Tipsrunda runt sjukhuset – en paus för patienter och anhöriga

Utanför Sunderby sjukhus finns sedan en tid tillbaka en pauspromenad i form av en digital tipsrunda, främst riktad till patienter med cancersjukdom. ”Välbehövlig och inspirerande paus”, säger patientrådsrepresentanten Tina Persson.

Pauspromenad Sunderbyn
Tina Persson, patientrådsrepresentant och Åsa Engström, samordnare folkhälsa går den digitala tipsrundan.

Genom att skanna en QR-kod som sitter vid entrén på Sunderby sjukhus får du upp en digital tipsrunda direkt i din mobiltelefon.

– Rundan är 1,3 kilometer och totalt är det 13 frågor. En gul fyrkant visar var på kartan runt sjukhuset du befinner dig och en grön cirkel visar var närmsta fråga finns. Frågorna dyker upp med jämna mellanrum inom en radie på 15 meter, säger Åsa Engström, samordnare folkhälsa vid Region Norrbotten.

Anpassad efter ork

Tanken är inte att du ska behöva gå hela tipsrundan i ett, utan anpassa dig efter ork.

– Tipsrundan är öppen för alla. Du kan vara anställd, närstående, patient eller busschaufför, vem som helst kan skanna koden. Du behöver inte gå igenom alla frågor på en gång, ta så många du orkar åt gången, säger Tina Persson, patientsrådsrepresentant.

Genom att skanna QR-koden i entrén på sjukhuset får du upp den digitala tipsrundan i din mobiltelefon.

Ger inspiration

Tina Persson är själv före detta cancerpatient. Hon tycker att pauspromenaden är ett bra initiativ som hade behövts när hon var under behandling.

– Hade en sådan här tipsrunda funnits då hade det gett mig inspiration. Just för att du får den här välbehövliga pausen till att tänka på något annat för en stund. Samtidigt kan du upptäcka mer runt sjukhuset och lära dig av frågorna, säger hon.

Hur blir det med den här tipsrundan under vintern?

– Den ska man kunna gå året om. Det har vi säkerställt med samordnare för yttre miljö på sjukhuset, promenadstigarna ska plogas och sandas under vintern. Tack vare att den är digital så har vi inte heller några skyltar som förstörs av regn och snö, säger Åsa Engström.

Text och foto: Henny Bucht


Fakta Pauspromenaden

  • Pauspromenaden är ett samarbete mellan Regionalt Cancercentrum, Region Norrbotten, Region Västerbotten och Region Västernorrland.
  • Satsningen är en del av en hälsofrämjande hälso- och sjukvård och sjukhusmiljö för patienter med cancersjukdom.
  • Initiativet till pauspromenaden kommer från Region Västernorrlands satsning på fysisk aktivitet för att främja rörelse och hälsa.