Min covid-19 berättelse
På en vecka vände livet för Ingela och hennes son David. Samtidigt som David låg på intensivvårdsavdelningen blev Ingela inlagd på sjukhus. Båda med covid-19.
- När David var på sjukhuset så tänkte jag, bara han blir frisk så tar jag resten. Det spelar ingen roll hur lång tid det tar för mig, säger Ingela.
Det var i november 2020 som David helt plötsligt började känna sig sjuk. Han åkte hem med något han trodde var en vanlig förkylning. Han testade sig för att snabbare komma tillbaka till jobbet.
Men han hann aldrig tillbaka till jobbet innan han sen tappade lukt och smak och började känna sig riktigt dålig.
– Febern började gå upp och det blev svårt att andas. Jag hade 41 graders feber i några dagar, förklarar David.
Andningen blev sämre så han åkte in till akuten. Där fick David veta att han hade covid-19. Han blev hemskickad med antibiotika. Två dagar senare blev han ännu sämre och åkte in igen.
– Jag fick göra en lungröntgen som visade att jag hade en kraftig infektion i lungorna. Då blev jag inlagd och fick syrgas. Jag hade 89 i syresättning och man ska ligga på omkring 98, säger David.
David blev sämre och eftersom det inte fanns någon respirator där han låg så flyttades han till IVA i Piteå. På IVA blev han kopplad till optiflow, en återfuktande syrgasbehandling som kan ge höga halter av syrgas.
– Jag var rädd. När jag låg där undrade jag om jag skulle orka göra något mer i livet. När jag förstod att det var en som dött dagen innan fanns det bara en sak och det var att komma därifrån så fort som möjligt. Jag var uppe och rörde mig varje dag och jag fick blåsa i ett motståndsrör för att få upp slem från lungorna, säger David.
Lite mindre än en vecka efter att David blev sjuk insjuknade Ingela. Hon tror att hon blev smittad av hennes man, Davids pappa, som arbetar på samma jobb som David och som själv blev sjuk några dagar efter David.
– Jag fick feber som steg till 40 grader. Efter några dagar med hög feber blev jag sämre och jag fick inte ner mina astmamediciner så då åkte jag in. Min syresättning var dålig och dessutom blev den sämre och sämre. Då fick jag syrgas. Sammanlagt var jag inlagd i åtta dagar, förklarar Ingela.
Under tiden de var inlagda hade de kontakt med varandra och andra nära via telefon. Att vara helt själv var jobbigt även om David beskrev det som mest jobbigt för hans sambo som inte visste när han skulle komma tillbaka.
– Efter en vecka på sjukhus blev jag utskriven. De första dagarna hemma orkade jag bara gå ner för trappan och stå utanför porten. Sen gick jag längre och längre. En dag slog jag rekord och gick 75 meter utan vila, förklarar David.
Efter en vecka började David arbeta halvtid. Men för Ingela var återhämtningen betydligt längre.
– Jag var sjukskriven i två månader. Det tog en vecka innan jag ens orkade gå utanför dörren. Jag orkade inte duscha, jag fick sätta mig på en stol för att återhämta mig för att sen torka mig. Att duscha tog en timme, säger Ingela.
Båda konstaterar hur snabbt en smittspridning kan ske. På Davids jobb blev 15 sjuka samtidigt men även personer i omgivningen kan bli sjuka som i Ingelas fall.
– Det är jätteviktigt att man håller avstånd på en arbetsplats. Även kunder måste fundera en gång extra innan man gör ett ärende. Man glömmer bort att den här lilla lusen finns omkring oss. Och när den väl får fäste så drabbas många på en och samma gång, förklarar Ingela.
David var 24 år när han blev sjuk, han var i bra form och hade inga underliggande sjukdomar.
– Är man 18 år så kan man själv bli drabbad eller så kan man dra hem det till sin familj och ens föräldrar kan bli svårt sjuka. De berättade på sjukhuset att även unga kan drabbas på grund av att man har ett aggressivt immunförsvar som bryter ner kroppen istället för viruset, avslutar David.
Om covid-19
Covid-19 är en allvarlig sjukdom som drabbar äldre allra hårdast men även yngre kan bli svårt sjuka. Symtomen kan skilja mycket mellan personer. Därför ska du alltid testa dig även om du bara känner dig lite sjuk. Stanna hemma tills du fått provsvar och tills du är helt frisk!
Man vet aldrig vem som drabbas svårt, det kan vara någon i din familj, en granne eller du själv.