Läs till audionom på distans – ansök senast 15 april

Från hösten 2024 blir det möjligt att studera till audionom på distans. Endast fem veckor av de tre år som utbildningen omfattar ska studenten vara på plats vid Örebro universitet. De praktiska momenten kan göras vid hörcentraler i Norrbotten.

Porträtt av Gunhild Hävermark-Enevi.
Foto: Ulrika Englund

Satsningen välkomnas av Sophia Öhman, enhetschef vid hörcentralen i Region Norrbotten.

– Vårt samarbete med audionomprogrammet i Örebro gör det lättare att studera till audionom och samtidigt bo kvar på sin hemort. Det råder mycket stor brist på audionomer i Norrbotten och i hela norra Sverige, vilket innebär goda möjligheter till anställning efter avslutade studier, säger hon.

Medan den teoretiska undervisningen sker på distans från Örebro universitet kommer de praktiska momenten att vara förlagda till hörselvården i någon av de regioner som ingår i samarbetet: Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Jämtland Härjedalen och Region Örebro.

– Vi är mycket glada över att det nu erbjuds en möjlighet att studera till yrket på hemmaplan. Vår förhoppning är att det kommer att innebära ett uppsving vad gäller den framtida kompetensförsörjningen i länet, säger Sophia Öhman.

Viktig uppgift

En audionom har kunskaper om teknik, beteendevetenskap och medicin som förbättrar människors möjligheter att höra. Med individuellt anpassad rehabilitering och habilitering kan kommunikationen med andra förbättras, något som påverkar livskvaliteten.

I Norrbotten har hörcentralen audionomer på sjukhusen i Sunderbyn, Piteå, Kalix och Gällivare. En av dem är Gunhild Hävermark-Enevi som arbetar på Sunderby sjukhus.

– Den som har problem med sin hörsel kan ha svårt att kommunicera och riskerar att känna sig utanför i sociala sammanhang. Det känns bra att kunna hjälpa till, säger hon.

Sista anmälningsdag till audionomprogrammet är den 15 april 2024.

Audionomprogrammet (studieort Luleå), 180 hp, Örebro universitet

Här kan du läsa mer om vad Gunhild gör på jobbet:

Möt våra medarbetare

Sophia Öhman och Gunhild Hävermark-Enevi hoppas att möjligheten att studera på distans ska göra att fler i Norrbotten väljer att satsa på audionomyrket.