Regiondirektören brinner för jobbet – och hockey

Hon hade ett toppjobb i Region Stockholm och trivdes. Beslutet att komma tillbaka till Luleå var både svårt och enkelt. ”Jag vill arbeta för att Norrbotten ska vara en bra plats att leva på”, säger regiondirektören Ulrika Sundquist.

Ulrika Sundquist framför Regionhuset.
Ulrika Sundquist började som regiondirektör för ett halvår sedan. Engagemanget för jobbet är stort, liksom för Luleå hockeys ungdomsverksamhet.


Mycket är sig likt i arbetsrummet i Regionhuset sedan hennes företrädare huserade här, men tre gröna trädgårdsprydnader på mötesbordet drar blickarna till sig. De är tillverkade i betong av hennes sekreterare från tiden som HR-direktör i Region Stockholm och fick följa med när flyttlasset gick norrut i höstas.

– Visst är de fina! Min man är dessutom glad över att alla grejer från lägenheten i Stockholm inte behöver ta plats hemma, säger hon och skrattar gott.

Ulrika Sundquist har beskrivits som en engagerad, rak och tydlig ledare, egenskaper som även stämmer in på hennes personlighet. Just engagemanget är ett karaktärsdrag som märks både i jobbet och i privatlivet.

– Jag lägger många timmar på arbetet varje vecka, det ingår i rollen som regiondirektör. Övrig tid är jag ofta i ishallar där jag gör allt från att sälja lotter och städa läktare till att sitta i sekretariatet eller vara speaker, berättar hon.

Ulrika Sundquist lämnar gärna kontoret för besök på olika arbetsplatser i regionen. "Jag är genuint intresserad och vill lära mig mer”, säger hon.

Skadade knäet

Sönerna Bill, 11, och Jack, 14, spelar båda hockey och maken Fredrik är lagledare, så mycket kretsar kring träningar och matcher. Sommartid är det i stället fotboll som gäller för familjen.

Ulrika Sundquist var själv basketspelare i Luleå som ung, men tvingades sluta efter en svår knäskada. I stället blev hon tränare för ungdomar och senare även aktiv i Luleå baskets styrelse.

Det var också idrottsintresset fick henne att vilja utbilda sig till sjukgymnast. Efter två år av den treåriga utbildningen vid Vårdhögskolan i Boden kom hon på andra tankar, men slutförde studierna och jobbade också några månader i yrket.

– Jag hade lätt för mig i skolan och funderade i det läget på att bli jurist. Men det här var mitt under IT-eran så i stället läste jag systemvetenskap i fyra år vid högskolan i Luleå.

Ser helheten

Efter sin examen arbetade hon först några år på personalkontoret i Luleå kommun, innan hon fortsatte till ett chefsjobb vid en transportavdelning i Samhall. År 2007 började hon som kompetenschef i division Länsteknik i Region Norrbotten. På det följde uppdrag som HR-chef och tillförordnad divisionschef i samma division.

Från 2015 och fyra år framåt arbetade hon som regionens HR-direktör och vikarierade under den tiden också tre månader som regiondirektör.

– Jag har haft nytta av alla mina erfarenheter, både studier och jobb. Under åren på Länsteknik fick jag till exempel en förståelse för systemperspektivet, hur allt hänger ihop i en större organisation.

Ulrika promenerar i snitt 13 000 steg varje dag i veckan. Målmedvetet ser hon till att ringarna i aktivitetsklockan fylls varje dag, hur sent på kvällen det än hunnit bli.

Stort medietryck

Hösten 2019 var det dags för ett nytt steg i karriären. Då började Ulrika Sundquist som HR-direktör i Region Stockholm, en organisation med 46 000 medarbetare.

– Regionens verksamhet är omfattande i Stockholm, med olika organisationer och många anställda. Bara Karolinska har närmare 16 000 medarbetare. Delar av verksamheten bedrivs i förvaltning, andra delar drivs som aktiebolag och Norrtälje som kommunalförbund, så det var ibland utmanande att agera som en arbetsgivare, berättar hon.

Ulrika hade funktionsansvar för HR-direktörerna på sjukhusen och i de olika bolagen, totalt ett 20-tal personer. Hon ingick i koncernövergripande ledningsgrupper och var också föredragande i personalutskottet till politikerna.

– Jag jobbade nära politiken och hanterade många mediefrågor. När vi bestämde oss för att minska inhyrd bemanning med en tredjedel var jag talesperson och fick göra 19 intervjuer under det första dygnet!

Långa pass

Efter bara några månader i den nya rollen bröt pandemin ut. Stockholm var hårt drabbat och under den första omgången, våren 2020, fanns periodvis ingen tid att resa hem till Luleå. Ulrika ingick i den regionala särskilda sjukvårdsledningen och jobbade långa pass.

Under den andra vågen kunde hon däremot arbeta hemifrån, som många andra tjänstemän. Så småningom normaliserades läget.

– Jag trivdes jättebra i Stockholm, fick mycket uppskattning och såg att arbetet jag ledde började ge effekt. Jag hade inga planer på att byta jobb, säger hon.

Varannan vecka svarar Ulrika Sundquist på frågor från regionens medarbetare i ett filmat inslag som publiceras på intranätet. Foto: Maria Lindgren

När hon fick frågan från Region Norrbotten bestämde hon sig ändå för att fundera på saken. Hon åkte upp och träffade rekryteringsgruppen.

– Jag kände att här går det att göra skillnad, både för norrbottningarna och för Region Norrbottens medarbetare. Här har jag dessutom min familj. Det var helt rätt att tacka ja – nu vill jag inget annat!

Hon har tidigare avböjt erbjudanden från företag – den privata sektorn har aldrig lockat.

– Jag tycker att det är fint att arbeta i en skattefinansierad verksamhet. Det ställer extra stora krav på oss att göra kloka saker med de pengar som vi har fått förtroende att förvalta.

Bemanningen i fokus

På frågan vad hon tagit med sig från åren i Stockholm kommer svaret snabbt:

– Vikten av att kraftsamla, inte greppa över för mycket. Det finns många angelägna frågor, men för att komma framåt är det bättre att fokusera på färre områden. Bestämma vad som är viktigast just nu och sedan göra, säger hon.

Just nu handlar mycket om bemanningen. Genom att minska kostnaderna för inhyrd personal kan mer investeringar göras i regionens egna medarbetare och deras arbetsmiljö.

– Förra året betalade vi 750 miljoner kronor till privata bemanningsföretag, vilket är 17,3 procent av vår totala personalkostnad. Så kan vi inte ha det! För att kunna utveckla framtidens hälso- och sjukvård behöver vi ha kontinuitet i våra team och en mer robust organisation, där det till exempel finns utrymme att ta emot och handleda nya kollegor.

Sanna Feltenmark, chefssekreterare i Regionstaben, ansvarar för kalenderbokningar och annat runt regiondirektören. ”Du är verkligen till stor hjälp i mitt jobb”, konstaterar Ulrika uppskattande.

Ett viktigt steg är att få fler vårdutbildningar till länet, där de praktiska delarna kopplas till regionens verksamheter.

– Av 200 studenter vid den regionaliserade läkarutbildningen har ungefär hälften stannat i länet. Det visar hur central utbildningsfrågan är för att kunna få fler medarbetare.

Nödvändig kursändring

För att komma vidare krävs också en respektfull dialog med fackförbundens representanter. Ulrika Sundquists förhoppning är att ett nytt samverkansavtal ska vara på plats inom några veckor.

– Vi kommer inte att tycka lika i alla frågor, men det är min starka övertygelse att vi blir bättre tillsammans, säger hon.

Den nationella omställningen av hälso- och sjukvården till en god och nära vård pågår. Hittills har 28 miljarder kronor investerats i projekt runt om i landet, varav ett antal miljoner gått till Norrbotten.

– För att vi ska kunna behålla välfärden är det nödvändigt med en kursändring. Med en allt äldre befolkning och färre i arbetsför ålder kan vi inte fortsätta som vi alltid gjort. Vi behöver samverka mer och på nya sätt, både internt och med kommuner och andra aktörer, förklarar hon.

Besöker alla kommuner

Ulrika Sundquist ska tillsammans med regionrådet Anders Öberg besöka samtliga 14 kommunledningar i länet. Tanken är att få till en dialog om behov, utmaningar och möjliga samarbetsområden.

– Hittills har vi hunnit med en tredjedel av kommunerna och fortsätter under våren och hösten. Samtidigt passar vi på att besöka en hälsocentral på varje ort, berättar hon och tillägger att hon hoppas kunna se mer av vården framöver.

– Jag auskulterar gärna om möjligheten ges.

Ulrika har ett stort idrottsintresse och har själv varit baskettränare. ”Visst har jag nytta av den erfarenheten, men framför allt har jag varit ledare i 20 år. Någon progress får vi hoppas har skett under den tiden!”.

Tempot i hennes liv är ofta högt, både på arbetet och fritiden. Men hon trivs med jobbet som regiondirektör och med att vara en aktiv hockey- och fotbollsförälder – det sistnämnda är något som ger henne ny energi.

– Det kräver logistik och tar mycket tid men är otroligt roligt!

Balans i livet

Vad gör du annars när du behöver återhämtning?
– Jag går i skogen på Ormberget med vår lilla chihuahua Batman, som är ett riktigt muskelpaket. Ibland promenerar jag tillsammans med en kompis, andra gånger talar jag med någon i telefonen eller går bara och tänker.

Tränar du något?
– Ja, det är jag noga med. Vi har ett hemmagym och jag gillar även spinning. Jag har en aktivitetsklocka som mäter hur mycket jag rör på mig varje dag, med ringar som visar om jag når målen. Om det behövs får jag träna en stund eller gå en promenad innan jag ska sova – ringarna ska fyllas varje dag!

Text och foto: Ulrika Englund