Min covid-19 berättelse

I juni 2020 blev Jenny från Gällivare sjuk med ont i halsen, muskelvärk och lite hosta som första symtom. Eftersom det var så hög smittspridning i Gällivare just då så åkte hon och testade sig direkt.

Min covid-19 berättelse

– När jag fick provsvaret att jag hade covid-19 fick jag en obehagskänsla. Jag har haft respekt för sjukdomen men det var värre än vad jag hade tänkt. Jag har aldrig mått så dåligt som jag mådde då så man får ta det på allvar.

Två dagar efter de första symtomen tappade Jenny lukt och smak och blev jättesvag och ont i kroppen. Hon orkade knappt stå upp, hon kunde gå några meter men sen var hon tvungen att sätta sig och vila.

– Den första veckan orkade jag varken duscha eller borsta tänderna. Jag sov omkring 20 timmar per dag. Jag blev även väldigt illamående. Jag kunde inte få i mig någon mat eller dryck så jag gjorde allt för att inte bli uttorkad.

Jenny fick även ont när hon tog djupa andetag och hade svårt att inhalera sina astmamediciner. Sammanlagt var hon sjuk i omkring två veckor.

– När jag började må sämre så blev jag orolig och väntade på att jag skulle få ännu svårare att andas men som tur var så klarade jag mig från det. Jag tycker det är viktigt att tänka att även om man själv inte är rädd att få covid-19 så kan man fortfarande smitta vidare till någon som i sin tur blir väldigt sjuk. Vi måste alla följa de råd som finns.

Om covid-19

Just nu är smittspridningen hög, framför allt i Malmfältet. Covid-19 är en allvarlig sjukdom som drabbar äldre allra hårdast men även yngre kan bli svårt sjuka. Symtomen kan skilja mycket mellan personer. Därför ska du alltid testa dig även om du bara känner dig lite sjuk. Stanna hemma tills du fått provsvar och tills du är helt frisk!

Man vet aldrig vem som drabbas svårt, det kan vara någon i din familj, en granne eller du själv.