Min covid-19 berättelse

För drygt en månad började Madde från Luleå att få lite hosta och när hon vaknade dagen efter kände hon sig sjuk.

Min covid-19 berättelse

- Jag kände att det var något i kroppen. Förutom hosta fick jag feber och ont i muskler och leder. En dag kunde jag bara ligga i sängen för att jag hade så ont i kroppen. Jag hade även tungt att andas och kunde inte ta djupa andetag vilket var obehagligt.

Madde pluggar via distans så hon är mest hemma men några dagar innan hon blev sjuk var hon inne och jobbade.

- Jag tänker att det är via jobbet jag blev smittad eftersom jag inte hade gjort något annat. Från första symtom isolerade jag mig och sen testade jag mig. Några dagar senare fick jag positivt provsvar.

Även fast det gått en månad sedan Madde blev sjuk känner hon fortfarande av infektionen.

- Jag har ännu inte fått tillbaka lukt och smak och det är psykiskt påfrestande. Jag har läst att man måste träna upp det igen så det försöker jag med. Jag känner att mina lungor har tagit en smäll efter infektionen. Jag har både allergier och astma men nu kan jag få tyngre att andas även om jag inte utsätts för något jag är allergisk mot. Astman har helt klart blivit värre.

Hon är själv förvånad hur enkelt viruset sprids.

- Jag hann träffa två av mina vänner innan jag ens hade några som symtom och tyvärr så blev de också sjuka. Det fick mig att inse hur viktigt det är att ta rekommendationerna på allvar och att lyssna på experterna.

Om covid-19

Covid-19 är en allvarlig sjukdom som drabbar äldre allra hårdast men även yngre kan bli svårt sjuka. Symtomen kan skilja mycket mellan personer. Därför ska du alltid testa dig även om du bara känner dig lite sjuk. Stanna hemma tills du fått provsvar och tills du är helt frisk!

Man vet aldrig vem som drabbas svårt, det kan vara någon i din familj, en granne eller du själv.