Festlig invigning av de nya vårdplatserna i Haparanda

Med bubbel, bandklippning och ballonger invigdes de sex nya vårdplatserna på Haparanda hälsocentral. Glädjen var stor bland alla sköterskor, politiker och chefer som var på plats. ”Det här kommer betyda mycket för Haparandaborna”, säger sjuksköterskan Nina Rovanperä som är nyanställd på avdelningen.

Linda Frohm och Kenneth Backgård
Linda Frohm och Kenneth Backgård klipper bandet.

2008 togs beslutet att lägga ner de OBS-platser som fanns i Haparanda. Sedan dess har patienter med behov av slutenvård eller är i livets slutskede tvingats åka till andra orter för vård. Men på regionfullmäktige i våras bestämde man sig för att återöppna sex vårdplatser i Haparanda, som nu kallas för allmänmedicinska, och under tisdagen invigdes den ”nygamla” avdelningen.

– Det här känns jätteskönt, otroligt fint. Vi har längtat, säger avdelningens enhetschef Outi Liakka.

Enhetscheferna Outi Liakka och Mika Sorvisto är nöjda.

Hon har precis sett regionråden Kenneth Backgård och Linda Frohm klippa det ceremoniella invigningsbandet och nu står hon och njuter i minglet.

– Det här betyder mycket. Nu behöver inte patienter åka till Överkalix eller Övertorneå för vård, och det kommer att bli mycket lättare för anhöriga som vill komma på besök, säger hon.

Vård dygnet runt

De nya vårdplatserna kommer att bemannas dygnet runt. Fyra undersköterskor och tio sjuksköterskor har anställts. Dessutom kommer läkare att finnas tillgängliga dagtid.

14 sjuksköterskor och undersköterskor har anställts.

Nina Rovanperä är en av de nyanställda sjuksköterskorna.

– Jag har bland annat jobbat inom kommunen tidigare och där har vi ju inte kunnat ta emot de patienter som behöver det där lilla extra. Det här blir jättebra och kommer att betyda mycket för Haparandaborna, säger hon.

Nina Rovanperä jobbar som sjuksköterska på avdelningen.

Från och med nu står fyra sängar redo för patienter, men strax blir det sex stycken. Ett rum är speciellt inrett för palliativ vård och patienter i livets slutskede. Där finns stearinljus och vackra tavlor på väggarna, dessutom en fint utsikt över, för dagen, höstgula träd och buskar.

Nöjda regionråd

Regionrådet och sjukvårdspartisten Kenneth Backgård säger att det här är ett viktigt steg i målet att decentralisera den norrbottniska vården.

– Vi har ju så enorma avstånd, så att vi åter kan ha slutenvårdsplatser ute i länet är jättebra. Jag tror att det betyder mycket för medborgarnas trygghet, säger han.

Även Linda Frohm, regionråd från Moderaterna, är nöjd.

– Jag känner bara lycka nu. Dessutom har det varit attraktivt sett ur ett rekryteringsperspektiv. Vi behövde 13 sjukskötersketjänster för att kunna öppna de här sex platserna, och vi hade över 50 sökande.

"Nära vård, i praktiken"

Även regiondirektören Ulf Bergman är på plats under invigningen.

– Det känns naturligtvis bra att vara här idag. Det här är inte bara positivt för Haparandaborna, utan för hela vårdplatssituationen i Norrbotten. Det handlar ju verkligen om nära vård, i praktiken, säger han.

Regiondirektören Ulf Bergman och divisionschefen Krister Berglund.

Text: Moa Höjer
Foto: Marie Larsson