Min covid-19 berättelse

I början av februari i år började Vanessa från Boden att känna sig frusen, täppt i näsan och ont över ögonen. Under dagen hade hon träffat några kompisar utomhus och tänkte att hon frös av den anledningen.

Min covid-19 berättelse

– Jag har varit väldigt noga med att inte träffa många utanför familjen men den dagen träffade jag några kompisar och grillade utomhus. Vi var noga med att hålla distans vilket jag är glad för när jag några timmar senare blev sjuk.

Dagen efter tappade Vanessa lukt och smak och då förstod hon att hon hade covid-19. På måndagen åkte hon och testade sig och två dagar senare fick hon positivt provsvar.

Hon har varken haft feber eller hosta utan hon drabbades istället av andra symtom.

– Det är ett virus som sätter sig på allt möjligt i kroppen, för mig var det inte som en vanlig förkylning. Jag var tät i bihålorna, ont i magen, jätteont i ryggen och höfterna. Det kröp i bena och kliade i fötterna. Jag vaknade till och med av att det kliade. Dessutom drömde jag jättemycket och jag grinade för att jag haft så ont i huvudet.

Fyra dagar efter insjuknandet mådde hon bättre och hon beskriver lyckan över att hon var en av dem som klarade sig från att bli allvarligt sjuk och behöva sjukhusvård även om hon kände sig väldigt sjuk.

– Det är ett virus som inte är att leka med och det är inget man vill ha. Så var försiktiga. Jag är så glad att vi höll distans när jag träffade mina vänner eftersom jag insjuknade bara några timmar senare. Att vi höll distans gjorde att ingen av dem blev sjuka.

Om covid-19

Covid-19 är en allvarlig sjukdom som drabbar äldre allra hårdast men även yngre kan bli svårt sjuka. Symtomen kan skilja mycket mellan personer. Därför ska du alltid testa dig även om du bara känner dig lite sjuk. Stanna hemma tills du fått provsvar och tills du är helt frisk!

Man vet aldrig vem som drabbas svårt, det kan vara någon i din familj, en granne eller du själv.