Öronkirurgen Krister Tano ser fram emot att kunna styra över sin tid

Han började sin yrkesbana som sjukhuspräst i Gällivare, men sadlade om för att bli läkare. Nu har Krister Tano arbetat drygt 30 år som öronläkare, ett yrke som kräver fingerfärdighet och sinne för detaljer. Efter midsommarhelgen går han i pension, men det blir inget definitivt slut utan han kommer även fortsatt att göra inhopp på Sunderby sjukhus.

Krister Tano

När vi för några år sedan intervjuade öronkirurgen och överläkaren Krister Tano på Sunderby sjukhus berättade han om sin forskning. Särskilt om den nässpray han tagit fram som kan inaktivera förkylningsvirus.

Han berättade då att han ägnat tio år åt att forska fram sprayen.

– Jag får fortfarande frågor på mejlen om hur det går, men eftersom jag sålt patentet till ett svenskt läkemedelsbolag som ska omvandla sprayen till en kommersiell produkt har jag inte koll på det annat än att jag vet att det krävs en hel del resurser för att lyckas. Om de får ut det på marknaden kan det bli en stor grej, säger han när vi träffas för en intervju inför hans pensionering.

Krister Tano visar en avgjutning av kollegan Anton Rönnbloms öra.

Första pensionären på många år

Han har i drygt 30 år arbetat på ÖNH, öron-näsa-hals-kliniken. Först på gamla centrallasarettet i Boden och sedan på Sunderby sjukhus, som nu är en länsklinik.

– Jag är den första läkaren på flera decennier som går i ålderspension härifrån och inom några år kommer ytterligare några att följa efter.  Som tur är har vi i dag en bra åldersfördelning med tillräckligt många specialister i olika åldrar för att klara av det. Däremot är vi bara två öronkirurger i länet och en som är under upplärning. Det är viktigt att den kompetensen inte försvinner, säger Krister Tano.

Undervisar läkarstudenter

I jobbet ingår också att emellanåt åka till sjukhusen i Gällivare och Piteå, men för Krister Tano har det inte blivit så ofta eftersom han för elva år sedan också blev lektor på läkarutbildningens termin 9, där öron-näsa-hals ingår, och dessutom har ägnat sig åt forskning.

Trots att han lämnar sitt jobb kommer han att fortsatt hålla kontakten genom att vara öronkirurgisk mentor samt handleda doktorander.

Han konstaterar att han trivs med jobbet och att det finns flera orsaker till det. En bra arbetsmiljö och arbetskamrater som alltid ställer upp för varandra nämner han särskilt.

Variationen mellan patientkontakt, undervisning, handledning och forskning har också varit värdefullt.


Krister Tano kommer även som pensionär att hålla kontakten med sin arbetsplats genom att vara öronkirurgisk mentor och handleda doktorander.

Forskar om halsfluss

Forskningen kommer han att fortsätta med även framöver.

Det handlar bland annat om en studie kring antibiotika till patienter med halsflussproblem, som bedrivs på flera ställen i landet men där han är ansvarig i Norrbotten.

– Vi tittar bland annat på värdet av snabbtester. De kan i dag påvisa att man har ”halsflussbakterien”, det vill säga grupp a-streptokocker och patienten är då oftast hjälpt av antibiotika. Vi vill studera om det även lönar sig att identifiera andra bakterier i samband med en halsfluss.

Mikroskop är en förutsättning för att en öronkirurg ska kunna fullfölja sina arbetsuppgifter.

Australiensiska får

En annan forskning han är involverad i handlar om i fall kortison i samband med operation av halsmandlarna kan minska smärtan efteråt.

Ytterligare ett forskningsarbete har handlat om att förbättra öronoperationer så att den som opereras kan få så bra hörsel som möjligt. Den forskningen har bland annat utförts i Antwerpen och på får i Australien.

Han handleder också sin nuvarande doktorand, Malin Vestin Fredriksson, som bland annat har utvecklat en modell för att kunna utvärdera hur man bättre kan upptäcka skador i mellanörat med datortomografi.

Inget definitivt slut

På frågan hur han tänker om pensionärslivet svarar Krister Tano:

– Jag ser fram emot friheten att kunna styra över min tid och att jag kan välja att behålla de roligaste delarna av jobbet och samtidigt föra över en del kunskap. Det blir också mer tid att resa, framför allt till vår lägenhet i Alicante i Spanien. Jag hoppas få mer tid till annat samtidigt som det inte blir ett så definitivt avslut utan jag räknar med att jag kommer att hoppa in på jobbet redan under hösten.

Sista passet innan pensionen blir en bakjour på midsommardagen.

Text och foto: Jonas Hansson


Tre fakta om Krister Tano: Han har studerat till präst, har en lägenhet i Alicante och tycker om att åka skoter.


Fakta om Krister Tano

Yrke: Docent och överläkare inom ÖNH (öron-näsa-hals).

Född: I Uppsala, men har sedan tre års ålder mestadels bott i Norrbotten, i Malmberget, Kaunisvaara, Hedenäset, Gällivare och de senaste 30 åren i Sävast.

Ålder: 65 år.

Studier: Har läst teologi i Uppsala och jobbade ett tag som sjukhuspräst i Gällivare. Efter det har han läst medicin i Umeå. Doktorerat vid Umeå universitet på en avhandling som handlade om den normala bakterieflorans roll vid återkommande öroninflammationer. Docent vid Umeå universitet sedan 2018.

Intressen: Målar ikoner. Det kräver finmotorik, vilket är bra övning för en öronkirurg som opererar i mikroskop. Har en stuga på Trundön och sedan drygt ett år en lagottohund (även kallad italiensk tryffelhund). Vintertid kan man se honom på skoter längs Malmens väg och runt Boden tillsammans med en pensionerad kollega.

Familj: Hustru, som är pensionerad allmän/företagsläkare, samt tre barn. Ett av barnen jobbar som ekonom på Region Norrbotten och de andra två bor i Stockholm och jobbar som journalist respektive dataprogrammerare.