Hon lämnade Uppsala för Kiruna: "Nästan som ödet"

Hon lockades av att bli ”sjuksköterska i fjällmiljö”, lämnade Uppsala och tackade ja till ett sommarjobb på Kiruna sjukhus. Ett val Katarina Öberg aldrig kommer att ångra. ”Det har varit väldigt bra för mig att komma hit”, säger hon.

PKatarina Öberg står lutad mot en björk
Katarina Öberg trivs i norr.

Det var påsk och 28-åriga Katarina Öberg, från skånska Viken, hade just sagt upp sig från sitt jobb som sjuksköterska på akademiska sjukhuset i Uppsala. Det hade varit stressigt och hon behövde något nytt. En annorlunda miljö, nya erfarenheter.

Då, bokstavligt talat, dök en möjlighet upp – som ett brev på posten.

– Jag gick hemma i lägenheten och funderade på vad jag skulle göra. Jag ville ju gärna jobba under sommaren, men visste inte var. Då kom brevet från Region Norrbotten, det var nästan som ödet, säger Katarina när vi sitter på en bänk utanför kyrkan i Kiruna.

Solen skiner och björkarna står i full blom.


Utanför kyrkan i Kiruna.

Det var ett rekryteringsbrev som dök upp i brevlådan den där dagen i våras. Region Norrbotten sökte sjukhuspersonal från hela landet och lockade med gratis boende, flexibla arbetstider och – det som Katarina föll mest för – en ”arbetsplats i fjällmiljö”.

– Jag tyckte att det lät mysigt. Ett perfekt miljöombyte, jag behövde inte vara i stan längre utan kunde komma ut i friska luften.

Katarina skickade omedelbart in en ansökan och sedan gick det snabbt. Hon blev intervjuad samma vecka och sedan var sommarjobbet i hamn.

"Ett äventyr"

Valet stod mellan Gällivare och Kiruna, men då Katarina tidigare hade besökt Abisko och fattat tycke så kände hon att Kiruna var rätt för henne. Där skulle hon trivas, nära Abisko och fjällen.

– Min mamma sa till mig: ”åk, det blir ett äventyr!”. Så det var ju bara att köra, säger hon med ett skratt.


Katarina visar upp personalrummet.

Nu har det blivit augusti och det har gått två månader sedan Katarina flyttade upp till Norrbotten för att stanna över sommaren. Hon jobbar som sjuksköterska på medicin, rehab- och strokeavdelningen på Kiruna sjukhus. En ganska stor kontrast jämfört med jobbet som sjuksköterska på akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det är så annorlunda mot allt vad jag är van vid i Uppsala. Det är en annan anda häruppe, man andas lugnare.

På jobbet eller överlag?

– Hela Kiruna. Folk stressar mycket mindre här, de är mer jordnära. Jag måste ändå säga att det jag gillar mest med Kiruna är människorna. De är så snälla och trevliga. Ett skönt folk helt enkelt.

Katarina erkänner att hon hade vissa förväntningar, eller kanske fördomar, innan hon kom hit.

– Jag trodde nog att folk skulle vara mer isolerade och kanske inte så öppna. Kallare helt enkelt. Jag tycker att människorna har varit mycket öppnare och trevligare än vad jag hade förväntat mig.

Annorlunda 

Sedan är det stor skillnad att arbeta som sjuksköterska i Kiruna jämfört med i Uppsala. Både på gott och ont, menar Katarina.

– Uppsala akademiska sjukhus är stort, modernt och har lite mer pengar. Ta datasystemet till exempel, där är det bättre och mer effektivt. I Kiruna får man vara mer människa än maskin, teknologin har inte tagit över och man måste ha huvudet lite mer på skaft här, säger hon och förklarar:

– Om man till exempel ska späda ut ett läkemedel i Uppsala så trycker man bara på en knapp och får veta exakt hur man ska göra. I Kiruna kanske du måste leta upp svaret, på sjukhuset, och sedan lägga informationen på minnet. Men jag tycker att det är bra på ett sätt också, att man inte låter teknologin ta över helt.


Börjar känna sig som hemma.

Katarina berättar att hon var lite nervös inför flytten norrut. Hon var rädd för att känna sig som en utböling, men säger att alla har varit otroligt trevliga och hjälpsamma från första början. Både kollegor och patienter.

"Äldre patienter här"

Hon är van vid att jobba med människor som är äldre, men har gjort en intressant reflektion i sommar:

– Patienterna här är äldre än i Uppsala. Där är de flesta 80 plus, här är de 90 plus. Man undrar ju nästan om de har hittat ungdomens källa här i Kiruna, säger hon med ett skratt.

Katarina tittar upp mot den ståtliga kyrkan och konstaterar att hon ännu inte varit inne i den, hon känner att det är dags för ett besök snart.


Abisko är en favorit.

Annars har hon försökt se så mycket som möjligt av Kiruna och Norrbotten under de här sommarmånaderna.

Hon har bland annat rest runt en del tillsammans med sin mamma och syster, och besökt platser som Jukkasjärvi, Storforsen och finska Rovaniemi. Men Katarinas smultronställe är nog ändå Abisko, som ligger drygt nio mil från Kiruna. Dit kommer hon alltid att komma tillbaka.

Stolt och glad

Men även till Kiruna. Hon är väldigt glad och stolt över att hon tog chansen att flytta hit några månader och säger att hon har växt massor i sommar.

– Det har varit väldigt givande. Jag känner att jag har fått större självförtroende som sjuksköterska. Nu vet jag att jag klarar av mycket nytt och att jag även kan lita på den kunskap som jag har, säger Katarina och fortsätter:

– Jag bestämde mig för att flytta hit i en tid i mitt liv då jag behövde förändring. Jag har varit väldigt stressad det senaste året så det här var en chans för mig att bli hälsosammare i både kropp och själ. Jag kände nästan att det var en ”treat” till mig själv att få komma hit upp. Det har varit väldigt bra för mig.


På jobbet.

Katarina jobbar augusti ut på sjukhuset i Kiruna, sedan flyttar hon tillbaka söderut till Uppsala. Men vad som väntar sedan vet hon ännu inte. Framtiden är ett oskrivet, spännande, blad.

Men att Kiruna och Norrbotten fått en speciell plats i hennes hjärta råder det ingen tvekan om.

– Jag kommer tillbaka, absolut! Kanske får det bli några fler sådana här sommarvikariat framöver, säger hon.