Äntligen blev det jubileumsfest igen

17 maj var det äntligen dags igen för den efterlängtade jubileumsfesten. Det blev ett ”uppsamlingsheat” för att fira alla som under de tre senaste pandemiåren har varit anställda i 25 år och en avtackning av dem som gått i pension. 513 gäster kom till Luleå Energi Arena.

På röda mattan utanför anländer gästerna i en strid ström denna ljusa men kyliga vårkväll. Ann-Caroline Enbuske har väntat ända sedan 2020 på att få gå på jubileumsfesten och ser fram emot en kväll med alla gamla kollegor. Förväntningarna är höga.

– Det ska bli jätteroligt, säger hon.

Att vara pensionär är inte heller tråkigt, konstaterar hon.

– Jag lever livet. Och så har jag faktiskt jobbat litegrann, säger hon leende.

Majvor Andersson som kommer i samma gäng är också förväntansfull. Hon är undersköterska och jobbar på Överkalix hälsocentral. Ikväll firar hon 25 år som anställd, fast egentligen är det 28 år, eftersom firandet har fått skjutas upp.

– Vi ska ha en toppenkväll och köra järnet, säger hon glatt.


In på röda mattan kommer: Majvor Andersson, undersköterska på Överkalix hälsocentral, som firar att hon har jobbat 25 år, fast egentligen 28, för pandemin har gjort att firandet skjutits upp i tre år. Eila Juoso Wiinikka, blev pensionär 2020. Hon har jobbat som röntgensköterska vid Övertorneå hälsocentral. Ann Maaherra Luttu gick i pension 2021 från sitt jobb som undersköterska på Övertorneå hälsocentral. Siv Stoltz gick i pension 2021 från sitt jobb som medicinsk sekreterare, också vid Övertorneå hälsocentral. Där har även Ann-Caroline Enbuske jobbat som medicinsk sekreterare. Hon gick i pension 2020.


Carina Rönnbäck är en av festfixarna. Hon står i dörren och tar emot gästerna.

Carina Rönnbäck är en av de fem jubileumsfestfixarna och står i dörren och välkomnar gästerna. Hon jobbar annars på Regionala utvecklingsavdelningen med kulturen och har varit med och arrangerat festen i hela 20 år.

– Men efter den här gången kliver jag av, säger hon.

Under kvällen ska det bjudas på både mat och underhållning, berättar hon.


Nyblivna pensionären Kristina Nilsson går in på röda mattan. Hon har jobbat som tandsköterska på Folktandvården Porsudden där hon har stortrivts.

Nästa person in på röda mattan är nyblivna pensionären Kristina Nilsson. Hon har jobbat som tandsköterska på Folktandvården Porsudden där hon har stortrivts.

– Det varit helt underbart. Bästa arbetsgivaren. Jag har trivts fantastiskt.

Nu arbetar hon istället som volontär inom Svenska kyrkan är nöjd med sin nya tillvaro.

– Det känns jättebra.


Kristina Brännström har varit enhetschef för Sandens hälsocentral i Boden i 25 år och har nu blivit pensionär. Monica Kolm Sandström har jobbat som barnmorska på samma hälsocentral men blev också pensionär för tre år sedan.

Därefter kommer Kristina Brännström, i grunden distriktssköterska, men har jobbat som enhetschef för Sandens hälsocentral i Boden i 25 år och har nu blivit pensionär.

– Jag har verkligen tyckt om mitt jobb och att vara på Sanden. Det var lite svårt att ställa om till pensionärslivet i början, erkänner hon, men nu har hon kommit in i det.

Monica Kolm Sandström har jobbat som barnmorska, också på Sanden, men blev pensionär för tre år sedan. I början av sitt yrkesliv jobbade hon på BB och förlossningen.

– Jag blev sjukskriven därifrån och efter det hade jag eget företag i 12 år och trodde inte att jag skulle komma tillbaka. Men sedan blev jag inlurad på barnmorskemottagningen och det har varit jätteroligt, säger hon.

Både hon och Kristina Brännström gillar att jobba i trädgården nu när de har mer tid över. Men båda två är också inne och jobbar extra ibland.


Över 500 gäster deltar i Region Norrbottens traditionella jubileumsfest i Luleå Energi Arena.

Inne på den stora basketarenan är flera långbord festligt dukade och underhållningen har startat. Rune Tapper står för musiken med sitt band Recycle och snart ansluter sig sångerskan Britta Bergström. Hennes första låt är Abba-låten ”Ring, ring” men med nyskriven text, så i hennes tappning handlar det om att ringa akuten.


Rune Tapper och hans band Recycle drar igång kvällens musikunderhållning.

Britta Bergström, känd körsångerska från bland annat ”Allsång på Skansen” och ”Så mycket bättre”, boende i Måttsund, intar scenen.


Britta Bergström har gjort en ny text till Abba-låten ”Ring, ring”. I hennes tappning handlar det om att ringa akuten – ett passande tema på en regionfest.

Regionrådet Anders Öberg håller ett av kvällens tal. Inför att han skrev det har han ägnat sig åt lite matematik och har då kalkylerat med att samtliga som närvarar ikväll har arbetat minst 25 år.

– Tillsammans representerar ni över 12 000 års samlad yrkeserfarenhet från tiden då vi var landstinget till idag regionen Norrbotten som det numera heter. Det är en hisnande siffra när man tänker efter, säger han.

Han tackar alla för insatsen, önskar festdeltagarna en fin kväll och lyckönskar de nyblivna pensionärerna till sina nya liv. Men han stänger inga dörrar, poängterar han:

– Om det är möjligt för just dig att ta ett jobbpass så kommer det uppskattas av många och förhoppningsvis ger det även dig ett mervärde, säger han och då skrattar gästerna förtjust.


Regionrådet Anders Öberg håller ett av kvällens tal.


Katarina Hellgren har jobbat som chefssekreterare, men är nu pensionär sedan årsskiftet 2020/2021. Sirpa Erkkila har jobbat som assistent åt facket, men gick i pension 2020.

Det är dags att utbringa en skål och Katarina Hellgren och Sirpa Erkkila höjer sina glas. Katarina Hellgren har jobbat som chefssekreterare, men är nu pensionär sedan årsskiftet 2020/2021.

– Det är underbart att vara pensionär, säger hon.

Sirpa Erkkila har jobbat som assistent åt facket, men gick i pension 2020.

– Det kan inte vara bättre, säger hon.


William Sjöström serverar dryck till Britt-Marie Huuva Gustafsson och Ulla Ahlin som båda har jobbat på laboratorier vid Kalix respektive Piteå sjukhus, men nu har gått i pension 2022 och 2020.


En helkväll med mat och underhållning bjuds det på.

Teija Olli tar fram mobilen och dokumenterar underhållningen på scenen. Hon har under sitt yrkesliv jobbat på urologen, öron-näsa-hals, käkkirurgin, kirurgmottagningen och urologmottagningen.

– Jag har trivts jättebra, säger hon.

Längst har hon varit på urologen där hon bland annat har mött många män med prostatacancer som hon stöttat i sin sjukdom.

– Man har fått lugna dem och berätta att det finns bra behandlingsmetoder.

Nu trivs hon som pensionär och ägnar mycket tid åt att hjälpa till med barnbarn. Hennes dotter är sjuksköterska och svärsonen ambulansförare, så indirekt är hon fortfarande till hjälp för Regionen.

Men hon är också inne och jobbar extra en hel del. Till exempel den här dagen, före festen.

– Idag har jag varit inne och vikarierat på cytostatikaenheten, berättar hon.


Teija Olli tar fram mobilen och dokumenterar underhållningen på scenen för att ha som minne av kvällen.


Anna-Lena Blomqvist är distriktssköterska och har jobbat på 1177 fram till 2022 då hon gick i pension. Hennes bordsherre Tomas Johansson har jobbat som fysioterapeut på Hällans hälsocentral i Öjebyn i 40 år, men har också gått i pension.

Anna-Lena Blomqvist är distriktssköterska och har jobbat på 1177. 2022 gick hon i pension.

– Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval, säger hon. 

Även hon är fortfarande inne och jobbar ibland, men nu får hon själv bestämma omfattningen.

Hennes bordsherre Tomas Johansson har jobbat som fysioterapeut på Hällans hälsocentral i Öjebyn i 40 år, men har också gått i pension.

– Jag har trivts otroligt bra. Jag har fått göra mer och mer intressanta saker med åren. Jag var till exempel den första fysioterapeuten som gick röntgenutbildning, berättar han.


Jesper Kilponen serverar förrätten.


Tre rätter står på menyn.

Vid änden av ett bord sitter ett annat stort gäng från Piteå. Barbro Ökvist är pensionerad undersköterska, Rigmor Lundman har jobbat som barnmorska och KBT-terapeut och Marianne Johansson som barnmorska. Irene Johansson har jobbat som distriktssköterska, gick i pension 2021, men jobbar nu med covid-vaccinering. Distriktsläkaren Eleonor Isaksson firar 25 år som anställd och gör vad hon kan för att kalla in sina tidigare arbetskamrater på jobb, något hon gör med stor framgång, vad man hör på de andra.

Tatiana Holmkvist är egentligen pensionerad distriktsläkare, men fortsätter jobba för fullt.

– När jag ska vara ledig ringer jag Tatiana, säger Eleonor Isaksson.


Ett Piteågäng har slagit sig ner runt bordet. Från vänster: Marianne Johansson, Eleonor Isaksson, Irene Johansson, Eleonor Isaksson, Tatiana Holmkvist, Barbro Ökvist och Rigmor Lundman.


Hela det här stora festgänget kommer från Gällivare.

Vissa av pensionärerna får lite extra uppmärksamhet. Siv Nordberg har jobbat 47 år som undersköterska hos Region Norrbotten, vilket är en av kvällens toppnoteringar och för det får hon resa sig upp och ta emot applåder. Hon har varit på Gällivare sjukhus, Luleå sjukhus och senast Sunderby sjukhus. 2021 gick hon i pension.

– Det har varit intressant och lärorikt. Jag har fått vara med om väldigt mycket, säger hon.

Hur var det att bli uppmärksammad här då?
– Det var jätteroligt!


Siv Nordberg får applåder för sina 47 år som undersköterska i Region Norrbotten.

Så fortsätter kvällen i firandets tecken och så småningom är det även dans på programmet. Men här lämnar vi gästerna att ägna sig åt varandra.

Text och foto: Ulrika Vallgårda, frilansjournalist/Yours