Läkaren lärde sig svenska på egen hand i Iran: ”Lyssnade mycket på svenska nyheter”

ST-läkaren Hozan Loghmani, 33, från Iran har jobbat i Sverige i lite knappt två år nu. Men det svenska språket kunde han redan innan flytten hit.

Hozan Loghmani, ST-läkare, Örnäsets hälsocentral
ST-läkaren Hozan Loghmani lärde sig svenska på egen hand.

Hozan Loghmani jobbar som ST-läkare på Örnäsets hälsocentral i Luleå. Det har han gjort i snart två år. Men om man lyssnar när han pratar kan man tro att han bott i Sverige desto längre.

– Jag började lära mig svenska i Iran, endast via självstudier. Jag hade en applikation som hjälpte mig med språket till en början men sen laddade jag också ner böcker och lyssnade på svenska podcasts. Jag lyssnade även mycket på svenska nyheter på lätt svenska, säger Hozan Loghmani, specialisttjänstgöringsläkare (ST-läkare) på Örnäsets hälsocentral.

Läkarexamen tog han i Iran 2016 och jobbade under flera år inom akutverksamheten där. Men när hans kollega flyttade till Sverige för att gå en specialistkurs blev Hozan själv intresserad och började lära sig svenska.

– Det var svårt att förstå till en början och ordförrådet var väldigt litet. Men jag gav inte upp och fortsatte lyssna nyheterna varje morgon.


Hozan Loghmani, ST-läkare på Örnäsets hälsocentral i Luleå.

Flyttade hit från Tyskland

Från det att han började studera språket tog det ungefär två år tills han flyttade till Sverige. Däremellan bodde han och hans fru i Tyskland där hon forskade. När forskningen var klar och Hozan hade klarat proven för att studera i Sverige flyttade de hit, i slutet av 2022.

– En utlandsutbildad läkare utanför EU måste göra en praktiktjänstgöring på sex månader. Då är man under en annan läkares bevakning kan man säga. Man är inte officiellt legitimerad men man får skriva ut läkemedel och sådant, säger han.

Efter det började Hozan sin bastjänstgöring, vilket är ett första steg i specialiseringen. Ett år efter det blir man ST-läkare.

Är det stor skillnad på att jobba som läkare i Sverige jämfört med Iran?

– Läkarexamen och allmäntjänstgöringen är precis samma i Iran. Men för att bli ST-läkare är det lite annorlunda. I Iran är det ett nationellt prov för att tas in. Men om eller när man väl tas in är det inte lätt att jobba som ST-läkare. Man har inte så bra lön, det är jättetufft och många patienter. Det är också väldigt mycket kvällsjour där.


Hozan berättar att det är betydligt tuffare att vara ST-läkare i Iran.

Intresserad av psykiatri

Hozan Loghmani är just nu ST-läkare inom allmänmedicin men är mest intresserad av psykiatri och patienter med psykisk ohälsa. Han har alltid varit intresserad av naturvetenskap och ville ha ett jobb som blandar det teoretiska med det praktiska.

– Man jobbar med patienter och använder vetenskapen för att hjälpa dem. Att vara läkare är att man jobbar och tjänar pengar men du hjälper även människor. Det är det bästa man kan göra tycker jag.

Han vet inte ännu hur framtiden ser ut men planerar att göra klart sina fem år som ST-läkare och sedan får tiden visa vad som händer här näst.

– Det jag gillar med Sverige är att det finns så bra utbildningar. Speciellt som ST-läkare. Det finns en massa kurser man kan söka och lära sig under utbildningens gång.


Att hjälpa patienter är det bästa med jobbet enligt Hozan.

Stor skillnad från hemlandet

Hozan nämner personalbristen inom vården i Norrbotten som något han bekymrar sig över. Men samtidigt säger han att rutinerna inom vården här i Sverige är bättre än i hemlandet.

– Jag tycker att patienter här får bättre vård och hjälp med sina problem. Rutinerna här gör att patienter får mer tid. Så är det inte i Iran. Där finns det drygt 80 miljoner invånare och inte nog många läkare.

Han berättar att de på akuten i Iran hade jättemånga patienter och lite tid, eftersom primärvården där inte fungerar lika bra som här.

– Patientflödet där är jättestort och det är mycket stress. Man har ansvar för en massa olika områden, allt från hjärtstopp till nyfödda barn med problem, säger han.


Rutinerna inom vården här i Sverige tycker Hozan fungerar bra.

Mer respekt i Sverige

En av de bättre grejerna med att vara läkare i Sverige är att det finns en respekt här enligt Hozan.

–  Respekten mellan läkare och patient är betydligt bättre här i Sverige. Det finns mycket mindre hierarki här. Det är något som är viktigt för mig.

Han gillar att arbeta på ett vetenskapligt sätt och vill känna att han gett patienten rätt hjälp när han går hem från jobbet. Det finns det bättre möjlighet till i Sverige säger han.

–  För mig är det viktigt att känna att jag kan vara nöjd när jag går hem från jobbet. Eftersom patientflödet är så stort i Iran är det viktigaste kvantitet före kvalitet. Sommaren här i Norrbotten innebär lite liknande situation när det gäller patientflödet men ändå är kvalitén bättre här.

Gillar klimatet i Norr

Det bästa med Sverige enligt Hozan Loghmani är den svenska sommaren.

– Somrarna här uppe är jättefina. Vintern är också fin och det finns så mycket vinteraktiviteter. Jag och min fru har lärt oss längdskidor, slalom och nu har vi även köpt skridskor och ska lära oss det.

Vad tycker du om att sommarnätterna är så ljusa här uppe?

– Det är klart att man kan ha lite sömnproblem men ljuset är så härligt, speciellt efter det deppiga vintermörkret, säger han.

Text och foto: Henny Bucht