Sjuksköterskan Vedrana kombinerar jobb och upplevelser

Sjuksköterskan Vedrana Muharemovic har nyligen börjat sitt vikariat på medicin- och rehabavdelningen på Kiruna sjukhus. ”Jag blev intresserad av att flytta upp när jag öppnade kuvertet med sommarjobbserbjudandet från Region Norrbotten”, berättar hon.

Vedrana står framför entrén till Kiruna sjukhus iklädd vita personalkläder.
Vedrana Muharemovic, 33 år, är ursprungligen från Sarajevo i Bosnien. Hennes äventyrslust har nu fört henne från ett äldreboende i Kungsängen till ett vikariat på Kiruna sjukhus.

Vedrana Muharemovic, 33 år, har under våren lyfts fram som ett exempel på vårdpersonal som nappat på Region Norrbottens uppmärksammade rekryteringskampanj ”Sveriges bästa sommarjobb”. Cirka 750 personer hörde av sig, varav 88 till slut anställdes inom vården och folktandvården i länet.

Vedrana intervjuades först i en artikel i Vårdförbundets tidning Vårdfokus och ringdes sedan upp av programledaren i Sveriges Radio P4, ett direktsänt inslag som sändes över hela landet. Även regionens kommunikationsdirektör Roger Jönsson medverkade.

– Jag hade inte planerat att bli ”kändis”, men det var rätt kul ändå att bli uppmärksammad. Flera på min mans jobb hade hört mig i radion, säger hon och skrattar.

Norrsken i januari

Mellan hennes uppväxtstad Sarajevo och lägenheten i Stockholm är det 246 mil med bil. Mellan Stockholm och Kiruna ytterligare 123 mil. Men geografiska avstånd har aldrig hindrat Vedrana och hennes Vladan att utforska nya områden.

– Vi sätter oss i bilen och bara kör! Det mesta vi tjänar går till resor och bensin och sedan tältar och campar vi. Tidigare har vi besökt Gotland, Västervik, Åland och Åre, men även Norrbotten. Vi har nog sett mer av Sverige än en del av mina svenska vänner, som kanske inte varit norr om Stockholm.

En vistelse i Kiruna kommun under januari förra året ökade hennes nyfikenhet på länet.

– Vi besökte bland annat Abisko och ishotellet i Jukkasjärvi och hade så tur att vi till slut fick se norrsken. Jag funderade på hur det kunde vara här uppe under sommaren och föreslog att vi skulle återvända på semester.

Det personligt adresserade brevet på hallgolvet var det som fällde avgörandet. ”Jag öppnar allt jag får med posten”, förklarar Vedrana.

Svensk legitimation

Som ung i Bosnien studerade Vedrana Muharemovic till sjuksköterska och arbetade därefter ett par år i yrket, innan hon flyttade till Sverige 2017. I sitt nya land fick hon en praktikplats och jobb som undersköterska på ett äldreboende och i en gruppbostad. Hon lärde sig svenska via SFI, Svenska för invandrare, och kunde läsa en kompletterande sjuksköterskeutbildning på Karolinska institutet.

– Jag fick min svenska legitimation för ett år sedan, det var en fin ceremoni. Mitt första jobb var på en kirurg-urologisk avdelning på sjukhuset i Västervik, en plats vi flyttade till på grund av min mans jobb.

Väl tillbaka i Stockholm fick hon en tjänst på ett äldreboende som ligger i närheten av hennes lägenhet i Kungsängen.

– Det tog inte ens två minuter att gå till jobbet och jag trivdes mycket bra.


Vedrana hade inte planerat att lämna sitt sjuksköterskejobb i Stockholm, men hennes önskan att se mer av norra Sverige fick henne att tacka ja till ett vikariat i Kiruna.

Förvånade kollegor

Vedrana hade dock inte glömt bort det annorlunda landskapet i norr. På en vårdmässa passade hon på att byta några ord med rekryterare från Region Norrbotten. Men det var först när hon öppnade det personligt adresserade kampanjbrevet som en dag låg på hallgolvet som hon blev intresserad på riktigt. Där fanns en bild på norrsken och stod bland annat att Region Norrbotten skulle stå för kostnaderna för resa och boende.

– Jag ringde till koordinatorn Hillevi som var jättetrevlig och hjälpsam. Min man var tveksam först men ändrade sig när han hörde att jag verkligen ville göra det här.

Även arbetskamraterna på äldreboendet blev förvånade när de hörde att hon tänkte säga upp sig för att flytta norrut.

– Men sedan sade de: Är det din dröm att uppleva naturen däruppe så kör bara!

Samma sak vill Vedrana säga till andra som framöver funderar på att sommarjobba i Norrbotten en kortare eller längre tid.

– Jag rekommenderar alltid människor att prova på något nytt, om det är vad man vill.

Vandring till Trollsjön

I början av juni lämnade Vedrana och Vladan lägenheten i Kungsängen, bilade i ett svep hela vägen upp och installerade sig i en av regionens personallägenheter, på promenadavstånd från sjukhuset.

– Jag ska jobba tre månader på medicin-rehabavdelningen, medan min man – som är snickare och målare – har fått jobb i byggbranschen. Det kändes som en bra möjlighet att kunna tillbringa en tid här i norra Sverige, säger hon.

Vedrana tränar regelbundet på gym och tar långa promenader i Kiruna. På helger och annan ledig tid åker paret iväg och utforskar både nya och redan kända platser. Just naturen och fjällen ligger dem varmt om hjärtat.

– Vi har en plats vid en sjö på vägen mot Jukkasjärvi dit vi brukar åka för att sola, promenera och grilla. Vi har även hunnit vara till Abisko flera gånger. I helgen vandrade vi upp till Trollsjön, berättar hon.

Vedrana arbetar dag- och kvällspass på medicin-rehab-avdelningen i Kiruna. Arbetet ger henne värdefull erfarenhet, men drömmen är att någon gång i framtiden specialisera sig inom akut omhändertagande.

Innan sommaren är slut hoppas de på besök i Norge också; på önskelistan står Tromsö och Lofoten.

– Vi är naturmänniskor och vill passa på och se så mycket som möjligt. Jag kommer inte att sitta inne i lägenheten under den här tiden!

Reser till Serbien

En del av de nära 90 personer som rekryterats till arbetsplatser från Kiruna i norr till Piteå i söder arbetar enbart någon vecka, medan andra stannar hela sommaren. Vedrana kommer att jobba i Kiruna augusti ut. I september ska hon och Vladan till Serbien för att närvara på ett bröllop. Vad som händer sedan vet de inte just nu.

– Det här är ett bra sätt för mig att få mer erfarenhet i yrket och samtidigt få möjlighet att vistas i fin natur och uppleva nya miljöer. Jag har inget emot att vi stannar i Kiruna, men tiden får utvisa hur det blir, säger hon.

Framöver i livet skulle hon vilja specialisera sig inom akutsjukvård – drömmen är att jobba som sjuksköterska vid ambulansen.

– Jag tycker om när det händer mycket, så det skulle passa mig.

Text och foto: Ulrika Englund