Carolina lyfter allmänläkaren och specialiteten

Carolina Ahlberg, ST-läkare i allmänmedicin i Kiruna, tycker om att uttrycka sig i skrift. Hennes rimmade dikt till allmänläkarens ära har utsetts till vinnare i tävlingen SFAM 50 år. "Det var oväntat och väldigt roligt. Flera kollegor tycker att den är ”spot on”, samtidigt som den är skriven för att ge fler inblick i vad jobbet går ut på", säger hon.

Carolina, iklädd vita arbetskläder, står utomhus i ett snöigt Kiruna.
”Det känns alltid roligt att få till något som uppskattas”, säger Carolina Ahlberg om dikten som tog hem förstapriset i SFAM:s jubileumstävling.

Svensk förening för allmänmedicin, SFAM, vänder sig till färdiga och blivande specialister i allmänmedicin över hela landet. Den bildades 1973 och fyller således 50 år i år.

För att uppmärksamma jubileet anordnades i våras en tävling till allmänmedicinens och allmänläkarens ära. Kreativa bidrag, till exempel sånger, målningar och dikter, efterfrågades.

– Jag fick syn på annonsen kvällen innan den sista ansökningsdagen och satte mig ner och diktade. Sedan färdigställde jag den på lunchen nästa dag och skickade in. Det var verkligen en överraskning när jag i höst fick veta att jag vunnit, säger Carolina Ahlberg, som förutom äran har ett diplom att vänta.

Härlig melodi

Diktat och lekt med ord har hon gjort sedan hon var barn.

– När jag var med föräldrarna i fjällen skulle det alltid skrivas i gästboken efter skidveckan. Det rimmades hej vilt och dikterna blev allt längre och mer komplicerade för varje år som gick, berättar hon och skrattar.

Fortfarande rimmar hon gärna vid speciella tillfällen, däribland födelsedagar och giftermål. Snart stundar även julklappsrimmandet.

– Det är roligt att få uttrycka sig på ett annorlunda sätt ibland. När jag rimmar kommer vissa delar snabbt och sedan funderar jag och fyller på med rader och ord däremellan. Det handlar mycket om att få in ett bra flyt och det får gärna vara lite skojigt här och där. Sedan gäller det att den som läser går in i rimmandet så att det blir en härlig melodi, säger hon.

Bygger relationer

Carolina Ahlberg är uppväxt i Småland, studerade till läkare i Umeå och gjorde sin allmäntjänstgöring i Kiruna, varav det sista halvåret på hälsocentralen. Nu har hon gjort nästan tre år av sin specialiseringstjänstgöring, ST, i allmänmedicin.

Valet av inriktning är helt rätt, konstaterar hon.

– Som allmänläkare får jag hela spektrat av patienten, jag ska täcka in allt. På hälsocentralen möter vi människor med olika sjukdomar som befinner sig i olika faser av livet; vi har inte de begränsningar som ofta finns inom andra specialiteter. Dessutom får vi bygga relationer på ett unikt sätt – patienter som vi träffat kommer sedan med sina barn eller som medföljande till sina äldre anhöriga. Det är fint.

Känner igen sig

Ibland möter hon patienter och andra som inte känner till att allmänläkare är en egen specialitet.

– En del frågar vad jag tänker specialisera mig inom längre fram. Andra förväxlar det med allmäntjänstgöring och tror att när man är färdig med sin AT är man allmänmedicinare. Dikten är ett sätt för mig att sprida kunskap om vad vi läkare i primärvården gör och vad vi är specialister på, säger hon.

Tidigare kurskamrater har hört av sig och kommenterat att de känner igen sig på pricken. Samtidigt hoppas hon att dikten ska få fler att förstå allmänläkarens betydelse.

– Jag ville få fram känslan att absolut behöver allmänmedicinarna hyllas för det arbete de gör!

Text: Ulrika Englund
Foto: Privat

Vinnarbidraget i tävlingen SFAM 50 år:

Allmänläkarens Rim

Ett rim till allmänläkarens ära.
En läkare som aldrig tycks sluta lära.
En läkare som kan en hel del om det mesta.
För att till alla kunna erbjuda det allra bästa.
En specialitet inte många förstår sig på.
Där många antar att vi vidare ska gå...
Vad ska du specialisera dig till sen?
Vad ska du bli för riktig doktor, lilla vän?

Då svarar jag alltid så stolt som jag kan:
Specialist i allmänmedicin, minsann! 
Den kanske riktigaste av alla läkare vi har. 
Som följer patienten i alla dess dar.

Det är vi som skiljer friskt från det sjuka.
Vi lyssnar, är inkännande och mjuka.
Vi bygger relationer och är en detektiv.
Vi följer barnens utveckling och dess första kliv.
Det är vi som vägleder genom vårdens labyrint.
Det är vi som hindrar vanliga åkommor från att slå slint.
Vi ser allt ifrån enkla sjukdomar till komplexa fall.
Vi träffar patienter som inte passar in i någon mall.
Det är vi som ser hela dig, från topp till tå.
Det är vi som stöttar när du vidare från livet börjar gå.
Hela livet, från vaggan till graven, hela långa vägen.
Vi finns för våra patienter i alla olika lägen.
När något är konstigt, när benen inte bär.
När du inte känner igen dig själv eller när allt känns misär.
Allmänmedicin är kärnan i allt. 
Värmen när det blåser kallt.
Ja vår specialitet den är så himla fin!
Hylla din specialist i allmänmedicin.