Studenterna på labb i Sunderbyn: ”Bredden som finns här hade man inte fått någon annanstans”

På laboratoriemedicin i Sunderbyn har de just nu blivande biomedicinska analytiker på plats. Det som enligt dem sticker ut mest är att man får testa alla olika delar inom yrket. ”Man kan enkelt identifiera vad man gillar mer eller mindre”, säger Vendela Lundmark, BMA-student i Sunderbyn.

VFU, BMA-studenter, Sunderbyn
BMA-studenterna i Sunderbyn tycker alla att det är en fördel att göra sin VFU på ett mindre labb.

Samtliga studenter som gör sin verksamhetsförlagda undervisning, VFU, i Sunderbyn studerar till biomedicinsk analytiker vid Umeå Universitet. De vi träffar i Sunderbyn är alla glada över att det blev just här de hamnade.

– Jag valde att göra min VFU här för att det är ett mindre labb och lät spännande. Det som är kul med ett mindre sjukhus är att vi får göra många fler saker, säger Nora Lindström, BMA-student från Umeå.


Nora Lindström, BMA-student från Umeå.

Frank Lilja Blomkvist kommer från Göteborg och studerar sista året i Umeå. Han har valt att göra samtliga VFU-perioder i Sunderbyn.

– Jag började med att göra min första VFU här för att jag blev tillfrågad om jag hade kunnat tänka mig det. Jag tog den chansen och möttes av jättetrevlig personal när jag kom hit. Efter min första VFU här valde jag att göra resterande tre här och gjorde även mitt examensarbete här uppe, säger han.


Frank Lilja Blomkvist, BMA-student från Göteborg som stormtrivs i Sunderbyn.

Självklart alternativ

BMA-studenten Vendela Lundmark kommer från Norrbotten och såg Sunderbyn som ett självklart alternativ.

– Jag kommer från Boden och valde därför Sunderbyn som mitt första alternativ. Här får man väldigt brett perspektiv och en uppfattning om hur allting går till. Det gör att man enkelt kan identifiera vad man gillar mer eller mindre, säger hon.

Vendela Lundmark, BMA-student i Sunderbyn.

Kan det vara så att det här är din framtida arbetsplats?

– Med tanke på att jag har min familj i Boden så kommer jag absolut att börja här i Sunderbyn.


BMA-studenterna är alla överens om att bredden i Sunderbyn betytt mycket.

Ville flytta upp

Sunderbyn och Norrbotten är inte bara ett alternativ för dem som kommer härifrån. Det lockar även nykomlingar.

– Jag övervägde väldigt seriöst att flytta upp hit och jobba här, eftersom jag trivs så bra. Men till slut valde jag annat på grund av familjen, det är långt och dyrt att pendla till Göteborg. Men tanken var att börja här, nu får jag ta med mig erfarenheten härifrån i stället, säger Frank Lilja Blomkvist.


Frank övervägde att flytta upp till Norrbotten.

Han nämner den stora variationen som han fått med sig från att ha sin VFU på ett mindre labb.

– Bredden som finns här hade man inte fått någon annanstans.

Text och foto: Henny Bucht