Den viktiga måltiden i fokus

Den 19 oktober arrangeras Offentliga måltidens dag över hela landet. Dagen syftar till att uppmärksamma de tre miljoner skattefinansierade måltider som tillagas och serveras i skolor, förskolor, vård och omsorg varje dag.

Mats Danielsson, kock och teamledare på Solsidan står i köksmiljö
Mats Danielsson, kock och teamledare på restaurang Solsidan.

Dagen är också ett tillfälle för offentliga måltidsverksamheter att visa upp sin verksamhet på olika sätt. I år är det fjärde året i rad som dagen arrangeras.

Region Norrbottens kostverksamheter i egen regi serverade 482 500 portioner under 2022. Måltider som är viktiga för såväl patienter, anhöriga, externa gäster och personal.

Offentliga måltidens dag uppmärksammas på flera håll i regionen.

Skördetema och rotfrukter

På Restaurang Kustsidan, Piteå sjukhus, blir det skördetema dagen till ära. Lunchmenyn kommer bestå av ugnsstekta rotfrukter, oxbringa och pepparrotssås och till efterrätt serveras morotskaka. Salladsbuffén kommer att ha fokus på rotfrukter.

Smoothies och information

På Sunderby sjukhus kommer lunchbesökare att mötas av två kockar från kostverksamheten på sjukhuset. De kommer att bjuda på smoothies och fika i sjukhusets restaurang, samtidigt som de svarar på frågor och informerar om kostverksamheten.

Norrländskt tema

Restaurang Solsidan i regionhuset i Luleå uppmärksammar Offentliga måltidens dag med en specialkomponerad meny med norrländskt som tema.

Mats Danielsson är kock och teamledare på Solsidan.

– Det blir tjälknöl, laxlåda, omelett med svampstuvning som vegetariskt alternativ. Och eftersom det är torsdag blir det förstås ärtsoppa och pannkakor till efterrätt.

Solsidan är en av de restauranger inom regionen som också har också öppet för allmänheten. De flesta lunchgästerna är dock personal som jobbar i regionhuset.

– Sedan har vi några stammisar som kommer nästan varje dag och anställda på företag här runt omkring brukar också dyka upp när de ser att det är något på dagens meny som de vill ha.

När det gäller Offentliga måltidens dag tycker Mats Danielsson att fokus mest ska ligga på de måltider som serveras till patienter inom vård och omsorg samt i skola och förskola eftersom de måltiderna är väldigt viktiga för så många människor. Dessutom är det inte minst viktigt att uppmärksamma dessa för att fler ska få upp ögonen för att jobba i kök i just offentliga verksamheter.

– I min bransch, restaurangbranschen, det är ju lika svårt överallt att rekrytera folk. Inte bara i Norrbotten utan i hela Sverige.

Fakta: MATtanken och Offentliga måltidens dag

MATtanken är en projektfinansierad verksamhet som genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte bidrar till hållbara offentliga måltider.

MATtanken är initierat av en arbetsgrupp inom Landsbygdsnätverket, Landsbygdsnätverkets kansli, som är inrättat vid Jordbruksverket. Arbetet startade i november 2017.

Syftet med MATtanken är att samordna, kommunicera och driva på utvecklingen kring frågor där de offentliga måltiderna har en viktig roll att fylla, inte minst inom livsmedelsstrategiarbetet.