Pensionärer och mångåriga medarbetare firades

Onsdag före Kristihimmelsfärd var det dags för Region Norrbottens jubileumsfest igen. 156 pensionärer och 97 medarbetare som har arbetat i minst 25 år hyllades under en helkväll med underhållning och trerättersmiddag i Kulturens hus i Luleå.

Pensionärer och medarbetare som har arbetat i minst 25 år hyllades i Kulturens hus i Luleå.

Anna-Carin Isaksson har arbetat som psykolog inom vuxenpsykiatrin i Luleå. I maj ifjol gick hon i pension och har lite dubbla känslor inför det.

– Det är en stor förändring och en stor förlust att sluta, för jag tycker att jag har varit bra på jobbet. Men jag funderar på om jag ska börja jobba igen, säger hon och skrattar.

Tre nyblivna pensionärer: Anna-Carin Isaksson går i pension från jobbet som psykolog inom vuxenpsykiatrin i Luleå, Lilly-Maria Häggbom har jobbat som psykiatrisjuksköterska öppenvården i Luleå och Marit Holma som sköterska i psykiatrin, senast i Sunderbyn.

Har börjat jobba igen

Lilly-Maria Häggbom har gått i pension från jobbet som psykiatrisjuksköterska i öppenvården i Luleå, men hon har redan gjort slag i saken och börjat jobba igen.

– Det känns jättebra. Nu arbetar jag som skolsköterska i Luleå kommun, berättar hon.

Marit Holma har också gått i pension. Hon har senast arbetat som skötare inom psykiatrin i Sunderbyn.

– Jag tycker det känns skönt att slippa stressa på morgonen, men det är både och. Först saknade jag kollegorna men sedan när jag väl hade landat i det var det jätteskönt. Jag har ju jobbat hela livet inom vården, säger hon.

Christina Aasa Bygdell går i pension från jobbet som sjuksköterska, senast på barnkliniken, Sunderby sjukhus. Iris Mukkavaara har också jobbat som sjuksköterska, senast i kvinnosjukvården, Sunderbyn, och Ann-Sofi Schäufele, divisionschef, deltar på festen som bordsvärd.

Christina Aasa Bygdell, pensionerad sjuksköterska i Luleå, passar på att utveckla sig som sångerska nu när hon har mera tid och så träffar hon vänner och familj. Ibland går hon också in och jobbar. Att gå på jubileumsfest är roligt tycker hon.

– Det känns jättebra att komma och se alla bekanta ansikten och få höra hur folk har det.

Egentid och tid för barnbarnen

Även Iris Mukkavaara som är sjuksköterska och har jobbat på kvinnokliniken i Sunderbyn njuter av pensionen.

– Jag har tid att ta hand om mig själv och våra sju barnbarn. Då och då är jag inne och gästspelar på jobbet.

Hon uppskattar att bli bjuden på fest.

– Det är fantastiskt roligt och trevligt att träffas och det känns som ett värdigt avslut, säger hon.

Mirja Björnfot har gått i pension från jobbet som fysioterapeut, Åsa Andersson, undersköterska, firar att hon har jobbat i 25 år, och Magdalena Jonsson, fysioterapeut, firar också 25 år som anställd. Alla tre är från Kalix.

Åsa Andersson, undersköterska, och Magdalena Jonsson, fysioterapeut, arbetar i Kalix och firar båda 25 år som anställda.

– Tiden har gått så fort, säger Åsa Andersson och får medhåll.

– Man fattar det inte, säger Magdalena Jonsson.

Underhållning och middag

Jubileumsfesten 2024 firas i Kulturens hus i Luleå.

För underhållningen stod bandet Recykle, sångerskan Britta Bergström och skådespelerskan Charlotte Lindmark.

Systrarna Ritva Rahtu och Mirja Björnfot satt bredvid varandra under middagen.

– Det är alltid så tryggt och bra att ha sin syster med, säger Mirja som är ett år äldre än Ritva och ler.

Systrarna Ritva Rahtu, 66 år, och Mirja Björnfot, 67 år, har båda valt vårdyrken och nu får de gå på jubileumsfest tillsammans när de båda har gått i pension. 

Ritva Rahtu har jobbat som sjuksköterska i Övertorneå fram till pensionen och Mirja Björnfot som fysioterapeut i Kalix. De gillar båda sin nya tillvaro som pensionärer.

– Man får göra vad man vill, när man vill: Resa, sova länge, gympa med Sofia, promenera och sticka, säger Mirja Björnfot.

Att gå på fest är roligt tycker hon, men befarar att det blir ett underskott av karlar på dansgolvet.

– Jag älskar att dansa, säger hon.

Anna-Maija Rissanen firar 25 år som anställd.

Anna-Maija Rissanen sitter mitt emot systrarna vid middagen. Hon arbetar som ambulanssjuksköterska i Övertorneå och firar 25 år som anställd.

– Det är jätteroligt arbete men det är mycket som har förändrats. Tidigare arbetade vi på avdelning och ryckte ut i ambulansen vid larm. Nu är man bara i ambulansen.

Hon är en av de som har rekryterats till Region Norrbotten från Finland och pendlar över gränsen varje dag.

– Det är bara åtta kilometer så jag cyklar till jobbet året runt, berättar hon.

Carina Flinkfeldt har arbetat 25 år som ambulanssjuksköterska i Arjeplog. Tom Strang har gått i pension eter att ha arbetat med IT och medicinteknik i Luleå.

Carina Flinkfeldt arbetar också som ambulanssjuksköterska, fast i Arjeplog, och firar också 25 år som anställd.

– Det känns roligt att faktiskt bli hyllad efter 25 år. Idag är det nog inte så många som kommer att arbeta 25 år på samma ställe eftersom folk oftare hoppar mellan olika jobb.

Tom Strand bredvid henne har arbetat med IT och medicinteknik i Luleå och har gått i pension.

– Det är en omställning. Men det börjar väl komma i kapp en nu att man faktiskt äger sin tid och att det inte bara är en tillfällig ledighet. Det är en frihet, säger han.

Välkomna tillbaka till jobbet

Regionrådet Anders Öberg höll tal under när alla hade slagit sig ner vid långborden. Till pensionärerna sa han:

– Ni utgör en kunskapsbank och den kunskapen är vi rädd om och hoppas att ni inte tar med den helt och hållet när ni går ut genom dörren sedan, utan att den faktiskt finns kvar.

Regionrådet Anders Öberg håller tal till festdeltagarna. Bredvid honom står sångerskan Britta Bergström och tillsammans utbringar de sedan en skål för alla deltagare som uppmärksammas ikväll.

Han gjorde ingen hemlighet av att han gärna vill att de kommer tillbaka och jobbar, även om de själva får bestämma omfattningen hädanefter.

– Jag vet att det är uppskattat när ni går in och jobbar, men jag hoppas också att ni själva uppskattar gemenskapen, samvaron, möjligheten att få möta människor och att få bidra till verksamheten olika sätt, så att ni fortsätter att vara en del av Region Norrbotten, sa Anders Öberg.

En skål för pensionärer och jubilarer

Även de som har arbetat i 25 år tackade han för värdefulla insatser.

Han konstaterade också att en annan 25-årsjubilar i år är Sunderby sjukhus, som invigdes på hösten för snart 25 år sedan. En blivande pensionär däremot är journalsystemet Vas som håller på att fasas ut i år.

Därefter utbringade han och Britta Bergström en skål för alla pensionärer och 25-årsjubilarer.

Regiondirektören Ulrika Sundquist höll också tal senare under kvällen:

– Det är fantastiskt att uppmärksamma och hylla era många och långa insatser för regionen.

Margaret Sångberg har gått i pension från jobbet som biomedicinsk analytiker vid kemlab i Piteå. ”Men jag jobbar ändå heltid”, berättar hon. Christina Flodin, distriktsläkare i Öjebyn har också gått i pension, men även hon arbetar fortfarande, för närvarande på 60 procent.

Regiondirektören Ulrika Sundquist håller tal.

Marinette Wård firar att hon har arbetat 25 år. Hon är skötare i närpsykiatrin i Luleå. ”Vart tar åren vägen?” undrar hon.

Birgitta Nilsson har jobbat som klinikassistent och medicinsk sekreterare i Gällivare och Monica Sundqvist som biomedicinsk analytiker vid Kalix sjukhus. Båda har gått i pension.

Jörgen Gustavsson, fysioterapeut i Hortlax, har gått i pension, Unto Järvirova, projektchef i Kiruna är bordsvärd, John Koppari, medicinskteknisk ingenjör i Gällivare, firar 25 år, och Mattias Tjärnström, fastighetsförvaltare i Kalix, firar också 25 år.

 Anna Svärd, Iva-sjuksköterska på Sunderbyn, firar 25 år, fast egentligen har hon arbetat i 30 år. ”Det är jättetrevligt ikväll och bra underhållning”, säger hon. Monika Mikko Zetterström, undersköterska på operation, Sunderbyn, som också firar 25 år, instämmer. ”Och jättegod mat”, tillägger hon.

Petra Selberg, samordnare på regionala utvecklingsenheten firar 25 år som anställd. Tidigare har hon även arbetat på tolkcentralen som tolk för döva och hörselskadade. Åsa Snällfot är strateg på regionala utvecklingsenheten och firar också 25 år som anställd.

Britta Bergström får festdeltagarna att sjunga allsång.

Skådespelerskan Charlotte Lindmark från Luleå är med på festen i rollen som Jeanette. Här går hon runt bland borden för att fråga hur alla mår och bjuda på handsprit.

Text och foto: Ulrika Vallgårda, frilansjournalist/Yours