Unga läkare med känsla för Överkalix

De är unga, de är läkare – och de har bestämt sig för att bo och jobba i Överkalix. ST-läkarna Jakub Mudrák, 29, och Shanie Mohamed Ali, 32, sprider framtidstro på hälsocentralen där även deras handledare Jenny Hedgren Rönnlund börjat. ”Det är här i Norrbotten äventyret finns, inte i en storstad”, säger Jakub.

Jakub och Shanie, iklädda arbetskläder, utanför hälsocentralen.
Jakub Mudrák och Shanie Mohamed Ali planerar en framtid tillsammans i Överkalix.


Paret träffades i Jakubs hemland Tjeckien, där de båda studerade till läkare vid universitetet i Hradec Králové. Shanie, som är uppväxt i Italien, Sri Lanka och England, läste det internationella och Jakub det tjeckiska programmet. När de efter sex års studier var på väg att ta sin examen kom pandemin och samhället stängdes ner. Tankarna väcktes på att lämna landet och starta på nytt någon annanstans.

– Min syster bor i Göteborg och jag hade hört mycket gott om Sverige. Till exempel att det sociala systemet fungerar bra, att det går att ha en balans mellan yrkesliv och fritid och att det är högre lön som ny läkare i Sverige än det är i Tjeckien, berättar Jakub i en kort paus mellan två patienter.

Bestämde sig direkt

Just den här tisdagen i augusti har han jour på hälsocentralen och människor som behöver hjälp avlöser varandra. Shanie ansvarar under två veckor för den allmänmedicinska slutenvårdsavdelningens fem platser.

– Vi rondar även på mottagningen. Just att det är en glesbygdshälsocentral gör arbetet omväxlande, förklarar Shanie.

ST-läkarna Jakub Mudrák och Shanie Mohamed Ali känner att de hittat hem i Överkalix. Sedan ett år tillbaka jobbar även deras handledare Jenny Hedgren Rönnlund på hälsocentralen.

Paret flyttade till Göteborg och började en kurs i svenska vid Folkuniversitetet, men enbart på distans på grund av covid-19. De sökte under tiden jobb över hela Sverige och Region Norrbotten var först med att höra av sig. De fick erbjudande om anställning i både Överkalix och Kiruna.

– Så snart vi hälsat på här i Överkalix visste vi vad vi ville. Våra kollegor är trevliga och i samhället finns allt man behöver, berättar Jakub.

Yoga och skoter

All service förvånade dem – på Google maps som de tittat på i förväg fanns nästan ingenting utmärkt i Överkalix. Men det som framför allt fick dem att bestämma sig, förutom välkomnandet på hälsocentralen, var möjligheten till ett aktivt friluftsliv. Paret är mycket ute i naturen, där de bland annat grillar med kompisar. De uppskattar närheten till älven och har införskaffat både fyrhjuling och skoter. De har även vistats i fjällen och varit till Lofoten.

Shanie går regelbundet på yogaklasser och paret tränar på gym.

– Det är fantastiskt att det finns ett gym som är öppet dygnet runt i Överkalix, säger hon.

– Vi ville ha ett äventyr i livet och det får vi här. Dessutom passar det oss att arbeta på en mindre ort. Kontakten med patienterna blir mer personlig jämfört med i en större stad, säger Jakub.

Jennys förtjänst

Under de första månaderna i Norrbotten introducerades de i den svenska sjukvården på den numera nedlagda Kompetensenheten på Bergnäset i Luleå. De fick också undervisning i svenska via Region Norrbotten.

På Kompetensenheten arbetade vid den tiden Jenny Hedgren Rönnlund, specialist i allmänmedicin, som handledare. När Jakub Mudrák och Shanie Mohamed Ali hösten 2021 flyttade till Överkalix och påbörjade bastjänstgöringen – det år som inleder den femåriga specialiseringstjänstgöringen – fortsatte hon att handleda dem på plats.

– På kort tid slutade sedan tre läkare vid hälsocentralen, det var bara en kvar. Utan handledning hade Jakub och Shanie inte kunnat göra sin ST här, förklarar Jenny.

För att lösa situationen bestämde hon sig för att själv börja på hälsocentralen, där hon idag jobbar kliniskt ungefär halvtid. Den andra halvtiden arbetar hon fackligt, numera som ordförande för Norrbottens läkarförening.

Shanie uppskattar stödet från sina handledare.

Pendlar från Vitå

Det fanns även andra orsaker bakom hennes val.

– Jag trivs bra med arbetet på en mindre hälsocentral och glesbygdsprofilen tilltalar mig. Med äldreboende, akutflöde och inneliggande patienter blir jobbet varierat. Dessutom är antalet patienter hanterbart, även om vi fortfarande inte är fullbemannade på läkarsidan.

Det behöver vara två läkare som handleder och godkänner ST-läkare.

– I Överkalix är det jag och Pamela Andersson som har det uppdraget, vi jobbar båda halvtid. För att klara verksamheten anlitar hälsocentralen även stafettläkare, säger hon.

Pendlingen från bostaden i Vitå tar Jenny Hedgren Rönnlund ungefär 50 minuter, men det fackliga arbetet gör att hon inte behöver vara på plats varje dag.

Finns till hands

Även när hon inte är på hälsocentralen är det fritt fram för Jakub och Shanie att kontakta henne med frågor.

– Det är en självklarhet att finnas där i bakgrunden för dem. Som ny distriktsläkare är man utsatt, man ställs inför nya saker hela tiden. För att kunna känna sig trygg är det viktigt att man har obegränsad tillgång till någon att fråga om det behövs. Ofta kan man ju också lösa saker rätt snabbt, säger hon.

Shanie Mohamed Ali beskriver i varma ordalag den stöttning hon får som ny läkare.

– Just att vi kan ringa om det är något är värt enormt mycket. Sedan har vi också jättebra andra arbetskamrater här på hälsocentralen som kan hjälpa till.

Med Jakub, Jenny och Shanie har Överkalix hälsocentral fått tre nya, fasta läkare på två år, något som beskrivs som ”en solskenshistoria” av andra på arbetsplatsen.

Viktig förebild

Shanies morbror var distriktsläkare på landsbygden i Sri Lanka, i mindre samhällen med långa avstånd till större städer.

– Han jobbade på fina platser och mötte många människor. För mig har han varit en inspiration och det känns fantastiskt att jag nu får göra samma sak här i Överkalix. Vi träffar patienterna flera gånger och möter även andra i deras familj. Vi lär känna dem och ser hela människan på ett sätt som jag tycker mycket om, berättar hon.

Shanie och Jakub bor i en nyrenoverad villa i närheten av hälsocentralen. Tanken var först att hyra en lägenhet, men de låga huspriserna fick dem att ändra sig.

– Vi såg huset på Hemnet innan vi flyttade upp och bad vår blivande enhetschef Kristiina Kollin att gå dit och titta på det. Hon tyckte att det såg bra ut, så vi köpte det osett. Det var nyrenoverat och bara för oss att flytta in, berättar Jakub nöjt.

Stor betydelse

Nästa vinter är det dags för Shanie och Jakub att börja randa, alltså tillbringa perioder på framför allt sjukhusen i Sunderbyn och Kalix. Men fram till dess förstärker de läkarsituationen på hälsocentralen på ett högst påtagligt sätt.

På frågan om vad det betyder för Överkalix att ha fått två nya ST-läkare kommer svaret snabbt från Jenny Hedgren Rönnlund:

– Det ökar troligen överlevnaden på Överkalixborna. Med fasta läkare på plats går dödligheten ner, patienter läggs in mer sällan, ja allt blir bättre. Grundpelaren i allmänmedicin är att ha fasta läkare, som löser problem mer långsiktigt och följer upp patienterna. Kontinuitet innebär att man slipper quick fix, som kanske inte löser problemen i grunden, säger hon.

Snön fascinerar

Shanie berättar att de redan har fått nya vänner. Dessutom vill både släktingar och tidigare vänner hälsa på. Bland annat uppskattas skoterfärderna på isen.

– Vi har haft många besök under vårvintern, just snön och isen är spännande. Snö var ju nytt även för mig i början – den första vintern kändes det som att jag var med i tv hela tiden!

För att spara semester har de valt att arbeta stora delar av sommaren. I november bär det av till Sri Lanka en månad. Sedan är det Överkalix som gäller igen för paret, som ofta får höra att människor gläds över deras val av bostadsort.

– Jag brukar svara att det är vi som är glada över att ha hittat hit, säger Shanie och ler.

Text och foto: Ulrika Englund