Det gör att det blir bättre kvalité på arbetet vi utför.

Han berättar att allmäntandläkare får göra lite av varje och arbeta med hela bredden av tandvård.

– Vi jobbar inte bara med den tandvård som är mest pengadrivande. Det är därför jag är kvar på kliniken här och inte sökt mig vidare någon annanstans, säger Rolf Hinnerson.

Stor variation

Enligt honom är variationen det bästa med att vara tandläkare.

– Jag blir aldrig less. Jag får jobba med människor varje dag och får alltid något tillbaka. Någon blir av med sina besvär, någon får en fin konstruktion eller får något lagat. Det är en kombination av hantverk och att få hjälpa människor.


Den stora variationen inom yrket är det som Rolf Hinnerson värderar högst.

Men en sak som kan vara lite klurig med just patientmöten är att alla är olika.

– I det här jobbet gäller det att känna in patienten så fort de kommer in i rummet. Man blir lite av en mästare på att känna av och tänka ut hur man ska göra. Men oftast löser det sig, så länge man är vardaglig och berättar vad man gör. Då känner patienterna att de är delaktiga, säger han.

Han berättar om patienter med tandvårdsrädsla som han och tandsköterskorna successivt lyckats få behandlingsbara och mindre rädda. Och just teamarbetet på arbetsplatsen är något som enligt Rolf funkar jättebra.

Bra teamarbete

– Tandsköterskorna förbereder ofta patienten och vissa moment efter behandling. Det funkar superbra. Ibland sköter de skanningen och jag är i ett annat rum och slipar. Sen har vi bra kontakt med specialisterna i Luleå och de är väldigt hjälpsamma med det tekniska.


Rolf Hinnerson och tandsköterskan Matilda Lundholm instämmer bägge i att de har ett bra teamarbete.

När det gäller utmaningar i yrket som tandläkare finns det flera, menar han.

– Den största utmaningen nu är att vi är för lite folk, vilket gör att man känner att man inte riktigt räcker till.

Om du fick önska vad skulle regionen göra åt bristen på tandläkare?

– Om man har tandvårdsförsäkring och nyttjar pengarna där, som är skattepengar, så ska det vara spel på lika villkor inom både folktandvård och privattandvård. Men just nu är det inte det. Vi är anmodade att följa politiska beslut och tar patienterna i en prioritetsordning. Inom de privata kan du bestämma själv och välja de som du tjänar mest pengar på. Det blir ju inte spel på lika villkor och där önskar jag väl att det händer något.

– Vi behöver också locka folk att flytta hit till Norrbotten. Regionen skulle kunna locka med extra kurser, handledning och bättre löner. Jämför man lönerna i exempelvis finska och svenska Tornedalen skiljer de sig åt ordentligt, säger Rolf Hinnerson.

Text och foto: Henny Bucht