Här finns Norrbottens första klimakteriemottagning

Klimakteriet är den fas i livet då östrogennivåerna sjunker och mensen upphör. Det kan ge inte bara vallningar utan en rad andra besvär. Då är det viktigt att det finns rätt hjälp att få tycker Maria Karlström, barnmorska i Överkalix, som har öppnat länets första klimakteriemottagning.


Maria Karlström, barnmorska i Överkalix, har varit med och startat länets första klimakteriemottagning.

Klimakteriemottagningar finns i många regioner i landet, men i Norrbotten är Överkalix hälsocentral först ut.

– Jag och mina chefer fick idén att starta, men vi hoppas att det sprider sig och även att regionen hakar på med utbildningsinsatser, säger Maria Karlström, anställd som barnmorska i Östra Norrbotten.

Enligt en rapport från 2021 som Socialstyrelsen gjorde på uppdrag av regeringen finns stora skillnader mellan regionerna i hur man tar hand om kvinnors klimakteriebesvär.

Undersökningen som gjordes i samband med rapporten visade att nästan alla kvinnor i åldern 50–59 år hade haft besvär i samband med klimakteriet. 60 procent hade värmevallningar och svettningar, men många kvinnor hade även sömnproblem, led av fysisk och psykisk trötthet, torra och sköra slemhinnor i underlivet, humörsvängningar och sexuella besvär.

Flera skäl att prioritera

Många sökte vård inom hälso- och sjukvården, merparten hos en gynekologisk mottagning, andra hos hälsocentralen och liten del på barnmorskemottagningen, men både kvinnorna och vårdpersonalen vittnade om att kvinnor hänvisas mellan olika verksamheter och upplevde att det är svårt att få ett adekvat svar. Ett bra bemötande var en av de aspekter som kvinnorna värderade högt. Tydligt var att det behövdes ökade kunskaper om klimakteriebesvär i vården.

Maria Karlström tycker det finns flera bra skäl till att prioritera de här kvinnorna.

– Det handlar om att vi ska ha en jämställd vård och en effektiv vård så att de slipper bli omkringskuffade till olika vårdnivåer eller i värsta fall nekade vård redan när de ringer för att boka tid.


Klimakteriet är inte bara ett tillstånd då östrogenet sjunker utan också en särskild fas i livet då mycket förändras och kvinnor behöver ta hand om sig själva, menar Maria Karlström.

Psykisk hälsa

Risken är annars att deras enda alternativ är att vända sig till alla de oseriösa företag som vill profitera på den här gruppen.

– Jag är ju själv i den åldern att jag får en massa riktade annonser om olika dyra preparat de vill att jag ska köpa.

För kvinnor i den aktuella åldern ökar sjukskrivningarna och ofta handlar det om psykisk ohälsa.

– Därför är det också motiverad ur ett samhällsekonomiskt perspektiv att se till att de får hjälp. Vi har egentligen inget val. Kvinnor har rätt till evidensbaserad vård.

Inga problem att fylla tiderna

Klimakteriemottagningen i Överkalix har öppet två dagar i veckan och det är inga problem att fylla tiderna.

De som kommer har antingen ringt och bokat tid för att de har hört talas om mottagningen någonstans och känner att de har behov av råd. Eller så har de blivit rekommenderade att kontakta henne av en läkare, fysioterapeut, arbetsterapeut eller någon annan inom vården.

Första besöket är på en timme. Kvinnan får fylla i en skattningsskala för sina klimakteriebesvär, en så kallad menopaus rating scale, som de utgår ifrån under samtalet.

Sexualitet, stress, sömn

Andra saker som Maria Karlström kan ta upp och prata om är alkohol, livsstilsvanor, fysisk aktivitet, våld i nära relationer, det psykiska måendet, sexualitet, stress, sömn och den sociala situationen.

– Det är många saker som vi avhandlar under den här timmen och besöken blir väldigt individuellt utformade utifrån kvinnans särskilda behov och vad hon vill prata om.

Ibland tar hon också blodtryck och blodprov och gör en gynundersökning om inte det är gjort innan.

Om det behövs kan hon konsultera distriktsläkare eller gynmottagningen men det är hon som håller i alla trådar, så att kvinnan inte behöver söka på flera ställen.

– En del vill prova hormonbehandling och då hjälper vi till med det. Det är läkaren som förskriver.

Fysisk aktivitet är en viktig del i att må bra, säger Maria Karlström.

Lättnad

Hon kan också erbjuda en behandlingsserie med öronakupunktur mot vallningar och svettningar.

Efter första besöket har hon minst en uppföljning.

– Många kvinnor jag träffar uttrycker en lättnad över att det äntligen är någon som lyssnar på dem.

Det hon har märkt är att det finns mycket okunskap runt klimakteriet, både bland kvinnorna själva och hos vårdpersonalen, och att spektrumet av symptom är bredare än vad man kan tro. En del har nästan inga problem, andra har problem som påverkar dem kraftigt.

Sköra slemhinnor

Vallningar, svettningar och sköra slemhinnor till hör de som de flesta känner till.

När det gäller sköra slemhinnor i underlivet vill hon varmt rekommendera de receptfria salvorna och vagitorierna som säljs på apoteken.

– De kan helt ta bort den typen av besvär.

Men det kan vara så mycket annat också.

Östrogentappet som sker under klimakteriet när äggstockarna upphör med sin hormonproduktion kan ge PMS-liknande problem med nedstämdhet berättar hon.


Kvinnor som kommer till klimakteriemottagningen uppskattar att det finns någon som tar sig tid att lyssna, berättar Maria Karlström.

Sömnhygien

Värk och stelhet, liksom försämrad sömn är mindre kända, men ändå vanliga besvär, som kan kopplas både till klimakteriet och till det normala åldrandet.

– Vårt sömnbehov förändras när vi blir äldre vilket gör att vi inte behöver sova lika mycket som när vi är unga. Till viss del handlar det om att acceptera det, men sedan finns det de som vaknar oerhört lätt, har svårt att somna om eller inte kan somna alls och det blir ett stort problem.

Hon pratar med kvinnorna om vad de kan göra själva beträffande sömnhygien, vad de kan förvänta sig av sömnen och hur motion och styrketräning kan vara bra för leder, bindväv och muskler.

Hon har sett många exempel på att östrogenbehandling med exempelvis tabletter, plåster eller spray kan göra stor skillnad både för att slippa vallningar och för välmåendet i stort. En viss liten förhöjd cancerrisk kan finnas och hon framhåller alltid vikten av att undersöka sina bröst och gå på mammografi och cellprovskontroller när man blir kallad.

Klimateriets längd varierar

Även blodtrycket är något man kan behöva ha koll på. Men om man inte är i någon riskgrupp tycker hon ändå att det är värt att testa hormonbehandling om kvinnan själv vill det.

– Jag hör ofta kvinnor säga att de får tillbaka sin energi, känner igen sig själva igen och får livet tillbaka.

Hur länge klimakteriet varar är olika från kvinna till kvinna.

– För en del kan det vara över på några månader och de märker knappt någonting förutom att mensen upphör. För andra kan det hålla på i fem eller tio år eller till och med ännu längre.

När utplaningen av östrogen har upphört hittar de flesta en ny stabilitet i livet igen, även om de kan behöva fortsätta med den lokala östrogenbehandlingen för att slippa sköra slemhinnor.


Maria Karlström bor i Luleå men pendlar till Överkalix två dagar i veckan. Vi gör intervjun på Kulturens hus.

Viktigt med en helhetssyn

För Maria Karlström är det viktigt att vi har en helhetssyn och inte bara på klimakteriet ur ett medicinskt perspektiv, utan på den här delen av livet.

– Trots allt så är det ju en naturlig och normal fas som alla går igenom. Vi har en enorm styrka i oss själva, har skaffat oss erfarenhet och kunskaper. Även lusten kan faktiskt påverkas positivt när vi vet att vi inte kan bli gravida längre och det finns chans att utforska sin sexualitet på ett nytt sätt.

Det hon vill lyfta fram i samtalen med kvinnorna är att de behöver fundera på vad som tar energi och vad som ger energi, hur de kan anpassa sitt liv efter sina resurser och fylla på med det som är bra för sina egna behov.

– Det finns mycket vi själva kan göra för att må bättre. Klimakteriet är en fas i livet, då kvinnor behöver bli bättre på att vara tydliga, sätta gränser och ta hand om sig själva.

Text och foto: Ulrika Vallgårda, frilansjournalist/Yours

Relaterade nyheter