"Jag har följt varje regionfullmäktige sedan 1993"

Han har jobbat i vården, som ljudproducent, radiopratare och redaktör. Sedan 2006 har Micke Boström varit beredningssekreterare och ser nu till att regionpolitikernas medborgardialoger håller god nivå och gör skillnad.

Micke Boström står vid ett trappräcke.

Regionens kansli har en viktig funktion att både stötta de förtroendevalda och den interna organisationen samt ge service till allmänheten. På kansliet är Mickes huvudsakliga arbetsuppgifter att vara sekreterare för regionfullmäktiges beredningar samt länspensionärsrådet och tillgänglighetsråd Region Norrbotten.

I sin roll ger han metodstöd och planerar både sammanträden och medborgardialoger tillsammans med de förtroendevalda, samtidigt som han fungerar som sekreterare på sammanträdena. Det är ett arbete som innebär mycket kontakt med föreningar, organisationer och norrbottningar.

På regionens kansli deltar Micke också i planering och genomförande av andra politiska sammanträden tillsammans med sina arbetskamrater. Det blir även en del administration.

– Det är stor variation på arbetsuppgifterna och det är det som gör jobbet så roligt.

Full fart i mobilen.

Extrema flöden

Under en period turnerade regionfullmäktige mellan olika orter i Norrbotten. Enligt SMHI var det riklig nederbörd under sommaren 1993, vilket orsakade extrema flöden och översvämningar i bland annat Luleälven. Samma år genomförde Micke sin första radiosändning av regionfullmäktige, eller dåvarande landstingsfullmäktige, i Överkalix.

Genom sitt stora intresse för ljud, musik och teknikutveckling hade Micke några år tidigare registrerat sin firma för att arbeta med ljudproduktion. Efter en förfrågan om att sända regionfullmäktiges sammanträden i radio var det så dags för premiärsändningen i juni 1993.

– Vi sände via närradion genom att koppla ihop alla lokala stationer som fanns i Norrbotten. Det var en hel del nerver inför första sändningen, men allt fungerade som det var tänkt, förklarar Micke.

Han berättar vidare att det var på sammanträdet i Överkalix som beslutet togs om att bygga Sunderby sjukhus mellan Boden och Luleå. Det skapade ett stort intresse och många busslaster med engagerade norrbottningar närvarade på mötet.

I början sände Micke från sin studio, men efter några år blev det möjligt att utföra sändningarna på plats tack vare en portabel studio och uppkoppling till internet.

– Under sammanträdets pauser förklarade jag för lyssnarna hur politiken fungerar och vad som hände på mötet. Sändningarna innehöll även reportage om aktuella händelser och musik, minns Micke Boström.

Hans sändningar i radio fortsatte ända till 2006, då Micke klev på sin nuvarande anställning som beredningssekreterare. Numera går det att följa regionfullmäktige via webb-tv och även andra delar har blivit moderniserade, till exempel hanteras närvaro och utskick av handlingar digitalt, men sammanträdet genomförs i stort sett på samma sätt.

– Jag har följt varje regionfullmäktige sedan 1993, så i år blir det ett litet 30-årsjubileum, skrattar Micke.

I 16 år har Micke arbetat som beredningssekreterare.

En konst

Micke har alltid haft ett stort intresse för såväl samhällsfrågor som föreningsliv och trivs med att träffa människor. Det är egenskaper som han har glädje av i sitt arbete med att utveckla regionens medborgardialoger.

– Genom medborgardialoger får vi möjlighet att ta reda på nya fakta och förutsättningar från de som berörs av olika frågor. Det är även ett sätt för de förtroendevalda att nå och prata med personer som verkligen berörs av en fråga, men kanske inte är så aktiv på andra sätt, säger Micke Boström.

Det finns två syften med medborgardialog. För det första handlar det om att få fram ett bredare beslutsunderlag och för det andra om att skapa ett utbyte med allmänheten, som bygger upp ett förtroende för regionens arbete.

– Medborgardialog är ingen exakt vetenskap, som en statistisk undersökning, utan kanske mer som en konst att genomföra för att få ett användbart resultat som kan fungera som beslutsunderlag. Jag vill uppmärksamma att regionens kansli finns som ett metodstöd för alla inom regionen som på något sätt arbetar med medborgardialog, säger Micke.

Paddlar men inga knappar

På fritiden tycker han om att vara ute i naturen och paddlar så mycket som han kan. Som paddlingsinstruktör hos Friluftsfrämjandet utbildar Micke även blivande paddelledare. Han återkommer till att det finns vissa likheter mellan hans roller som beredningssekreterare, paddlingsinstruktör och arbetet med medborgardialog.

– Det handlar om att möta människor med olika förutsättningar, samtidigt som det är spännande att lära känna varandra och se vad vi kan åstadkomma tillsammans, säger Micke.

Förutom att paddla kopplar han gärna av med att spela musik och fotografera. Just nu blir det ofta bilder på fåglar.

En av Mickes många fågelbilder.

Efter att ha jobbat i många år med apparater och teknisk utrustning, vill han numera helst inte använda kaffebryggare med en massa knappar, utan brygger kaffe med vatten från vattenkokaren i en tratt och spelar bara på akustiska instrument med två kompisar i trion Ubb & stubb.

– Det ska vara enkelt och det ska fungera, säger Micke Boström.

Micke är en av medlemmarna i en akustisk trio.

Text och foto: Anders Vikman Linder
Foto av fågel: Micke Boström